Geen wereldbeker in 2023 in Albstadt: organisatie reageert

Geen wereldbeker in 2023 in Albstadt: organisatie reageert

Het was op zijn minst opmerkelijk dat Albstadt niet meer in de kalender van het volgend seizoen is opgenomen. De organisatie reageert nu via een persbericht op deze eigenaardige beslissing.

Na negen succesvolle wereldbekerjaren kwam Albstadt niet in aanmerking voor de selectie. Nadat Warner Bros. Discovery en Discovery Sport Events de rechten op de UCI Mountain Bike World Cup in de wacht hadden gesleept, zal de volledige wedstrijdenreeks opnieuw worden gepositioneerd door het in opdracht werkende Schotse bureau ESO Sports. Albstadt heeft geen plaats in deze herschikking.

Sinds 2013 maakt de wereldtop van het mountainbiken een stop in Albstadt met de wereldbeker olympische crosscountry. Naast de professionele races ligt de nadruk vanaf het begin op jong talent en populaire sporten. Van jaar tot jaar beleven de toeschouwers spannende en meeslepende races voor de podiumplaatsen en waardevolle punten voor het algemeen klassement, van de junioren tot de U23’s tot de elite. Van 2013 tot 2015 organiseerde het agentschap Skyder Event & Track Company, eigendom van Stephan Salscheider, de wereldbeker in Albstadt, en vanaf 2016 deed de stad Albstadt dat. “Samen kunnen we terugkijken op negen succesvolle evenementen in Albstadt“, aldus burgemeester Klaus Konzelmann. “We hadden ook de komende jaren graag deel uitgemaakt van deze MTB-familie”. Naast diverse nieuwe producten vierde het Short Track raceformaat in 2018 zijn wereldpremière in Albstadt. Tot op de dag van vandaag is de Short Track race een integraal onderdeel en prelude van elk cross-country evenement.

In juli 2021 stemde de gemeenteraad in met een hernieuwde aanvraag van de stad Albstadt voor de UCI Mountain Bike World Cup. Volgens Discovery Sport Events en ESO Sport is Albstadt niet opgenomen in de nieuwe afstemming van de raceserie. BVE Sport heeft geen verdere motivering gegeven. Warner Bros Discovery en Discovery Sport Events hebben in een biedproces tegen Red Bull Media House de rechten voor de UCI-wereldbeker mountainbike van 2023 tot 2030 in de wacht gesleept.

De annulering is natuurlijk pijnlijk. We hebben het wereldkampioenschap in de olympische discipline crosscountry in Albstadt in 2020 al moeten afzeggen wegens een pandemie en moeten het in 2021 stellen zonder toeschouwers op het parcours”, aldus Stephan Salscheider. “We hebben het evenement gestaag verfijnd en komen in 2022 terug met unieke en sfeervolle waaiers op het parcours en in de Heksenketel.”

We willen alle sponsors, partners, clubs, atleten en natuurlijk de toeschouwers bedanken die ons de afgelopen jaren hebben begeleid en gesteund. Zonder hen zouden er geen negen edities van de Wereldcup in Albstadt zijn geweest”, aldus Klaus Konzelmann. Ondanks de annulering kijken we terug op unieke ervaringen. Hoe het verder zal gaan in de Bullentäle zal in de komende weken worden besproken.

Bron: PM

Foto: Luc Wilms