Jack Carthy wereldkampioen Trial, Kenny Belaey brons

Jack Carthy wereldkampioen Trial, Kenny Belaey brons

Jack Carthy heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen trial in China. De Fransman Nicolas Vallée pakte het zilver voor onze landgenoot Kenny Belaey. Het was de zestiende(!) medaille op een 18 WK  deelnames en zijn zesde bronzen op rij voor Belaey.

Zelden was een WK-finale zò spannend, nog nooit was Kenny Belaey dichter bij een wereldtitel zonder te winnen. Het allereerste UCI Urban Cycling wereldkampioenschap in China leverde zondermeer een zinderende en ongemeen spannende ontknoping op. Na één ronde van vijf zones eindigde de 34-jarige Belg derde, weliswaar met evenveel punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée!

Na een vijfde plaats in de halve finale wist Belaey dat er meer nodig was om aanspraak te maken op een vijfde wereldtitel bij de Elite. De gedreven Oost-Vlaming werkte gisteren drie degelijke rondes af maar maakte teveel foutjes om coming men Jack Carthy en Nicolas Vallée te verontrusten.

Vandaag was Kenny tijdens de avondwedstrijd in Chengdu wel meteen bij de pinken. Veruit de oudste in de finale lukte de Red Bull rijder nu wèl een geslaagde start. Na drie zones werd het immers duidelijk dat Belaey voluit voor de titel ging. De onderlinge verschillen met de vroege leider Hermance en Vallée waren uiterst miniem. Ook regerend wereldkampioen en superfavoriet Carthy kwam op dreef. De jonge Brit knokte zich terug in de strijd met een erg indrukwekkende derde en vierde zone. Neutrale toeschouwers en trialliefhebbers werden dankzij het vernieuwde reglement -elke gepasseerde poort in een zone leverde 10 punten op- getrakteerd op een thriller die zijn gelijke niet kent.

Belaey bleef tot het einde in de running voor de wereldtitel zodat de beslissing zou vallen op de meest misleidende sectie van de omloop. Net zoals de overige zones was de ‘panda-zone’ prachtig, jawel schattig zelfs, aangekleed maar de rotsen waren er niet minder technisch om! Kenny haalde het onderste uit de kan en scoorde in zone vijf 40 punten. Hierdoor sloot hij af met een totaalscore van 220 punten. Net evenveel dus als Carthy en Vallée, respectievelijk 13 en 15 jaar jonger. Dat Belaey zijn magistrale, onafgebroken podiumreeks sinds 2009 verder zet, is loon naar werken voor zijn maniakale voorbereiding en vakmanschap. Morgen maakt ‘the Magician’ zijn WK debuut in de Cross-country Eliminator.


Kenny Belaey: “Een heel gek gevoel is dit. Ik voel me niet echt moe en ik heb zin om verder rijden om recht te zetten wat fout liep of zo. Want ik was er héél, héél dichtbij! Helemaal op het einde van de vierde zone landde ik na een sprong op een zompige plaats, mijn voet schoot van de pedaal en dat heeft me letterlijk de wereldtitel gekost. Maar ook dat is topsport, want aan de andere kant ben ik heel blij en trots met hoe het vandaag is verlopen. Ik had een heel goede voorbereiding. Dat ik hier voor de16de keer in 18 WK edities het podium haal is de max! (grijnst) Zeker als je ziet naar de concurrentie. Geestig dat Jack (Carthy) en Nicolas Vallée samen amper 4 jaar ouder dan ik zijn!
Gisteren draaide het echt vierkant. Ik denk dat ik een soort voedselvergiftiging had opgelopen, ook de vuile lucht speelde me parten. Tijdens de halve finale reed ik verkrampt. Op een gegeven moment moest ik zelfs overgeven. In die omstandigheden was ik al blij dat ik toch nog de finale haalde. Wat betreft het nieuwe wedstrijdformaat zal Chengdu de geschiedenis ingaan als een geslaagde première. Het rijden en de strijden worden er nog leuker door! Hoe spijtig ook dat ik net naast de titel greep en ondanks het gelijke aantal punten heeft Carthy de wereldtitel zeker niet gestolen. Hij kwam sterk terug en had enkele moves in huis die niemand anders aan kon.

Finale Men Elite 26”
1. Jack Carthy (GBR) 220, 2. Nicolas Vallée (FRA) 220, 3. Kenny Belaey (BEL) 220, 4. Gilles Coustellier (FRA) 200, 5. Vincent Hermance (FRA) 190, 6. Clement Meot (FRA) 170

Verslag: Tom Jacobs vanuit China
Foto’s: Leo Zhukov