Belgen schuiven op in het klassement van de Cape Epic

Belgen schuiven op in het klassement van de Cape Epic

In de vijfde etappe van de Cape Epic stonden drie forse beklimmingen op het programma. Frans Claes had niet de dag waarop hij gehoopt had en bolde als 21ste over de finish, net na Sebastien Carabin. Wout Alleman finishte als beste Belg op de 8steplaats. De drie landgenoten schuiven wel elk twee plaatsen op in het algemeen klassement. Dat betekent een achtste plaats voor Wout Alleman met Fabian Rabensteiner, een dertiende voor Frans Claes en Manuel Pliem en vlak daarachter Sebastien Carabin met Pierre Billaud.

Van opwarming was er vandaag geen sprake want zodra de renners Elandskloof verlieten, ging het steil omhoog de Rusty Gate op. De start was zoals gewoonlijk erg snel en al gauw verbrokkelde het peloton in verschillende groepen. Frans Claes (Pure Encapsulations) nestelde zich met ploegmaat Manuel Pliem in een tweede groepje. Claes: “We reden vlak achter de toppers van deze Cape Epic. Al gauw bleek dat Manuel een hele slechte dag had en hij moest al snel de rol lossen. Daarna kwamen we in een groepje terecht met Nino Schurter en reden we een hele tijd samen. Eenmaal aan de Franschhoek Pass moest Manuel opnieuw passen.”

De oostelijke beklimming van de Franschhoek Pass heeft het langste asfalttraject van de race. Eenmaal boven ging het beter met de ploegmaat van Claes. Claes“Manuel heeft daar de gas opengedraaid. Ik was verrast maar hoopte wel dat we dan echt vertrokken waren. Uiteindelijk denk ik dat hij daar zijn benen heeft opgeblazen. Het laatste stuk was toch afzien voor hem.”

De Cape Epic is onverbiddelijk, ook al heb je een plan. Claes“Ons plan was eigenlijk om vandaag toe te slaan. Maar als je dan een slechte dag hebt, dan valt je plan in duigen. Het is wat het is. Manuel kan er ook niets aan doen. Ik verwijt hem niets, we zijn hier tenslotte als een team. Hij rijdt zo hard hij kan en daar kan ik mee leven. We hebben er vandaag alles aan gedaan om het tijdsverlies te beperken. Op naar morgen.”

Ondanks het tijdverlies klimt Frans Claes toch twee plaatsen op in het algemeen klassement naar een mooie dertiende plaats. 

Bron: Frans Claes mediateam

Foto: Magic of a Camera