Jack Carthy wint wereldbeker trial in Antwerpen, Kenny Belaey verrast de jonge garde

Jack Carthy wint wereldbeker trial in Antwerpen, Kenny Belaey verrast de jonge garde

Op een uiterst selectief en nat World Cup parcours demonstreerde Jack Carthy zijn meesterschap. De 22-jarige Brit verblufte zowel met zijn kracht als precisie. Meteen de zesde opeenvolgende zege in Antwerpen voor Carthy. Thuisrijder Kenny Belaey verraste de jonge garde. Hoewel de 35-jarige veteraan met zijn rug tegen de muur stond na een desastreuze eerste sectie boog hij die achterstand alsnog om in een welverdiende derde plaats. Nicolas Vallée, dé rijzende ster van de 26” biketrial, werd tweede.

Regerend wereldkampioen Carthy zette tijdens de vorige wereldbeker in Val di Sole een voor hem atypische 7de plaats neer. Vandaag sloeg de Crewkerz rijder echter keihard terug. Ondanks de erg glibberige obstakels én de tijdslimieten reed de Brit een foutloos parcours op de Antwerpse Grote Markt. Tijdens de finale liet hij in elk van de vijf zones een nul optekenen. Uitdager Vallée liet in de verraderlijke eerste sectie een ‘vier’ optekenen en was zo op achtervolgen aangewezen. Ondanks een erg regelmatige wedstrijd waarin hij vervolgens slechts twee extra strafpunten pakte, bleek de 20-jarige Fransman een maat te klein voor Carthy.Het gemak waarmee de winnaar zelfs de grootste hindernissen overwon, was nooit gezien. Dé rol van smaakmaker van deze negende Antwerpse World Cup werd weliswaar andermaal opgeëist door Kenny Belaey. Het was ondertussen al van 2015 geleden dat ‘the Magician’ in de koekenstad nog op het hoogste schavot stond. Gisteren ging hij uitstekend van start in een foutloze kwartfinale maar Belaey overtuigde eerder vandaag minder in de halve finale waarin hij pas vijfde werd.  Na de Milwaukee sectie, de eerste van de finalewedstrijd, keek de publiekslieveling bovendien al onmiddellijk tegen een ‘vijf’ aan. Met de rug tegen de muur vocht Kenny zich niet alleen terug in de running voor het podium, dankzij een perfecte laatste sectie klopte hij uiteindelijk Sergi Llongueras. De Spanjaard -13 jaar jonger is dan onze landgenoot- reed eveneens een prima finale maar de ervaring en verbetenheid van Belaey deden hem de das om. Gilles Coustellier en Vincent Hermance, generatiegenoten van Kenny Belaey moesten genoegen nemen met een 5deen 6de plaats. “Ik ben heel tevreden, dat ik het na al die jaren toch nog kan opnemen tegen het jonge geweld,” zei Belaey na afloop. “Dit podium doet enorm deugd, zeker omdat ik erg hard gewerkt om hier te presteren voor eigen publiek. Het lijkt er op dat ik pas echt overschakel op mijn killerinstinct als ik een pandoering heb gekregen door een domme fout of een vijf! In de laatste drie zones was ik op één voetje na foutloos. Dan was het eigenlijk al te laat om nog aanspraak te maken op de tweede plaats. Tegen Jack (Carthy) was vandaag niets te beginnen. Héél sterk van hem, maar opnieuw: ik ben vooral heel blij dat ik op mijn 35 hier nog sta!

Mijn voorbereiding samen met Thierry Klinkenberg bleek een gouden zet. Als jonge manneke van negen trainde hij me ook, die gretigheid van toen heb ik hervonden in de aanloop naar Antwerpen. Normaal maak ik heel veel domme fouten, hoewel ik dit weekend drie keer in actie kwam, was die vijf in de finale mijn eerste stomme fout. Dat is motiverend straks voor het WK in China.”

Jack Carthy: “Het doet plezier dat ik me heb kunnen herpakken na mijn wanprestatie in Val di Sole. Ik rijd graag in Antwerpen, het is ondertussen al mijn zesde overwinning hier. Als het even kan, wil ik voor tien gaan! Dat alles er zo makkelijk uit ziet, is natuurlijk prettig om te horen al komt het allesbehalve van zelf. Ik train keihard en als ik ergens voor ga is dat voor de volle 100%, dat is vandaag goed gelukt. Jammer genoeg moet ik passen voor de wereldbekerfinale in Berlijn maar in China wil ik graag mijn wereldtitel verlengen.”

Finale Elite Mannen 26”
1. Jack Carthy (GBR) 0 ptn, 2. Nicolas Vallée (FRA) 6, 3. Kenny Belaey (BEL) 7, 4. Sergi Llongueras (SPA) 9, 5. Gilles Coustellier (FRA) 17, 6. Vincent Hermance (FRA) 17

Tussenstand UCI World Cup trials mannen Elite 26” na 3 wedstrijden
1. Jack Carthy (GBR) 495, 2. Nicolas Vallée (FRA) 450, 3. Gilles Coustellier (FRA) 390, 4. Sergi Llongueras (ESP) 365, 5. Vincent Hermance (FRA) 355, 6. Pol Tarres (ESP) 290, 7. Clément Meot (FRA) 285, 8. Abel Mustieles (ESP) 280, 9. Jordi Araque (SPA) 270, 10. Noah Cardona (ESP) 265

Verslag: Tom Jacobs

Foto: Marc Bluys