Milan Vader zegeviert in 3Nationscup in Houffalize

Milan Vader zegeviert in 3Nationscup in Houffalize

Milan Vader heeft de manche van de 3Nationscup in Houffalize gewonnen. De Nederlander haalde met voorsprong op Kevin Panhuyzen en de Zwitser Martin Fanger(KTM Bikevision). Beste belofte was Timo Kielich.

De belangrijkste wedstrijden van het seizoen komen eraan en iedereen werkt naar zijn beste vormpiek toe. Vader en Panhuyzen werkten samen een hoogtestage af en dat wierp meteen zijn vruchten af. Beiden bikers leunen aan bij de wereldtop. Houffalize is een icoon in de cross-country. Vele wereldbekers passeerden de revue en dat trekt natuurlijk ook wereldtoppers aan. Zo een topper is Manuel Fumic.

De Duitser opende de debatten samen Panhuyzen en Vader. Maar moest toch lijdzaam toezien hoe Vader en Panhuyzen steeds verder wegreden van hun concurrenten.

Halfkoers reed Vader alleen aan de leiding, Panhuyzen volgde op een halve minuut en Martin Fanger had zich in de derde positie genesteld. Maar de, in Zeeland geboren en nu in Sittard wonende Nederlander, bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Op twee ronden van het einde had hij al bijna een minuut voorsprong op zijn trainingsmaatje Panhuyzen. Fanger volgde al op anderhalve minuut. Zo kon de sympathieke KTM biker naar de zege rijden in Houffalize.

Vader zette de wedstrijd op zijn kop.

Leuk detail: Vader is een fan van de F1 en meer bepaald van Max Verstappen. Telkens als Verstappen wint of het goed doet, zegeviert Vader ook of zorgt hij een knalprestatie. ‘Ik ben samen met Kevin op hoogtestage geweest in Livigno. Het was even uitkijken wat het zou geven. Want meestal moet je zo’n stage toch een paar dagen bekopen. Het heeft goed uitgepakt, denk ik. Ik moet Kevin ook bedanken, hij was een goede trainingspartner. We waren vandaag mekaar wel waard, maar Kevin had wat tegenslag onderweg. Maar als dat succes er is, moet je ervan genieten,’ zei Vader na afloop. Hij blikt al vooruit naar de Spelen van Tokio. Nederland mag twee bikers afvaardigen. ‘Ik ben er me van bewust dat ik kans maak om naar daar te gaan. Maar het ligt nu aan mij om dat ook te bereiken, ‘besloot de winnaar.

Kevin Panhuyzen haalde het maximum eruit met zijn tweede plaats. ‘Ik ben drie weken met Milan op stage geweest en wist dat hij sterk was. Ik was niet zoveel minder. Maar ik maakte technisch te veel foutjes en dan moest ik het gat laten. Ik merkte wel dat Milan heel behendig was op die technische stukken en ik moest telkens het gat laten. Nu wil ik eerst nog in twee belangrijke wereldbekers een goede prestatie neer zetten.’ Uiteraard wil Panhuyzen volgend jaar graag naar de Spelen. ‘Daarvoor moeten punten gesprokkeld worden. En daarvoor zijn we met te weinig goede Belgen op het ogenblik. Ik moet realistisch zijn. Jens is van de Belgen momenteel outstanding. De kans dat ik mag gaan, is klein. We hebben tot nu maar recht op één renner,’ weet de G-skinbiker.

Martin Fanger had een mindere start, maar knokte zich naar de derde plaats. “Ik heb het beste van mezelf gegeven vandaag. Het parcours is wereldbeker waardig. Het is technisch en ook conditioneel zwaar. Dat is ook reden waarom ik naar hier ben afgezakt. Een aantal jaren geleden reed ik hier ook nog mee in de wereldbeker. En ik stel vast dat het nog steeds dezelfde legendarische afdaling(Fosse d’outs) is die we moeten nemen. Een deel van het parcours is nog old school, het andere deel is nieuw, zoals dat nu verwacht wordt. Het volgende doel voor mij is Les Gets. Ik woon niet ver van het meer van Genève. Ik heb er mijn zinnen op gezet. Wat mijn verdere toekomst betreft, weet ik nog niet. De marathon interesseert me wel. Vorig jaar werd ik nog vierde in het nationaal kampioenschap. Ook voor het EK XCO eind juli sta ik op de lijst van de pre-geselectie voor Zwitserland. We zullen zien.’

Ook Nick Vanpol deed het verre van slecht. De Paal-Beringenaar werd tiende. Hij kon de afgelopen weken weinig trainen door de examens. ‘Vorige week was het terug mijn eerste wedstrijd. Dan is het even aanpassen. Maar vandaag had ik weinig last van de warmte. Na een week tijd kan ik er toch tegen. Ik kom juist terug uit de examenperiode. Vier weken geen wedstrijden gereden en toch een beperkte trainingsload. Vorige week ging het nog niet zoals het moet. Maar vandaag kan ik toch een top tien rijden en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Volgende week rijd ik nog in Apeldoorn en dan de wereldbeker in Les Gets, als voorbereiding om op een hoger niveau naar het BK te gaan, een week later, ‘besluit Vanpol.

Wout Alleman werd vijftiende. ‘Het was zwaar vandaag. Door het warme weer voelde je dat je niet helemaal voluit kon gaan. Ik kan er normaal gezien niet goed tegen, maar ik had mijn wedstrijd goed ingedeeld en zo heb ik er nog het maximum uitgehaald.’ De West-Vlaming rijdt de komende weken nog de wereldbeker in Andorra en daarna Les Gets. ‘Mijn startpositie is sowieso niet goed om daar heel goed te presteren. Mijn doel is daarom het BK drie weken later. Ik heb dat parcours al gereden met de Walloniacup vorige maand. Het is heel zwaar, nog zwaarder dan vandaag hier. Het is minder technisch, maar zwaarder. Het is voor de echte klimmers, dat moet me normaal wel liggen.’