Catharine Pendrel is wereldkampioene elite dames

Catharine Pendrel is wereldkampioene elite dames

ava

Catharine Pendrel is de nieuwe wereldkampioene bij de dames elite. De Canadese haalde het met voorsprong op de uittredende wereldkampioene Maja Wloszczowska en de Italiaanse Eva Lechner. Geen Belgische dames aan de start van dit WK.

Catharine Pendrel en Maja Wloszczowska waren de eerste aanvallers. Ze werden achtervolgd door Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Eva Lechner en Irena Kalentieva.

In de tweede ronde kreeg  Wloszczowska af te rekenen met materiaalpech in een afdaling. Zo kwam Pendrel alleen aan de leiding en bouwde meteen een voorsprong uit.  Het achtervolgend kwartet was nu met Lechner,  Wloszczowska, Dahle en Kalentieva. Halfkoers was de situatie weer anders. Pendrel leidde nog steeds, met op enige achterstand Eva Lechner. Daar achter reden het trio Wloszczowska, Dahle en Kalentieva.  Even later ging de titelverdedigster op zoek naar Lechner.

In de voorlaatste ronde kon Wloszczowska zich van haar concurrenten ontdoen en reed ze solo in tweede positie. Lechner volgde op een minuut. Ook Kalentieva was toen nog in de running voor een medaille.

De situatie bleef zo tot in de slotronde. Pendrel leidde dan met meer dan één minuut vooruit. Wloszczowska  naderde maar kwam niet meer dichtter. Lechner consilideerde haar derde plaats.

Onder luid applaus werd de Canadese Pendrel wereldkampioene. De nieuwe en de uittredende wereldkampioene vielen mekaar na de aankomst in de armen. Bij de aankomst van Lecher speelden zich ook emotionele taferelen af. Irena Kalentieva reed ontgoocheld als vierde over de meet. In extremis ging Nathalie Scheitner nog over Gunn-Rita Dahle Flesjaa in de slotronde.

Catharine Pendrel was blij dat ze de hele koers had standgehouden. ‘Ik heb samen met mijn man naar dit WK toegeleefd.  Ik had al vele jaren naast die gouden medaille gegrepen en wilde die nu absoluut hebben. In de laatste ronde ben ik dan ook voluit gegaan voor het goud. 

Maja Wloszczowska was niet ontgoocheld. ‘Ik voel me geen verliezer. Het zilver is voor mij een zege waard. Bovendien rijdt Catherine voor het bedrijf van mijn moeder dat de koerskledij maakt. Zo blijft haar titel toch een beetje in de familie. Ik heb wel hard gewerkt voor dit WK. In Polen is het WK heel belangrijk. De media besteden minder aandacht aan de wereldbekers maar des te meer aan het WK. Het is voor de sponsors dus ook heel belangrijk,’ zei de uittredende wereldkampioene.

Eva Lechner glunderde ook. ‘Het was een hevige strijd vandaag. Vooral in de laatste ronde ging het er heftig aan toe. Ik kreeg met krampen af te rekenen, maar kon doorzetten. Ik ben ook blij voor mijn team dat altijd alles voor mij gedaan heeft.  Het was een moeilijke koers, maar toch heb ik het gehaald, ‘aldus Lechner.

Voormalige wereldkampioene Irena Kalentieva was niet gelukkig met haar vierde plaats. ‘Ik had pech, een lekke band, op een slecht moment. Het is niet fijn als je net naast een medaille grijpt. Ik probeer nu al enkele jaren opnieuw de regenboogtrui te veroveren. Hopelijk lukt het volgend jaar, ‘lachte de Russische groen.

Uitslag dames elite:

1. Catharine PENDREL (Can) in 1:46:14
2. Maja WLOSZCZOWSKA (Pol +0:28
3. Eva LECHNER (Ita) +1:36
4. Irina KALENTIEVA (Rus) +2:05
5. Nathlie SCHNEITTER (Zwi) +3:27
6. Gunn Rita DAHLE (Noo) +3:50
7. Rosara JOSEPH (Nzl) +4:24
8. Emily BATTY (Can) +4:35
9. Marie-Hélène PREMONT (Can) +5:01
10. Lea DAVISON (Usa) +5:52

Erik Braeken en Christel Dislaire vanuit Champery