Frans Claes ontgoocheld door vierde plaats op BK marathon

Frans Claes ontgoocheld  door vierde plaats op BK marathon

De 21ste editie van het BK marathonmountainbike heeft niet gebracht waar mountainbiker Frans Claes op gehoopt had. Een lekke band en een valpartij deden de Leuvenaar de das om. Claes eindigde net naast het podium. Sebastien Carabin is de nieuwe Belgische kampioen.

Het beloofde een mooi kampioenschap te worden voor Frans Claes (Square Group MTB Team). De mountainbiker heeft de goede vorm te pakken en het parcours van 117 kilometer en 3350 hoogtemeters zit de Leuvenaar als gegoten. Plaats van afspraak was het technisch en fysiek veeleisende Raid des Hautes-Fagnes, de klassieker onder de Ardennenmarathons.

Frans Claes had zijn zinnen gezet op een derde titel en ging meteen goed mee met de kopgroep. Daarin zaten ook uittredend kampioen Wietse Bosmans, Kevin van Hoovels, Sebastien Carabin en Joris Massaer. Maar halfweg koers sloeg het noodlot toe. “Ik zat weeral op de sukkel met een lekke band. Nochtans had ik mijn voorzorgen genomen met stevigere banden. Bij een afdaling zat ik in het spoor van Joris Massaer en voelde ik dat mijn band geplet zat tussen een steen en mijn velg. Ik heb mijn band niet kunnen maken en daarom moest ik telkens stoppen om bij te pompen. Pas na 27 kilometer – bij de volgende bevoorrading – kon ik mijn wiel vervangen. Ondertussen verloor ik wel meer dan acht minuten.”, baalde Claes.

Wedstrijd gereden, denk je dan. Maar niet zo bij Frans Claes. Claes is er voor blijven rijden, al was het maar om zijn meegereisde supporters niet teleur te stellen. En om de wedstrijd met een goed gevoel af te sluiten. Ondertussen zagen we de opgave van Van Hoovels en van Bosmans. Frans: ”Ik reed voor wat ik waard was en plots reed ik tot op 10 seconden van Wout Alleman. Alles zag er ineens een stuk beter uit, want op dat moment rijd ik nog voor het podium.” Toch mocht het niet baten voor de Leuvenaar. Een val voor hem en een eigen tuimelperte legden de eindstand van het BK in zijn uiteindelijk plooi: Carabin eerste, Massaer tweede, Alleman derde, Claes vierde.

“Ik zal even tijd nodig hebben om dit te verwerken. Tijd heelt de wonden. Mijn motivatie is er nog steeds. En ik heb nog steeds veel goesting om er nog een mooi jaar van te maken en een paar mooie koersen uit te kiezen. Ik blijf gemotiveerd om te winnen en het beste van mezelf te geven. Dat gaan we dus zeker verder doen.”

Volgende afspraak is het EK in Noorwegen op 6 juli.

Bron: PM