Gaia Tormena en Titouan Perrin-Ganier zijn eindwinnaars van de Eliminator wereldbeker

Gaia Tormena en Titouan Perrin-Ganier zijn eindwinnaars van de Eliminator wereldbeker

De Mountainbike Eliminator World Cup is een feit. In de Grande Finale van vrijdag, de vijfde en laatste ronde in Barcelona, behaalden Gaia Tormena (ITA) en Titouan Perrin-Ganier (FRA) de eindoverwinning, terwijl Tormena en Simon Gegenheimer (GER) de dagzege pakten.

27 punten bij de mannen, 52 bij de vrouwen: de verschillen in de UCI World Cup ranglijst voor de laatste ronde in Barcelona waren nog steeds overbrugbaar. Maar uiteindelijk slaagden eliminatorsterren Tormena en Perrin-Ganier er allebei in om aan de top te blijven.
Een vintage Tormena stormde naar de winst in de kwalificatietijdritten en wist in alle finaleritten aan de leiding te blijven. Marion Fromberger toonde zich opnieuw de sterkste tegenstandster, maar uiteindelijk moest de Duitse kampioene genoegen nemen met de tweede plaats in zowel het dagresultaat als het algemeen klassement. Katharina Sadnik uit Oostenrijk was een verrassende derde van de dag, de Nederlandse Annemoon van Dienst pakte de derde plek op het algemene podium.

In de mannenwedstrijd verzekerde Titouan Perrin-Ganier zich al van zijn allereerste eindzege in de World Cup door de grote finale te bereiken. Gelukkig deed hij dat: TPG’ kwam ten val in deze laatste manche en dus kon hij de dagzege niet betwisten. Uiteindelijk was het Simon Gegenheimer uit Duitsland die Lorenzo Serres (FRA) en Theo Hauser (AUT) versloeg voor de overwinning in de Grande Finale. Perrin-Ganier werd lachend vierde en nam zijn allereerste UCI World Cup overall trofee mee naar huis. Gegenheimer is tweede in het algemeen klassement, Serres derde.

Citaten bij de finish

“Het heeft lang geduurd voordat ik eindelijk mijn eerste wedstrijd van de 2023 UCI World Cup kon winnen”, zei Gegenheimer. “Het lukte me elk jaar om een wedstrijd te winnen en nu lukte het me weer. Het is goed om de vorm op te krikken richting de Wereldkampioenschappen. We krijgen een spannende wedstrijd in Palangkaraya!” Gegenheimer’s ploegmaat Perrin-Ganier glimlachte breed, pronkend met zijn allereerste UCI Wereldbeker trofee: “Eindelijk is het me gelukt! Ik was al zo vaak dicht bij het eindklassement. Dit betekent heel veel. Ik wil mijn nieuwe ploeg heel erg bedanken: Ik ben zo blij dat ik deze eindzege aan hen kan geven.”

“Hier in Barcelona winnen is altijd geweldig: het is al mijn vierde keer. Hartelijk dank aan de organisatoren en iedereen die hier stond te juichen”, genoot Tormena. “Ik ben ook erg trots op de eindzege: het niveau van meisjesraces groeit, dus het was veel moeilijker dan de voorgaande jaren om dit te realiseren. Ik weet niet wat ik moet verwachten van de Wereldkampioenschappen in Indonesië: het is zo onvoorspelbaar, racen met nieuwe Aziatische dames die ik niet ken. Ik zal mijn best doen, maar deze Wereldbeker overall maakt nu al mijn seizoen.”

Resultaten mannen – UCI Wereldbeker mountainbike eliminator Barcelona

 1. Simon Gegenheimer (DUI)
 2. Lorenzo Serres (FRA)
 3. Theo Hauser (OOS)
 4. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 5. Sondre Rokke (NOO)

UCI Wereldbeker algemeen klassement mannen

 1. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 218 punten
 2. Simon Gegenheimer (DUI) – 207 punten
 3. Lorenzo Serres (FRA) – 190 punten
 4. Thibaut Kahlhoven (FRA) – 146 punten
 5. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 142 punten

Resultaten vrouwen – UCI Wereldbeker mountainbike eliminator Barcelona

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Marion Fromberger (DUI)
 3. Katharina Sadnik (OOS)
 4. Marcela Lima (BRA)
 5. Didi de Vries (NLD)

UCI Wereldbeker algemeen klassement vrouwen

 1. Gaia Tormena (ITA) – 313 punten
 2. Marion Fromberger (DUI) – 255 punten
 3. Annemoon van Dienst (NLD) – 144 punten
 4. Didi de Vries (NLD) – 130 punten
 5. Agnes Abrahamsson (ZWE) – 109 punten

Bron en foto’s: PM