Gustav Pedersen en Monique Halter winnen Junior World Series in Albstadt

Gustav Pedersen en Monique Halter winnen Junior World Series in Albstadt

De Deen Gustav Pedersen heeft op indrukwekkende wijze de Junior World Series-race in de Bullentäle van Albstadt gewonnen. De Deen haalde het voor de Zwitser Jan Christen(wereldkampioen veldrijden bij de junioren) en de Duitser Paul Schehl.

Het wedstrijdverhaal van de juniorenrace kan in een paar woorden worden samengevat. Gustav Pedersen nam al in de eerste ronde de leiding en reed vanaf dat moment een eenzame race. “Het was niet echt mijn plan om zo vroeg te vertrekken, maar in de eerste afdaling ontstond er een kloof en toen ben ik gewoon constant doorgegaan“, aldus Pedersen die zijn voorsprong tot 44 seconden kon uitbreiden aan de finish. “In de laatste anderhalve ronde gaf ik vol gas, daarvoor was het snel maar een gecontroleerd tempo.”
Even zelfverzekerd als Pedersen op de eerste plaats, hield ook Jan Christen stand op de tweede plaats. Al in de eerste ronde nestelde de Zwitser zich in deze positie en verdedigde de podiumplaats tot aan de finish. “Het was moeilijk. Ik moest vanaf de derde rij starten, kwam goed weg, maar verloor weer wat in de eerste bocht. Toen was ik pas 20ste en Pedersen was al weg. Daarna probeerde ik het gat te dichten, maar ik trapte op mijn adem en moest mijn eigen ritme weer vinden”, beschrijft Christen de startfase vanuit zijn oogpunt. “Ik denk dat als ik er vanaf het begin bij was geweest, het moeilijk voor hem zou zijn geweest,” zei de Zwitser zelfverzekerd.
Met een derde plaats was er de eerste Duitse podiumplaats van het weekend te vieren. Paul Schehl versloeg Nathan Cornillon in de eindsprint. “We schudden eerst Paul Magnier af in de laatste ronde en gaven dan vol gas. We gingen van wiel tot wiel hier naar de weide,” zei Schehl over de uiteindelijke beslissing. In de eindsprint had de Lexware renner de beste benen.

Onze landgenoot Kay De Bruyckere was de beste Belg op de 27 ste plaats. Antoine Jamin werd 61 ste, Tim Rex 70 ste en Milan Stens 72 ste.

Monique Halter won de junior vrouwen race met een start-to-finish overwinning. De Zwitserse nam afstand van Anina Hutter en Natalia Grzegorzewska, die tweede en derde werden.

Monique Halter was een klasse apart – zo eenvoudig kan de World Series wedstrijd in de Bullentäle van Albstadt worden samengevat. De Zwitserse kwam na de startronde als eerste over de finish, reed kort daarna weg van haar achtervolgers en nam het resultaat in superieure stijl mee naar huis. “Mijn plan was niet om solo te gaan. Ik heb de laatste races gewonnen en heb dus een goed gevoel, maar uiteindelijk moet alles in elkaar passen. Je kunt het niet zo plannen, als je weggaat. Je moet gewoon zien hoe het gaat, maar het was een zeer goede race,” zei een gelukkige Monique Halter aan de finish.
De tweede plaats ging naar Anina Hutter met een achterstand van 1:23 minuten, voor de Poolse Natalia Grzegorzewska, die in de finale de Duitse Antonia Weeger versloeg.

Foto’s: Luc Wilms