Fumic en Avancini opnieuw de beste in eerste rit Cape Epic

Fumic en Avancini opnieuw de beste in eerste rit Cape Epic

Manuel Fumic en Henrique Avancini hebben nu ook de eerste rit gewonnen met start en aankomst aan de Hermanus Hogeschool. Het duo blijft dus ook leider. Tweede werden Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy(Investec-Songo-Specialized), die onfortuinlijk ten val kwam na 5 km en de derde plaats was voor  Jochen Kaess en Markus Kauffmann. Wereld-en Olympisch kampioen Nino Schurter en Mathias Stirnemann pakten de vierde plaats.

Na de openingsproloog van 26 kilometer gisteren, kregen de deelnemers aan de Cape Epic op dag twee meteen een zware tocht onder de wielen geschoven. De eerste etappe met start en aankomst in Hermanus was 101 kilometer lang en goed voor 2.300 hoogtemeters. Scherprechter vandaag was de Haarkappers Roete iets over halfweg. Met een lengte van 3,5 kilometer, zigzaggend over ruw terrein aan een stijgingspercentage van 10% kroop deze helling behoorlijk in de kleren. Net zoals de spectaculaire Barber’s Cut-afdaling die er op volgde.

Titelverdedigers Karl Platt en Urs Huber waren zevende vandaag. Het Belgische duo Frans  Claes- Sebastien Carabin eindigde vijftiende. Frans Claes legt uit wat er gebeurde vandaag: ‘De eerste helft van de etappe speelden we accordeon met de kopgroep en op het moment dat we (ik) het goede ritme te pakken heb rijdt Seba zijn voorwiel kapot. Op de velg naar de bevoorrading en wiel vervangen. Gelukkig dat we op deze zone een voorwiel geplaatst hadden! Zo verloren we wel veel tijd en was het goede ritme weer weg. Op de laatste bevoorrading misten we ook nog eens een drinkbus waardoor we de laatste 20km de man met de hamer nog eens tegenkwamen (beginnersfout!). Al bij al mogen we dus nog blij zijn dat we nog 15de werden. Hopelijk blijft pech nu achterwege en kunnen we dag na dag weer wat verbeteren,’weet Claes.

Sven Nys en Sven Vanthourenhout proeven ook van het avontuur.
De vele hoogtemeters en de warme omstandigheden maakten het voor onze twee ex-veldrijders een zware beproeving. “Vandaag heb ik een grens verlegd,” klinkt het bij Sven Nys op Twitter. “Ik was volledig uitgeput, had krampen en voelde me misselijk. Maar bovenal voel ik mezelf toch vooral super blij dat ik dit weer heb mogen doen.”
Sven en Sven legden in deze eerste etappe beslag op plaats 113, met bijna twee uur achterstand op de verrassende winnaars Manuel Fumic en Henrique Avancini, die ook gisteren de proloog op hun naam wisten te schrijven. Maar zoals de twee boezemvrienden al eerder aangeven is het resultaat in deze Cape Epic niet van tel en gaat het vooral om het avontuur en het samen beleven van een unieke ervaring.”
Ook morgen wordt Nys en Vanthourenhout een zware brok voorgeschoteld. De 102 kilometer lange rit van Hermanus High School naar Elandskloof is wederom goed voor een pak hoogtemeters en ook het kwik gaat de komende dagen weer vlot de hoogte in. En dan kan een ijsbadje na de finish meer dan deugd doen…

Bron:  Cape Epic, Golazo en Frans Claes

Foto’s: Cape Epic