Interview met Anne Terpstra

Interview met Anne Terpstra

Het GHOST Factory Racing Team stelt graag haar rensters voor. Vandaag is de Nederlandse Anne Terpstra, momenteel actief in de Sunshinecup in Cyprus, aan de beurt.

Wie is Anne?

Anne is, meestal, gelukkig, ongeduldig, open van geest, zorgzaam, vastbesloten…

Waarom Cross Country en geen ballet?

Ik begon met dansen… maar ik ondervond snel dat ik meer plezier had op twee wielen dan met ballerina’s. Ik hou ervan om buiten te zijn en ik hou van de combinatie van vaardigheden en kracht die je nodig hebt voor Cross country. Wanneer je een trail rijdt zoals je hem voorstelt en je voelt de flow, dat is een goed gevoel.

Waar staat je team voor?

Een deel mensen maakt het mogelijk om mij het allerbeste te geven. GHOST Factory Racing voorziet me van de faciliteiten die een atleet nodig heeft om te presteren. Ik geniet ervan om op weg te zijn met iedereen en wanneer je zoveel tijd samen doorbrengt, is het geweldig om te zeggen dat je zoveel plezier met elkaar hebt.

Hoe verkies je te trainen: in groep of alleen?

Wanneer ik mijn trainingsschema moet volgen, verkies ik alleen te trainen. Of misschien met één of twee bikers die zich aanpassen aan mijn training. Het is belangrijk voor mij dat ik kan blijven bij mijn gemaakte planning. Wanneer mijn schema het toelaat, geniet ik er enorm van  om in groep te trainen.

Welke ontgoochelingen hebben een grote impact op je carrière gehad?

Mountainbike racing is iets met ups en downs. Ik heb sommige mooie ups gehad, maar ook zeer moeilijke downs. Wanneer je niet kan presteren zoals je wil, wanneer je geen goed gevoel hebt, onzeker bent over jezelf of soms een crash dat je uit balans brengt. Ik geloof dat elke ontgoocheling  een reden heeft en je sterker maakt. Je moet het nemen zoals het is en later terug kijken om te zien wat je beter kon doen.

Hoe kreeg je jouw motivatie terug?

Uiteindelijk is de enige weg om te bekomen van een ontgoocheling verder gaan. Niet opgeven en verder doen. Ik geloof dat leren van je fouten en ervaringen je wijzer maakt en je de kennis geeft om te herstellen en het beter te doen. De juiste mensen rond jou zijn daar belangrijk voor, zeker weten.

Eten: is dat een belangrijk topic voor jou?

Belangrijk voor elke atleet denk ik, uiteindelijk is het echt interessant om te zien wat eten voor en tegen je doet. De laatste jaren heb ik stap voor stap geleerd wat persoonlijke voeding is en hoe die zowel je prestaties als je algemeen goed gevoel kan beïnvloeden. Ik vind het soms moeilijk om te vinden wat goed voor me is in een bepaalde situatie, maar dat is dezelfde uitdaging als training bijvoorbeeld.

Waar zie je jezelf de volgende vier jaren?

Vechten voor een topresultaat voor de Olympische Spelen in Tokio. Hopelijk op een GHOST bike, met het dit team en met dezelfde mensen rond me die me steunen.

Bron: PM

Foto: (©GHOST / MAASEWERD FOTOGRAFIE)