Hoe ziet het nieuwe wereldbeker seizoen eruit?

Hoe ziet het nieuwe  wereldbeker seizoen eruit?

Met Nove Mesto Na Morave is het XCO seizoen op gang geschoten. Het mountainbike-raceseizoen zal dit jaar éen van de grootste veranderingen ondergaan sinds het begin van de raceserie in 1991. De UCI heeft onder de nieuwe naam Mountain Bike World Series het beheer van de wereldbekerwedstrijden voor de komende jaren overgedragen aan een nieuwe organisatie, Warner Brothers-Discovery.

Omdat de wereldbeker groeit, zal de betrokkenheid van Shimano bij het mountainbikeracen meegroeien. Als belangrijkste partner voor alle wereldbeker- en wereldkampioenschapsraces, zal Shimano in 2023 voor rijders, teams en fans het grootste programma ooit aanbieden.

Welke veranderingen ondergaat het wereldbekercircuit dit jaar?

Tot nu toe waren de wereldbekerweekenden gevuld met drie disciplines: downhill (DHI), Olympische crosscountry (XCO) en crosscountry-shorttrack (XCC). Vanaf 2023 zullen er drie spannende, nieuwe disciplines worden toegevoegd aan het programma.

Enduro- (EDR) en e-enduroraces (E-EDR) voegen een compleet nieuwe racestijl toe aan de wereldbeker. EDR houdt het midden tussen XCO- en DHI-racen en combineert lange verbindingsritten in de natuur met rally-achtige proeven op downhillsecties. Sinds 2013 komen de beste endurorijders ter wereld al samen in de Enduro World Series (EWS). In het nieuwe format wordt deze toch al ongelooflijk populaire raceklasse toegevoegd aan het wereldbekerprogramma.

EDR is ooit ontstaan toen amateurs tegen elkaar wilden rijden en die basis zal niet worden vergeten bij de nieuwe serie: voor het eerst zullen er amateurcategorieën bij de enduroraces in Maydena, Derby, Finale Ligure, Val di Fassa, Loudenvielle en Les Portes du Soleil van start gaan.

Naast de bestaande XCO- en XCC-wereldbekerdisciplines zullen ook langere marathon-crosscountryraces (XCM) worden toegevoegd aan het programma. Zeer interessant is dat bij de marathons in Nove Mesto, Finale Ligure, Portes du Soleil en Snowshoe, VS eveneens amateurs van start mogen gaan.

Ten slotte zal er in de downhill-serie (DHI) bij elke wedstrijd een halve finale aan het raceprogramma worden toegevoegd zodat fans een extra kans krijgen om hun favorieten tussen de afzetlinten te zien racen.

Een nieuwe start voor de UCI Mountain Bike World Cup 2023

Op welke lokaties vinden de wedstrijden plaats?

Datum: 25 maart -2 april
Plaats: Maydena en Derby, Tasmanië
Het raceseizoen begint in 2023 met twee aansluitende enduroraces op het paradijselijke eiland Tasmanië, Australië. Deze regio maakt sinds 2017 deel uit van de EWS en heeft zich al snel ontwikkeld als favoriete locatie van de rijders, en door de twee achtereenvolgende races krijgen fans een dubbele dosis EDR-actie.

Datum: 12-14 mei
Plaats: Nove Mesto, Tsjechië
Het XC-seizoen opent met een andere favoriet van zowel rijders als fans, met de technisch veeleisende en altijd spannende races in Nove Mesto. Voor het eerst zal er ook een marathon-wereldbeker naast de XCO- en XCC-disciplines worden georganiseerd.

Datum: 3-4 juni
Plaats: Finale Ligure, Italië
Normaal gesproken wordt in dit Europese mountainbike-mekka de traditionele seizoensfinale van het Europese endurocircuit verreden. Dit jaar vormen de wedstrijden in Finale Ligure de start van het zomerblok met de EDR- en E-EDR-wereldbekerraces. Wat veel mensen misschien niet weten is dat Finale een lange geschiedenis heeft van backcountry XC-races, en daarom is deze locatie eveneens perfect voor de tweede ronde van de Marathon World Cup.

Datum: 9-11 juni
Plaats: Lenzerheide, Zwitserland
Het seizoen komt pas echt op stoom voor de ogen van gepassioneerde Zwitserse fans als het “Bike Kingdom” van Lenzerheide gastheer is voor de openingswedstrijd van de DHI-competitie. Met zoveel Zwitserse toprijders in de XC-discipline, levert Lenzerheide altijd fantastisch spektakel op omdat lokale helden maximaal willen presteren voor hun thuisfans.

Datum: 15-18 juni
Plaats: Leogang, Oostenrijk
Leogang is een klassieke World Cup downhill- en XC-locatie, maar zal voor het eerst ook gastheer zijn van de EDR- en E-EDR-races die hier gaan plaatsvinden tegen de achtergrond van de prachtige Oostenrijkse Alpen.

Datum: 24-25 juni
Plaats: Val di Fassa, Italië
In het decor van de magnifieke Dolomieten vindt in deze hooggelegen speeltuin een van de zwaarste beproevingen van het EDR-circuit plaats.

Datum: 30 juni- 2 juli
Plaats: Val di Sole, Italy
Eén van de beroemdste en meest gevreesde locaties van het downhill-circuit, de legendarische Black Snake, zal opnieuw de beste rijders ter wereld op de proef stellen.

Datum: 25-27 augustus
Plaats: Pal Arinsal, Andorra
Andorra is de hoogstgelegen locatie van het wereldbekercircuit en altijd een populaire stop. Voor 2023 is het XC-parkoers volledig herzien en uitgebreid voor nog meer spanning tijdens de wedstrijden. De keiharde woestijn op het bovenste gedeelte van het parkoers zorgt ervoor dat downhill-racers de hoogste snelheden van het seizoen zullen behalen, dus spectaculaire races zijn gegarandeerd.

Datum: 1-3 september
Plaats: Loudenvielle, Frankrijk
Het DHI-circuit blijft onveranderd in de Pyreneeën, maar springt over de grens met Frankrijk waar deze klassieke EWS-locatie naast EDR-races voor het eerst ook gastheer zal zijn voor een wereldbekerwedstrijd downhill.

Datum: 7-17 september
Plaats: Les Gets/Chatel/Morzine/Frankrijk
De kroon op het wereldbekerseizoen 2023. Voor het eerst komen alle zes disciplines samen voor meer dan een week lang mountainbikeraces op de wereldberoemde trails van Portes du Soleil. Dit wordt de climax van zowel het EDR- als E-EDR-seizoen, met een gezonde portie amateurwedstrijden als nevenprogramma.

Datum: 28 september-1 oktober
Plaats: Snowshoe, VS
Met misschien wel de luidruchtigste wielerfans ter wereld, voegt het evenement in Snowshoe dit jaar de finale van de wereldbeker marathon toen aan het downhillprogramma.

Datum: 6-8 oktober
Plaats: Mont-Sainte-Anne, Canada
Waar anders kan het seizoen eindigen dan op de meest legendarische van alle wereldbekerlocaties? XC- en downhillracers zullen alles op het spel zetten op deze klassieke parkoersen om de eindoverwinning in de wereldbekerklassementen binnen te halen.

Bron: PM

Foto’s: Shimano en Luc Wilms