Stabroek – Putte 22 september 2018

Op zaterdag, 22 september 2018 stonden de moedige veldrijders aan de start in Stabroek – Putte. Het parcours in Stabroek is gekend als een zeer snelle omloop. Dit jaar was er wel wat aangepast maar nog bleef het een snelle wedstrijd. De eerste drie wedstrijden werden verreden in droge omstandigheden maar na de wedstrijd van de junioren kregen onze nieuwelingen en onze dames regen over hun heen en werd de omloop omgedraaid naar een natte bedoeling.

Nieuwelingen :

Bij de Eerste jaars nieuwelingen kregen we een mooie strijd te zien voor de Antwerpse titel. Aaron Dockx kon het dit keer mooi afwerken. Hij was als vierde weg uit de start en na één ronde was al vlug merkbaar dat hij de sterkste was op dit snelle parcours. Hij bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit en kwam solo over de meet. De trui van Kampioen van Antwerpen mag hij een gans seizoen showen. De tweede plaats ging naar Dario Van Den Heyden en de derde plaats was voor Jarne Ceulemans. In deze reeks kwamen geen rijders van Milkauwee Alphamotorhomes Cycling team aan de start.

Bij de tweedejaars was het uitkijken naar onze jongens. We vonden wel geen Brent Blommen binnen de groep. Hij had forfait gegevens omwille van een keelontsteking. Wel hadden we Robbe Willems, Noa Diels en Brent Delaere bij de renners van 30 deelnemers. De winst in deze wedstrijd ging naar Avondts Mathis. Senne Willems maakte er een sterke wedstrijd van en kwam als tweede over de meet. Kopecky Matyas werd derde. Ook Noa Diels reed een knappe wedstrijd. Hij behaalde een zesde plaats. Noa Diels zijn start was niet zo goed. Hij kon niet goed opschuiven in zijn wedstrijd. Op dit snelle parcours zou het voor hem geen probleem mogen zijn maar er werd direct aan de boom geschud en de favorieten voor de titel waren al weg. Noa had vorige week een verkoudheid opgelopen en was nu wel aan de betere hand maar terugkeren naar de groep der favorieten was een moeilijke opgave. Noa reed een sterkte wedstrijd en geloofde in zijn kansen. Hij kon terug aansluiten bij de groep der favorieten maar het had hem wel heel wat energie gekost. Half weg de wedstrijd maakte Noa een foutje door een bocht foutief in te schatten omdat deze er glibberig bij was komen te liggen door de regenval die net voor aanvang van de reeks was gevallen. Hierdoor liep hij een mankement op aan de shifter. Hij nam de tijd om de shifter even recht te kloppen maar hij verloor kostbare tijd en plaatsen. Om nu voor een tweede maal een inspanning te leveren om terug bij de favorieten te komen dat was onbegonnen werk ook al deed Noa er alles aan om nog wat plaatsen goed te maken. Hij reed het gat wel terug dicht maar de krachten waren op. Hij kon niet meer mee sprinten voor de overwinning. Hij behaalde toch een mooie zesde plaats en een vierde plaats in het Antwerpse Kampioenschap. In zijn zucht kwam Brent Delaere binnen op de zevende plaats.

Junioren :

Aan de start stonden maar liefst 56 rijders die zich wilden tonen op deze snelle omloop. Ward Huybs toonde zich de snelste bij deze groep gevolgd door Lennert Belmans en de derde plaats was voor Yorben Lauryssen.Robbe Willems reed een sterke wedstijd. Hij kwam binnen op .18 van de winnaar op een vijfde plaats.Mathis Omloop en Mathis De Roeck volgden in een achtervolgende groep. Daarin werd geknokt om plaatsen goed te maken. Mats Omloop liet zien dat ze hem niet meer aan de kant moesten zetten. Hij vocht voor zijn plaats en kwam als 18e binnen op 1.18 van de winnaar Huybs. Ook Mathis De Roeck zat in dat groepje en behaalde een 24e plaats.  Hij  heeft lang in een groepje gezeten waar hij de 13e plaats in handen had. Hij was bezig aan een sterke inhaalrace maar in ronde drie moest hij dit even bekopen en wat gas terugnemen. In één van de laatste ronde maakte hij nog een slipper en was de aansluiting helemaal weg. Ruben Vanpraet had een mindere dag. Hij kwam als 39e over de streep. De pechvogels van de dag waren Jelle Declerck en Jary Claes. Jelle stond aan de start van de cross in Stabroek. In de 2e ronde reed hij in een 13e positie van de 56 starters maar toen ging het helemaal mis. Zelf herinnert Jelle er zich niets meer van, maar volgens wat wij hoorden van andere renners en toeschouwers, zou Jelle met zijn voorwiel blijven haperen zijn aan de blocage van het achterwiel van een voorliggende renner. Daardoor kwam hij zwaar te val. Hij liep daarbij een lichte hersenschudding, een open hoofdwonde ter hoogte van zijn slaap, gekneusde ribben en schaafwonden op. Zijn helm was volledig gebarsten, het kon dus nog erger geweest zijn. Zijn fiets heeft het ook niet overleefd maar dat is nog het minste. Eerst herstellen nu. Voor Jary Claes was het voor de eerste keer in dit nieuwe seizoen een dubbel weekeinde. Het parcours in Stabroek was niet echt zijn ding. Het ging van geen meter. En het was vlug duidelijk dat Jary de wedstrijd vroegtijdig zou verlaten.

Beloften :

Met 57 beloften werd er gestart in Stabroek – Putte met één van de kanshebbers op de voorste rij namelijk de Belgische Kampioen Vincent Baestaens. We kregen een spannende wedstrijd te zien. Al vroeg in de wedstrijd kregen we een kopgroep van 10 rijders met onder meer Andreas Goeman, Yentl Bekaert, Jarno Bellens, Vincent Baestaens en Ingmar Uytdewilligen. Ieder op zich nam het werk op zich om de voorsprong te behouden. Halfweg de wedstrijd vond Baestaens het welletjes en trok er alleen van door. Hij kon in de laatste ronden zijn voorsprong uitbouwen en zo de zege op zijn naam schrijven. Voor de dichte ereplaatsen kregen we een spurt tussen Igmar en Andreas. Het was uitkijken tot op de finishlijn wie de tweede plaats op zijn naam schreef. Dit keer was het voor Igmar die iets sneller de lijn verschreed. Jarno Bellens die voorin mee het werk leverde moest in de achtervolging met vijf rijders nog hard werken. Maar in de allerlaatste ronde viel de beslissing. Jarno Bellens werd uiteindelijk nog vijfde. Voor Milkauwee Alphamotorhomes Cycling team stonden aan de start Matthias Van Roy die matig van start ging maar naar mate de wedstrijd vorderde in zijn ritme kwam. Hij behaalde een 18e plaats op 1.40 van de winnaar. Ward Deschepper zat in een groepje in achtervolging op Matthias maar de kloof dichten was niet aan de orde op zo’n snel parcours. Hij kwam in het spoor te zitten van Jochem Peremans en samen kwamen ze binnen op de 29e plaats met een achterstand van 3.40 op Vincent Baestaens. Wannes Vanden Bussche had last van een verkoudheid en dat was te merken aan zijn rijstijl. Hij deed alle moeite van de wereld om aansluiting te vinden maar het lukte hem maar matig. Hij moest zich tevreden stellen met een 38e plaats op 5.13 van de winnaar.

Amateurs :

Dit keer hadden er maar 35 deelnemers ingeschreven. Het was dus koffiedik kijken wie hier de beste benen zou hebben op deze snelle omloop. Maar het startschot werd gegeven en een groepje met maar liefst vijf kanshebbers scheidden zich al van de rest van de groep. Onder meer Mathias Van de Velde, Montaigne Jorn, Lambrechts Joeri en Glenn Van Ginneken bepaalden het tempo. De andere jongens moesten achtervolgen. Het was voorin een harde strijd. Maar echt wegkomen was er niet bij. De allerlaatste ronde slaagde Mathias Van de Velde om de medevluchters te verschalken en zo de winst op zijn naam te schrijven. De tweede plaats was voor Jorn Montaigne en de derde plaats was voor Joeri Lambrechts. Ook Björn Houben reed een sterke wedstrijd. Vanuit de tweede rij mogen starten en dat gaf hem al een beter gevoel. Hij startte vlot mee en dook als 11e het veld in. Hij vocht voor elke meter maar voorin waren de vogels al gaan vliegen. In een groepje met acht probeerden zij wel om de kloof te dichten maar er was geen mogelijkheid toe. Hij deelde zijn wedstrijd goed in en deed heel wat werk in de achtergrond. In de laatste ronde werd hij nog afgestraft door een valpartij en was de aansluiting weg. Hij kwam als 14e over de streep met een achterstand van 1.32 op de winnaar.

Masters B :

In deze categorie staat er geen maat op Arne Daelmans. Hij neemt de wedstrijd in handen en de anderen krijgen alleen maar het nakijken. Dus de zoveelste overwinning in zijn carriere was een feit. Jef Paeshuyse mocht de strijd aangaan met Patrick Bassez. Hij had de beste benen en behaalde de mooie tweede plaats.

Masters C :

43 deelnemers vochten om de begeerde overwinning. Dit keer was Eric Teck de beste en moesten Dirk Mertens en Guido Verhaegen de minderen kennen in deze overwinnaar. Mertens kon de tweede plaats nog afsnoepen van Guido Verhaegen.

Dames:

De dames reden hun wedstrijd met vooral de aandacht aan onze twee dames van Milkauwee Alphamotorhomes Cycling Team. Kiona D’Hondt kon een 9e plaats bemachtigen van de 15 deelnemers die gestart waren met een achterstand van 1.16 op de winnares Isa Nomden.

bij de elites ging Laura Michels met een 14e  plaats richting huis.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Robert Goedgezelschap – Nancy Aerts