Gilles Coustellier wint eerste manche wereldbeker in Aalter, Kenny Belaey knap derde

Gilles Coustellier wint eerste manche wereldbeker in Aalter, Kenny Belaey knap derde

De Fransman Gilles Coustellier heeft de eerste manche van de UCI Worldcup in Aalter gewonnen na een bloedstollende finale. Hij versloeg zijn landgenoot Vincent Hermance. Kenny Belaey mocht voor eigen volk als derde mee op het podium. Een knappe prestatie, want een maand geleden brak hij nog drie ribben.Luid aangemoedigd door het publiek overtrof Belaey niet alleen zichzelf, hij bleef ook lang meedoen voor de dagzege. Topfavoriet Jack Carthy kende een off-day en eindigde in de finale zesde en laatste.

Tijdens het weekend zakte een slordige 10.000 toeschouwers af naar de Europalaan. Daarmee was de UCI World Cup in Aalter een absoluut publiekssucces. Voor de gekwetste thuisrijder Kenny Belaey hing de prestigieuze opener lang aan een zijden draadje. Belaey reed tot zijn eigen opluchting -en die van zijn supporters- een knappe halve finale op zondagvoormiddag. Dankzij een derde plaats, na wereldkampioen Jack Carthy en Gilles Coustellier, plaatste ‘the Magician’ zich vlot voor de finale van de 26″, de koningsklasse van de trialbike.

In de eindstrijd kreeg Belaey in de eerste zone meteen een vijf aan de broek. Door een sterke tweede zone, de zogenaamde woestijnsectie, waarin hij amper één strafpunt liet optekenen, legde Kenny de basis voor zijn podiumplaats.

Door de lengte van de secties en de hoge moeilijkheidsgraad lagen de scores van alle finalisten uitzondelijk hoog. Uiteindelijk zette Belaey de kroon op het werk met een mooie finale zone in de watersectie.

Gilles Coustelier, haalde het uiteindelijk na een spannende strijd.

Belaey strandde op slechts twee puntjes van de tweede, Vincent Hermance.(foto hieronder)

Kenny Belaey was in Aalter overigens de enige Belg die de finale haalde. Iciar van den Bergh sneuvelde in de halve finale, hij werd 13de in de eindstand.

Finale Elite mannen 26”

  1. Gilles Coustellier (FRA) 15, 2. Vincent Hermance (FRA) 18, 3. Kenny Belaey (BEL) 20, 4. Nicolas Vallee (FRA) 22, 5. Pol Tarres (SPA) 25, 6. Jack Carthy (GBR) 35

Bij de vrouwen won wereldkampioene Nina Reichenbach voor de Franse kampioene Manon Basseville en de Zwitserse Debi Studer.

Onze landgenoten Perrine Devahive en Charlotte Coen werden respectievelijk 13de en 16de.

Met dank aan Tom Jacobs

Foto’s: Marc Bluys