Hayley Batten en Sofia Gómez Villafane winnen koninginnerit Cape Epic

Hayley Batten en Sofia Gómez Villafane winnen koninginnerit Cape Epic

Hayley Batten en Sofia Gómez Villafane van NinetyOne-Songo-Specialized wonnen de koninginnerit van de Absa Cape Epic en namen de leiding in het algemeen klassement.
Candice Lill en Mariske Strauss gingen in de eerste etappe in een vroege aanval in de eerste 5 km, maar verloren de leiding aan NinetyOne-Songo-Specialized op de King’s Climb.

Gómez Villafane en Batten gingen vervolgens aan de leiding tot de belangrijkste klim van de etappe. Ze kwamen hier onder druk te staan, waardoor Symbtech ZA (Ariane Lüthi en Amy Wakefield) de leiding kon overnemen.

Lüthi en Wakefield stonden op een gegeven moment drie minuten voor op de koplopers in de eerste etappe, maar wisten vervolgens een voorsprong van twee minuten op NinetyOne-Songo-Specialized te realiseren.

Ongelooflijk genoeg konden Gómez Villafane en Batten zich nog een keer herpakken en uiteindelijk haalden ze Symbtech ZA, dat met een lekke band kampte, in en reden ze weg om de etappe op te eisen.

Symbtech ZA eindigde als tweede (en werd tweede in het algemeen klassement) en achtervolgden hen de hele rit. Lill en Strauss werden derde (en derde in het algemeen klassement) en breidden hun voorsprong in de Absa African Women’s trui uit.

BMC MTB Racing (Robyn de Groot en Pauline Ferrand-Prévot), de winnaars van de Proloog en de leidsters in de nacht in de CM.com damescategorie, hadden het moeilijk vandaag. Ze eindigden vierde en gaven hun oranje trui af aan NinetyOne-songo-Specialized. “Ik voelde me die dag gewoon niet goed”, zei een ingetogen Ferrand-Prévot.

De Amerikaanse Haley Batten daarentegen was opgetogen over de prestatie van de ploeg en noemde de wedstrijd ‘echt episch’.

Dat was zo’n intense race. Je wilt een strakke race in plaats van te gemakkelijk winnen, maar dit was zo dichtbij. We hadden een beetje geluk met Symbtech ZA dat met mechanische problemen kampte. Maar dat gebeurt. Dat is het soort racen dat een evenement spannend maakt. Ariane en Amy hebben echt een geweldige show opgevoerd. Toen ze ons op die steile klim voorbij kwamen, zei ik tegen mezelf: “Het spel begint nu”. Ik moest me mentaal ingraven om terug te achtervolgen.

Batten’s partner, de Argentijnse Sofía Gómez Villafane, kreeg het zwaar te verduren op de Saddle Climb maar kon zich hergroeperen voor een sterke finish. “Dat was een ongelooflijke race. Toen Ariane en Amy ons inhaalden, vlogen ze. Ik wist dat het daarna moeilijk zou worden en moest het gewoon stap voor stap doen. Haley was vandaag zo’n goede partner – ze herinnerde me eraan om te eten en te drinken en heeft me de hele weg naar huis gesleept.”

Beide rensters gaven toe dat ze blij waren dat ze klaar waren. “Man, dat was een lange laatste 10 kilometer,” zei Batten. “Het ging maar door en door. Ik was vergeten hoe lang 10 kilometer kan zijn.” Gómez Villafane sloot zich aan bij de gevoelens van Batten. “Op 2 km van de streep dacht ik ‘hoe kan het nog 2 km zijn. Het is zo lang. Dat was een uitzonderlijk zware racedag.”

Wakefield en Luthi waren vol goede moed toen ze de finishlijn passeerden, ondanks het feit dat ze de toppositie misliepen na sterk gereden te hebben. “Vandaag gingen we op pad met een duidelijke strategie,” zei Wakefield. “Ariane had de leiding over de pacing; ze zei dat we gewoon op de watts moesten letten en ons op ons eigen tempo moesten concentreren. Het werkte zo goed, want al snel begonnen we teams in te halen en te passeren. Op de Saddle Climb trokken we weg en bleven we gewoon in ons ritme rijden.”

Helaas voor het populaire duo kreeg Lüthi kort na de klim een lekke band. Geen van beiden kon de exacte plek op de band vinden en moest herhaaldelijk stoppen om op te pompen. “Ik denk dat ik gewoon zware benen op de fiets had en te zwaar over een paar scherpe rotsen ging. Dat gebeurt. Dat is racen. We hielden het hoofd koel en reden constant tot het einde. Je kunt niet in de war raken van één lekke band. We concentreerden ons op wat we moesten doen en kwamen thuis door constant te rijden. Er is nog een lange weg te gaan. We staan er goed voor.”

Bron: PM

Foto: cape epic