Glanswinst voor Sanne Cant in Zolder 26 december 2015 – ze pakt opnieuw de leidersplaats in de Wereldbeker

Glanswinst voor Sanne Cant in Zolder 26 december 2015 – ze pakt opnieuw de leidersplaats in de Wereldbeker

Wat lang een gesloten wedstrijd bleek te zijn, wordt beslist door Sanne Cant die op een geschikt moment wegreed van Kathie Compton. Ellen Van Loy moest de meerderen vinden in haar twee concurrenten en nestelde zich op een veilige derde plaats op en rond de omloop van het Circuit van Zolder.

Een valse start voor Havlikova. Iedereen werd onmiddellijk terug gefloten maar het bleek niet de fout te zijn van de renster maar wel van de startlichten die haperden. Aan de ene zijde stond het nog op rood en aan de andere zijde stond het al op groen. Vandaar deze verwarring bij de dames. Na zeven minuten werden de dames opnieuw op appel geroepen en mochten zij onder het fluitsignaal van de commissaris aan hun wedstrijd beginnen. We kregen een goede start te noteren van Ellen Van Loy. Lechner, die momenteel de leidster in de wereldbeker was volgde in tweede stelling met de rest van de topfavorieten in haar wiel. Wie we niet voorin konden terugvinden was Jolien Verschueren. Zij was zeer slecht gestart en konden we pas terugvinden in 35e positie. Voor haar zou het een moeilijke wedstrijd worden. Ze zou nooit voorin terug te vinden zijn.

Op weg naar de Sacramentsberg hadden we voorin al drie rijdsters die wegreden van de rest : Lechner – Van Loy en Havlikova. Zij hadden een paar meters voorsprong op de rest van de 66 deelnemers die er aan de start stonden. Aan het einde van de verkenningsronde kwam alles weer terug samen en kregen we voorin 11 rijdsters die gingen strijden voor de winst. Althans dat dachten we aanvankelijk. Verschueren was op dat ogenblik teruggevallen naar een 37e plek.

Ellen Van Loy nam het commando en ging haar tempo opleggen bij de achtervolgers. Achter Hotel De Pits nam Lechner over van Ellen Van Loy want het ging voor haar niet snel genoeg. Ellen liet dit gebeuren en controleerde de wedstrijd vanuit een tweede positie. In het klauterwerk bleken zij wel in hun sas te zijn. Maar de achtervolgers lieten niet begaan en alles kwam opnieuw samen. In de bosstrook op het technische gedeelte slaagden zowel Ellen Van Loy als Sanne Cant om de berg op te rijden. Dat gaf hen enkele meters voorsprong op hun achtervolgers. De dames wachtten niet en zetten de anderen onder druk bij de ingang van de tweede ronde. Van Loy drukte haar tempo door. Lechner – Sanne Cant en Stultiens volgende op een paar meters. Achter hen volgden een volgend groepje met Compton – Havlikova en Harris. De rest van de achtervolgers zaten al op meer dan 20 sec.

Voor de aanvang van de Sacramentsberg kregen we voorin een hergroepering. Maar Van Loy en Sanne Cant lieten het tempo niet gaan en kwamen zo met z’n tweetjes een paar meter voor de anderen uit te rijden. Ze trokken goed door. Lechner – Compton bekeken het van op afstand hoe vinnig Ellen Van Loy door de hindernissen klauterden. Maar het bleef een gesloten wedstrijd. Het kon nog alle kanten op….

Voorin kwam Compton mee post vatten en we kregen een voortdurende positiewisseling. Tot Compton aan de leiding kwam en er de pees oplegden. Op dat ogenblik kwam Lechner ten val aan de afdaling. Ze ging over de kop en moest een paar minuten wachten op weer terug in haar ritme te komen. De veer was voor haar gebroken en ze zou nooit meer in de voorste gelederen terug te vinden zijn. De leiding in de tussenstand van de wereldbeker ging aan haar verloren. Voorin kregen we de drie leidsters Compton – Sanne Cant en Ellen Van Loy. De achterstand op hun naaste concurrenten bedroeg op dat ogenblik al 12 seconden.

Voorin werd het tempo hoog gehouden door Compton zelf die het grootste deel van het werk voor haar rekening nam. In het bosje gooide zij het eerste bommetje maar Sanne Cant beantwoordde dit zonder veel moeite. Ellen Van Loy had een kleine achterstand opgelopen door een hapering bij het oprijden van het bergje en was daardoor de aansluiting voorin beister. Ellen Van Loy bleef ervoor knokken maar zou aan het einde van het verhaal toch tevreden zijn met haar derde plaats. Het hoogst haalbare voor haar op zo’n omloop.

Het tempo viel voorin een beetje stil waardoor Ellen even het gevoel kreeg om terug aan te sluiten. Maar op dat ogenblik ging Sanne haar pijlen bovenhalen en dan weet je wat er te gebeuren staat. Sanne Cant kwam vlot door de technische zone waar Compton op dat ogenblik een mindere passage kende. De eerste keer dat Sanne de mogelijkheid had om de wedstrijd naar haar hand te zetten. Ellen Van Loy had op dat ogenblik ook een mindere passage en moest voetje aan de grond zetten waardoor de aansluiting volledig weg was.

Met nog twee ronden te gaan hadden we voorin twee gedurfde leidsters. Compton wist dat ze voor Cant moest zitten aan de technische stroken om haar te beletten dat ze zou wegrijden. Dus in de voorlaatste ronde deed ze er alles aan om zoveel mogelijk werk te verrichten vanuit de koppositie. Sanne Cant liet haar doen en rekende op haar ervaring. Ze wachtte het juiste moment af om de rol over te nemen. Maar Compton is ook geen katje om zonder handschoenen aan te vatten, dus zij controleerde de wedstrijd vanuit de koppositie. Sanne Cant bekeek alles vanuit de zetel in tweede positie en liet Compton maar werken. Ellen van Loy zag het tempo voorin wat lager werd en geloofde opnieuw in haar kansen. Maar Compton begon opnieuw te sleuren en Sanne ging makkelijk mee in haar wiel. Het was haar taak om op het wiel te blijven zitten en dan te wachten tot het ogenblik dat Compton fouten zou maken of zou kraken…. Het was dus wachten op het juiste moment om de aanval in te zetten : voor Sanne was dit voor het hotel De Pits om de kop in handen te nemen en vol door te gaan. En zo gebeurde het ook. Ze kreeg hier een paar meters voorsprong en dat bleek genoeg te zijn om de wereldbeker van Zolder op haar palmares bij te schrijven. Compton kwam breedlachend als tweede over de meet en Ellen Van Loy was super tevreden met haar derde plaats.

Sanne Cant haar mama

foto : EB

Daguitslag :

podium dames WB Zolder

 1. Sanne Cant
 2. Kathie Compton
 3. Ellen Van Loy
 4. De Jong
 5. Mani
 6. Havlikova
 7. Slutjens
 8. Lechner
 9. De Boer
 10. Harris

Tussenstand in de wereldbeker :

Sanne Cant England 2014

 1. Sanne Cant
 2. Lechner
 3. Compton

Bron : CH