Interview met Jochen De Vocht

Interview met Jochen De Vocht

Jochen De Vocht, broer van Bart, wil dit seizoen zich nog eens tonen met het KTM BikeVision MTB team.

Jochen is student kinesitherapie en zit in zijn eerste masterjaar.

Combineer je het koersen met je studies?

‘Ik ga dit seizoen mijn studies combineren met koersen. Niet altijd gemakkelijk. Je moet het allemaal goed plannen. Je hebt niet altijd de tijd om te trainen in verhouding met iemand die er volledig kan voor leven. Bij de examens krijgen de studies natuurlijk voorrang. Na de examens ga ik een weekje naar Spanje om daar te trainen.

Vorig jaar zat je nog bij Jan Goeman, een beetje een pionier op MTB gebied in ons land. Je hebt er veel kansen gekregen?

Ik heb bij Jan heel veel kunnen leren. Ik ben er hem heel dankbaar voor. Ik heb er mijn eerste wereldbeker bij de junioren kunnen rijden. Ook de ploeg ben ik dankbaar. Met dit team kan ik terug wereldbekers rijden en dat vind ik mooi. Jan vond het niet erg dat ik vertrok. Hij vond dat ik moest gaan als ik me kon verbeteren.

De steun van thuis is ook belangrijk?

Ze trekken heel Europa rond met ons. Ze offeren hun verlof op om overal mee naar toe te gaan. Belangrijk dat je die steun krijgt. Veel mensen krijgen die niet. Mooi dat we die steun van thuis krijgen.

Welke plaatsen ambieer je in de wereldbeker?

Moeilijke vraag, omdat ik als belofte nog geen wereldbeker heb kunnen rijden. Als junior reed ik wel al eens top 20 en daar was ik heel tevreden mee. Wereldbeker is een niveau hoger en dat is altijd toch wat afwachten. Ik heb het geluk dat ik in mijn tweede semester geen lessen meer heb, alleen maar stage. Ook heb ik maar één examen meer. Dan kan ik me beter concentreren op de koers. Voor het BK mik ik op de top vijf. Bij beloften word ik elk jaar beter. Vorig jaar heb ik eigenlijk slechter gedaan, dus nu moet het beter. Het parcours mag geen probleem zijn, want dat heb ik intussen al genoeg kunnen verkennen(lacht).

Interview en foto:  Erik Braeken