Gunn-Rita Dahle boekt historische wereldbekerzege in Lenzerheide

Gunn-Rita Dahle boekt historische wereldbekerzege in Lenzerheide

Gunn-Rita Dahle heeft de derde wereldbekermanche bij de vrouwen gewonnen. De Noorse, vorige week opnieuw wereldkampioene marathon geworden, haalde het met grote voorsprong op de Amerikaanse Lea Davison en wereldkampioene Pendrel. Dahle boekte een nieuw record met haar 29 ste wereldbekerzege en staat nu samen met Jolande Neff aan de leiding van het wereldbekerklassement.

Van bij de start domineerde Dahle de wedstrijd. Eerst samen met Pendrel, daarna alleen. Ze bouwde gestaag haar voorsprong uit. In de voorlaatste ronde had ze meer dan een minuut voorsprong op Pendrel. Neff volgde als derde voor Davison. In vijfde positie reed Wloszczwoska met Kalentieva in haar spoor. Lechner en Batty maakten Langvad en Klemencic de top tien rond. Anne Terpstra reed als dertiende, Githa Michiels als 30ste.

De posities bleven onveranderd tot in de laatste ronde. Davison maakte een forse inhaalbeweging en reed over Neff en Pendrel naar de tweede plaats en kon die behouden. Pendrel werd nog derde voor Neff en Kalentieva. Githa Michiels viel en werd na een sterke inhaalrace nog 24 ste.

Na aankomst was Dahle uitbundig en emotioneel. ‘ Deze zege betekent veel voor mij. Ik heb er samen met mijn coach en man Kenneth hard voor gewerkt. Bij deze doe ik iets terug voor alles wat hij al gedaan heeft voor mij. De grootste motivatie blijft hard werken . Ik heb niet veel hinder ondervonden van de hitte. Ik dronk veel onderweg. De conditie is heel goed en daardoor ging ik niet over mijn toeren,’aldus de veelvoudige wereldkampioene en wereldbekerwinnares.

Thuisrijdster Jolande Neff slaagde er niet in om voor eigen volk te winnen. ‘Ik had last van het warme weer. Halfkoers ging het nog goed. Maar op het einde voelde ik me minder. Ik dank alle fans voor de steun,’zei Neff .

Uitslag:

 1. Gunn-Rita Dahle (Nor)in 32:15
 2. Lea Davison (USA) +1:00
 3. Catherine Pendrel(Can) +1:36
 4. Jolande Neff(Zwi) +2:05
 5. Irina Kalentieva(Rus)
 6. Maja Wlosczwoska(Pol)
 7. Emily Batty(Can)
 8. Eva Lechner(Ita)
 9. Annika Langvad(Nor)
 10. Annie Last(USA)

 

 1. Githa Michiels