Jaroslav Kulhavy is wereldkampioen bij elite heren

Jaroslav Kulhavy is wereldkampioen bij elite heren

ava

Jaroslav Kulhavy is op overtuigende wijze wereldkampioen bij de elite geworden. De Europese kampioen reed in de voorlaatste ronde van Nino Schurter weg en won met voorsprong op Schurter en Julien Absalon.  Kevin Van Hoovels werd vijftiende, een knalprestatie, die beloond wordt met een selectie voor de Spelen.

Nino Schurter, Jaroslav Kulhavy, Julien Absalon, José Antonio Hermida, Maxime Marotte en  Florian Vogel maakten in het begin de wedstrijd hard.  Kevin Van Hoovels had een goede start en kwam door als zeventiende.

Het harde werk van vooral Nino Schurter en Jaroslav Kulhavy maakte slachoffers. Terwijl Hermida en Absalon nog in het spoor van de twee leiders konden blijven, moesten Marotte en Vogel afhaken vooraan.-

Na een uur wedstrijd had Schurter een kleine kloof geslagen op Kulhavy  die op  vijf seconden volgde en uittredend wereldkampioen Hermida op acht seconden. Julien Absalon volgde op zo’n twintig seconden en Vogel al op meer dan een minuut. Van Hoovels reed op dat moment als twintigste.

Een ronde later kan Kulhavy terug aansluiten bij Schurter. Op een kleine afstand volgde Hermida.  In de vijfde ronde reed de Spanjaard echter lek en kon Absalon de derde plaats in pikken.

Kulhavy plaatste in de voorlaatste ronde de beslissende demarrage en fietste direct een halve minuut voorsprong bij elkaar. Die kon hij behouden tot aan de finish. Nino Schurter moest vrede nemen met zilver.  Absalon werd derde en José Antonio Hermida vierde.

Jaroslav Kulhavy pakte na de Europese titel nu ook de wereldtitel. ‘In Lugano werd ik wereldkampioen bij de junioren. Ik vergelijk me graag met Julien Absalon. Hij won ook al veel wereldbekers en werd Olympisch kampioen. Volgend jaar wil ik ook een Olympische medaille halen.  Dat is mijn volgende doel. Mijn seizoen was heel goed en ben ik heel tevreden met het resultaat. Techniek was vandaag wel een voordeel in deze koers. Het ging er snel aan toe in de technische stukken,’aldus een gelukkige wereldkampioen.

Nino Schurter is gelukkig met zijn zilveren medaille. ‘Ik heb alles gedaan om Jaroslav te verslaan. Hij is al het hele seizoen de beste. Ik maakte een klein foutje en daar kon hij van profiteren om de beslissende kloof te slaan. Het was een moeilijke en tactische koers. Hij had een goede tactiek en nam veel risico’s. Het was een opwindende wedstrijd en ik heb er echt van genoten, ‘ zei de voormalige wereldkampioen.

Julien Absalon was tevreden met zijn derde plaats. ‘Het hele seizoen is Kulhavy beter en dat wordt nu beloond. Zelf kon ik mijn kansen niet optimaal verdedigen door een val in de tweede ronde.  Ik ben erg blij met het enthousiaste publiek, zowel van de Zwitserse als de vele Franse supporters. Ik heb vandaag veel risico’s moeten nemen. Na de lekke band van Hermida, viel me de derde plaats in de schoot. De regen heeft ook nog in mijn voordeel gespeeld,’aldus de tweevoudige Olympische kampioen.

Kevin Van Hoovels werd vijftiende en werd door de Belgische pers onthaald en toejuicht alsof hij wereldkampioen was geworden. ‘Mijn droom wordt nu werkelijkheid met de selectie voor de Spelen.  Ik had het de voorbije weken wel voelen aankomen, maar nooit durven dromen. In de laatste ronde reed ik nog lek. Ik dacht dat het dan voorbij was. Ik zat toen nog in de running voor de twaalfde plaats met Flückiger. Gelukkig kon ik verder rijden. Dit is gewoon ongelooflijk. Maar het is geen verrassing. Ik heb er naar toe gewerkt, ‘aldus de voormalige Belgische kampioen.

Ook teammanger van Versluys-Evenza, Niek Lingier, wist met zijn emoties geen blijf. ‘Wie had dat vorig jaar nog gedacht. Kevin is altijd gegroeid en dit is nu het resultaat. Hij heeft alles op zijn sport gezet. Voor ons als team is dit de  mooiste dag voor ons team. Vorig jaar haalden we de Belgische titel binnen en dit is een stapje hoger.  Wie had dit ooit gedacht .’

Vader en moeder Van Hoovels hadden we enkele dagen eerder al ontmoet. Toen vreesde zijn moeder nog voor de goede afloofp. Vandaag was ze zielsgelukkig. ‘Hij heeft er hard voor gewerkt. We hadden het wel gehoopt, maar nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Het is fantastisch. Dit is dik verdiend. Net als al zijn internationale wedstrijden zullen we nu naar Londen gaan,’aldus zijn moeder en zijn vader.

Erik Braeken en Christel Dislaire vanuit Champery

Uitslag:
1. Jaroslav KULHAVY (Tsj) in 1:44:30
2. Nino SCHUTER (Zwi) +0:47
3. Julien ABSALON (Fra) +1:26
4. Jose Antonio HERMIDA (Spa) +2:09
5. Lukas FLUCKIGER (Zwi) +4:29
6. Florian VOGEL (Zwi) +4:56
7. Todd WELLS (Usa) +4:57
8. Christoph SAUSER (Zwi) +5:16
9. Manuel FUMIC (Dui) +5:22
10. Geoff KABUSH (Can) +5:27
11. Jan Skarnitzl (Tsj) 5:50
12. Jeremy Horgan-Kobelsi (USA) 6:21
13. Mathias Flückiger (Zwi) 6:44
14. Inaki Lejaretta (Spa) 6:52
15. Kevin Van Hoovels (BEL)+ 7:02
16. Maxime Marotte (Fra) 7:21
17. Ivan Alvarez (Spa) 7:46
18. Emil Lindgren (Zwe) 7:52
19. Fabian Giger (Zwi) 8:01
20. Marco Aurelio Fontana (Ita) 8:01
21. Rudi VAN HOUTS (Ned) +8:01

Erik Braeken en Christel Dislaire vanuit Champery