Iedereen wil de Azencross Loenhout op zijn palmares hebben staan

Iedereen wil de Azencross Loenhout op zijn palmares hebben staan

Als de kerstkalkoen verteerd is en het nieuwe jaar wenkt, dan weerklinkt het feestgedruis in Loenhout! Met de Azencross staat dinsdag de zesde manche van de bpost bank trofee op het programma. Nummer vijf in de stand Michael Vanthourenhout en parcoursbouwer Erwin Vervecken blikken vooruit.

“De weersomstandigheden zijn cruciaal in Loenhout. Het zou daarom wel eens een heel spannende en tactische cross kunnen worden”, valt Vervecken met de deur in huis. “Het vrij droge en zachte weer maakt de omloop sneller en dat vergroot het aantal kanshebbers op de zege. En iedereen wil de Azencross op zijn palmares hebben staan (Vervecken won er één keer, in 2001, red.). Ik weet uit ervaring dat het een wedstrijd is die heel erg leeft bij de renners.”

De drievoudige wereldkampioen verwacht een open strijd. “Gezien de huidige waardeverhoudingen zou je een duel tussen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel verwachten, maar ik acht enkele outsiders zeker niet kansloos. Loenhout heeft een lange asfaltstrook en in het verleden hebben al tal van outsiders daarvan gebruikt gemaakt om ervandoor te gaan. Bart Aernouts was iemand die dat wel eens durfde te proberen. Voor dinsdag denk ik aan namen zoals Laurens Sweeck of Michael Vanthourenhout.”

VANTHOURENHOUT MET VERTROUWEN

Hallo, Michael Vanthourenhout? “Ik ben in ieder geval heel erg gemotiveerd”, glimlacht de renner van Sunweb-Napoleon Games. “Het moet voor mij niet kurkdroog zijn, maar een snelle, technische wedstrijd zie ik zeker zitten. Dat ligt me. En ook over mijn huidige vormpeil ben ik tevreden. Ik rijd een constant seizoen, maar ik mis enkele uitschieters. Mijn derde plaats in Essen was zowat de enige. De drukke kerstperiode kijk ik met vertrouwen tegemoet. Ik focus met vooral op de twee bpost bank trofee-manches in Loenhout en Baal.”

En daar heeft de West-Vlaming zijn redenen voor. Na vijf van de acht manches in de bpost bank trofee, staat Vanthourenhout mooi vijfde in de stand, op amper zes seconden van Lars van der Haar en ruim een minuut voor zijn ploegmaat Gianni Vermeersch. “Als ik die voorsprong na Baal nog heb, dan ziet het er goed uit met enkel nog Sint-Niklaas op het programma. Een snellere wedstrijd in Loenhout kan betekenen dat de verschillen niet hoog zullen oplopen en ook dat is positief. Als eerstejaarsprof vijfde worden in de bpost bank trofee, zou heel mooi zijn.”

VAN AERT EN CANT LEIDEN

In het klassement van de bpost bank trofee leidt Van Aert comfortabel, met een voorsprong van 4’08” op Kevin Pauwels. Sven Nys volgt als derde op 7’53”. Bij de dames leidt Sanne Cant de dans. De Europese kampioene heeft een bonus van 1’11 seconden op Jolien Verschueren. Nikki Harris is derde op 1’15”. Belofte Daan Hoeyberghs verdedigt op zijn beurt een voorsprong van amper 15 seconden op Quinten Hermans. Ook de nieuwelingen strijden in Loenhout om het klassement. De jongste categorie vecht niet voor tijd, maar voor punten. Tomas Kopecky voert het commando met 25 punten. Vince van den Eynde is de eerste achtervolger op amper 3 punten.

Azencross Loenhout – bpost bank trofee

Programma:
10u00 Nieuwelingen
11u00 Junioren
12u00 Beloften
13u45 Dames elite (live bij Sporza op één vanaf 13u35)
15u00 Heren elite (live bij Sporza op één, aansluitend op dameswedstrijd)

Deelnemers: www.bpostbanktrofee.be/2015/downloads/deelnemers_loenhout.pdf
Meer info: www.azencross.be / www.bpostbanktrofee.

Bron: Golazo