Gravel World Series starten op 3 April op Filipijnen

Gravel World Series starten op 3 April op Filipijnen

De UCI en Golazo presenteren een nieuwe reeks van wereldwijde massa-deelname gravel evenementen – UCI Gravel World Series – met wedstrijden op vier continenten waar rijders zich kunnen kwalificeren voor de nieuwe UCI Gravel World Championships die in de Europese herfst zullen plaatsvinden. De datum en de plaats van deze eerste UCI Gravel World Championships zullen binnenkort worden meegedeeld.

Gravel, dat zo’n 15 jaar geleden in het midwesten van de VS ontstond, is in populariteit gegroeid en is nu wereldwijd in opkomst. Gravel is populair bij renners die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, combineert elementen van weg- en mountainbike, en wordt voornamelijk verreden op onverharde wegen (gravel, bospaden, landbouwwegen, kasseien, enz.).

Het concept van de nieuwe gravelreeks is gebaseerd op dat van de bestaande en zeer succesvolle UCI Gran Fondo World Series, waar renners hun plaats voor de jaarlijkse UCI-wereldkampioenschappen kunnen verdienen. Bij elke ronde van de nieuwe UCI Gravel World Series zal de top 25% van de mannen en vrouwen van elke leeftijdsgroep zich kwalificeren voor de UCI Gravel World Championships die de nieuwe wereldkampioenen in elke leeftijdsgroep zal kronen.
Het enige verschil met het concept voor Gran Fondo is dat ook professionele renners aan evenementen van de serie kunnen deelnemen en zich voor de UCI-wereldkampioenschappen van de discipline kunnen kwalificeren.

De nieuwe serie gaat op 3 april van start met een 85 km-evenement op de Filipijnen. De reeks zal in totaal 12 evenementen tellen: na de Filipijnen zal de reeks worden voortgezet met twee wedstrijden in de Verenigde Staten, twee in Australië en één evenement in elk van Frankrijk, Polen, Nederland, Zweden, België, Italië en Spanje.
De UCI heeft ervoor gekozen de reglementen de eerste jaren niet te streng te maken, zodat de deelnemers op elk type fiets zonder elektrische ondersteuning (gravel, veldrijden, mountainbike, weg…) aan de start mogen verschijnen. Dit zal in de komende jaren worden geëvalueerd.

TREK UCI GRAVEL WORLD SERIES

Trek Bikes wordt de titelpartner van de Trek UCI Gravel World Series van 2022 tot 2024. Het fietsenmerk is verheugd om zijn naam aan de serie te verbinden gezien de exponentiële groei van gravel in de afgelopen jaren. Trek gelooft dat de gravelbike een nieuwe ervaring kan bieden voor zowel wedstrijdrijders als recreatieve rijders en dat het de perfecte fiets is die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

De Trek UCI Gravel World Series zal worden beheerd door het Belgische sport- en gezondheidsbedrijf Golazo, dat sinds 2011 de UCI Gran Fondo World Series coördineert.

Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.ucigravelworldseries.com.

2022 Trek UCI Gravel World Series calendar

3 Apr 2022Gravel PhilippinesBongabon, Nueva EcijaPHI
15 May 2022SevenNannupAUS
5 Jun 2022Wish One Gravel RaceMillauFRA
18 Jun 2022Gravel AdventureSwieradow-ZdrojPOL
25 Jun 2022Highlands Gravel ClassicFayettevilleUSA
6 Aug 2022Jingle GX Gravel RaceAmanaUSA
20 Aug 2022Gravel Grit n GrindHalmstadSWE
27 Aug 2022Houffa GravelHouffalizeBEL
3 Sep 2022La MonsterratoQuattordioITA
04 Sep 2022GravelistaBeechworthAUS
17 Sep 2022Gravel One FiftyVeenhuizenNED
18 Sep 2022RanxoPontsESP

Bron en foto: PM