Wereldkampioenen Tormena en Gegenheimer aan het feest in Oudenaarde

Wereldkampioenen Tormena en Gegenheimer aan het feest in Oudenaarde

De vijfde ronde van de Mountain Bike Eliminator World Cup vond plaats in het kloppende wielerhart van België in Oudenaarde, een iconische halte die sinds 2012 gastheer is van de Ronde van Vlaanderen. In het snelle en spannende parcours waren wereldkampioenen Gaia Tormena en Simon Gegenheimer niet te stoppen om hun vierde opeenvolgende titel op te eisen voor het prachtige stadhuis. Deelnemers uit veertien landen en vier continenten stonden aan de start voor een spannende eliminatierace op een tropische Belgische zomerdag.


Tormena sprint naar 15e UCI Wereldbeker zege

Het leek onmogelijk om de tijd van Gaia Tormena te kloppen. Ze zette de snelste tijd neer en bleef sterk presteren in alle manches, gadegeslagen door de Belgische fans onder een zonnige hemel op een uitdagend en zeer snel parcours.

De Italiaanse zette haar zegetocht voort en soleerde naar een dominante zege, door de Duitse Marion Fromberger en de Zweedse Ella Holmegard van zich af te schudden. De vierde plaats ging naar Didi de Vries.

Met opnieuw een overwinning op zak, breidt Tormena haar voorsprong in het algemeen klassement uit, met Marion Fromberger en Marcela Lima op de tweede en derde plaats. Haar totaal aantal UCI World Cup overwinningen staat nu op een indrukwekkend totaal van 15 overwinningen, waarvan vier uit dit seizoen.


Snorrenman scoort opnieuw

Het was Quentin Schrotzenberger die de snelste tijd neerzette in de kwalificatietijdritten bij de mannen, wat uiteindelijk resulteerde in een plek in de kleine finale. Schrotzenberger kwam niet verder dan dat en had een ongelukkige start, met een gebroken ketting die hem meteen als laatste rijder in zijn laatste heat stuurde. Nog meer pech voor Frankrijk, want de winnaar van vorig jaar, Lorenzo Serres, werd in de kwartfinales uitgesloten.

De finale was een interessante om naar te kijken, want Theo Hauser uit Oostenrijk viel aan in de tweede ronde, met Titouan Perrin-Ganier en Simon Gegenheimer op een handvol meters. Gegenheimer slaagde er echter in om de Oostenrijker halverwege de tweede ronde in te halen en hield zo’n meedogenloos tempo aan dat noch Hauser noch Perrin-Ganier uiteindelijk in staat waren om hem op het laatste stuk te passeren. Perrin-Ganier klopte Hauser voor de tweede plaats na een uitdagende sprint naar de finish, met de Italiaan Emanuele Huez als laatste in de top vier.

De Duitser verstevigde zijn leidende positie in de wedstrijd en leidt nu het klassement met 56 punten voorsprong op Titouan Perrin-Ganier.

De benen waren niet zo goed als ik verwacht had, dus ik probeerde een mentaal spel te spelen en dat werkte. Ik weet niet of het iets met het parcours te maken heeft, maar Oudenaarde is altijd een moeilijke wedstrijd. Ik ben heel tevreden over hoe de race is verlopen, maar ik voel me nu wel moe“, aldus Gaia Tormena.

Het is waanzinnig om drie wedstrijden op rij te winnen, en ook nog eens voor een thuispubliek in Aalen. En om nu opnieuw te winnen, slechts 3 weken na Aalen, is gewoon geweldig. Ik ben echt blij met deze overwinning“, glimlachte Simon Gegenheimer na zijn vierde UCI World Cup zege van dit seizoen.

Uitslagen heren – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Oudenaarde

 1. Simon Gegenheimer (GER)
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 3. Theo Hauser (AUT)
 4. Emanuele Huez (ITA)
 5. Attila Gerely (HUN)

Uitslagen dames – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Oudenaarde

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Marion Fromberger (GER)
 3. Ella Holmegard (SWE)
 4. Didi de Vries (NED)
 5. Liv Pijpers (BEL)

Tussenstand heren UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Oudenaarde

 1. Simon Gegenheimer (GER) – 302 punten
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 246 punten
 3. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 130 punten
 4. Lukas Malezsewski (BEL) – 110 punten
 5. Felix Klausmann (GER) – 92 punten

Damesklassement UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Oudenaarde

 1. Gaia Tormena (ITA) – 405 punten
 2. Marion Fromberger (GER) – 227 punten
 3. Marcela Lima (BRA) – 190 punten
 4. Didi de Vries (NED) – 177 punten
 5. Ella Holmegard (SWE) – 162 punten

Foto’s: Luc Wilms