Henrique Avancini en Annika Langvad wereldkampioen marathon

Henrique Avancini en Annika Langvad wereldkampioen marathon

Henrique Avancini(elite mannen) en Annika Langvad(elite vrouwen) zijn de nieuwe wereldkampioenen marathon. In het Italiaanse Auronzo di Cadore werd afgelopen weekend gestreden om de wereldtitel in het marathon mountainbike. De organisatie van de 3Epic marathon was gastheer voor de hoogmis van de marathon discipline. Aan het bestaande parcours werden een aantal extra lussen toegevoegd om op die manier een loodzwaar parcours voor te schotelen: de heren dienden 102km met 4200hm af te leggen en de dames 89km met 3400hm. Het parcours was een aaneenschakeling van loodzware beklimmingen, technische afdalingen, singletracks afgewisseld met een aantal snellere stukken. Uittredend wereldkampioen Alban Lakata stelde dat dit wellicht het zwaarste en meest complete WK Marathon ooit was. En daar waren zowat alle andere bikers het mee eens.  Het stond vast dat de winnaar een complete renner en een meer dan terechte wereldkampioen zou zijn. Naast alle marathon toppers waren ook heel wat XCO toppers afgezakt naar de Dolomieten om een gooi te doen naar de felbegeerde regenboogtrui.

Bij de heren werd het een ware uitputtingsslag waarbij een elitegroep telkens werd uitgedund tot er een drietal overbleef. Henrique Avancini, Daniël Geismayr en Leonardo Paez zouden gaan uitmaken wie de winnaar werd. Op het laatste klimmetje richting aankomst zette Avancini alles op alles en met een stevige versnelling slaagde hij er in om na 5u06 het goud te veroveren. Geismayr werd mooi 2de en een aantal seconden later kwam een moegestreden Paez als 3de over de aankomst. Na een sterk seizoen in de XCO zette de Braziliaanse Cannondale Factory-renner Henrique Avancini de kers op de taart met deze XCM wereldtitel. Mathias Fluckiger en Samuele Porro vervolledigden de top 5.

Van Belgische zijde noteren we een 22ste plaats voor Roel Paulissen, die op dit WK afzwaaide als elite renner. Frans Claes werd 26ste, Sebastien Carabin 36ste, Wout Alleman 75ste, Arne Tureluren 77ste, Bram Cools 94ste, Stijn Van Boxstael 96ste, Philip Van Hemelen 114de en Gunter Willems 128ste.

Bij de dames was het iets minder spannend voor de overwinning. De Deense Annika Langvad trok op overtuigende wijze het laken naar zich toe. Langvad die vorig weekend op het WK XCO in Lenzerheide haar meerdere nog diende te erkennen in Kate Courtney, haar Amerikaanse teamgenote bij Specialized, reed een ijzersterke wedstrijd en kroonde zichzelf voor de vijfde keer tot wereldkampioene marathon. Christina Kollmann-Forstner bezorgde Oostenrijk een 2de zilveren medaille en de Poolse Maja Wloszczowska behaalde het brons. In de strijd voor plaats 4 toonde Gunn-Rita Dahle-Flesjaa zich de sterkste en werd in haar laatste WK knap 4devoor de Italiaanse Mara Fumagalli.

Bij de dames stonden 2 landgenotes aan de start: Sara Michielsens legde beslag op de 50ste plaats en Sara Van Peer haalde de finish niet.

Volledige uitslagen: http://www.uci.org/mountain-bike/events/uci-mountain-bike-marathon-world-championships

Verslag: Stijn Van Boxstael

Foto’s: organisatie WK marathon