Jaroslav Kulhavy verlengt Europese titel

Jaroslav Kulhavy verlengt Europese titel

ava

Jaroslav Kulhavy heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioen. Hij haalde het met 24 seconden voorsprong op  Olympisch kampioen Julien Absalon en meer dan een minuut op de Zwitser Florian Vogel.  Het trio reed bijna de hele wedstrijd samen aan de leiding. Kevin Van Hoovels werd knap 21 ste. Sven Nys zakte helemaal door het ijs met een 33ste plaats. De Brabander begaf het door de hitte. Het was 30° in Dohnany.

Kulhavy, Absalon en Vogels maakten de wedstrijd hard en reden meer dan driekwart van de race samen aan de leiding. Tot dan zag het nog goed uit voor Sven Nys, die met een top-12 zijn kwalificatie voor de Spelen kon halen. Maar Nys ging zienderogen achteruit. In de slotronde parkeerde hij zelfs helemaal.  Achter het koptrio reed Rudi Van Houts een supergoede race. De Nederlander pakte met een vijfde plaats wél zijn kwalificatie voor Londen. In de slotronde kon Kulhavy met een kleine versnelling Julien Absalon eraf rijden. Vogel pakte een minuut later brons voor zijn landgenoot Fabian Giger en Rudi Van Houts.

Jaroslav Kulhavy is dus voor de tweede opeenvolgende keer Europees kampioen. De Tsjech heeft op een jaar tijd veel bijgeleerd. Vorig jaar sprak hij bijna geen woord Engels. Nu ging het heel vlot voor de nummer één van de wereldranking. ‘Ik ben heel blij dat ik het voor de tweede keer word. Het was een zware race en Absalon was sterk.  Ik heb nu goede vooruitzichten. Volgende week rijd ik voor eigen volk in Tsjechië, daarna ook in Italië. Ik wil zeker nog een wereldbeker winnen. Voor het WK ben ik nu helemaal klaar,’zei de tweevoudige Europese kampioen.

Julien Absalon pakte zilver en had pech in de slotronde. ‘Ja, ik ben blij met de tweede plaats. Omdat het niet zo goed ging als vorige week. Het was een beetje moeilijk.  In het begin was ik zeker in staat om Kulhavy en Vogel te volgen. Maar de omloop was moeilijk en gevaarlijk.  In de laatste ronde kreeg ik af te rekenen met een defecte pedaal. Net op het moment dat ik problemen kreeg, demarreerde Jaroslav en kon ik niet meer aanpikken. Hij was te snel en moest eigenlijk toen op één been verder. Het was dan moeilijk om te winnen, hé, ‘lachte de Olympische kampioen. ‘Dit was een goede voorbereiding op de komende wereldbekers, waarvan ik er zeker één van wil winnen en dan ben ik helemaal klaar voor het WK,’ besloot de Fransman.

Florian Vogel werd derde en meteen ook de beste Zwitser. Schurter en Sauser waren niet van de partij, maar dat is geen excuus. De Zwitser reed een voorbeeldige race, waarin hij heel lang meestreed met Kulhavy en Absalon. ‘Met dit brons ben ik  tevreden. Het was echt warm, misschien wel te warm. Het was zeker ok na de race. In een goede dag kan ik hier winnen. Ik was een beetje vermoeid.  De andere twee keken een beetje naar mij, anders zat er meer in. Maar het is goed zo,’aldus Vogel.

Wereldkampioen José Hermida werd zesde. Hij gaf toe dat hij afzag van de warmte. ‘Zelfs voor een Spanjaard was het heet,’ lachte hij zijn tanden bloot. ‘De race ging eigenlijk heel snel. Het was niet makkelijk om dadelijk in het ritme te komen. Het was zeker gevaarlijk en in de laatste ronde maakte ik een paar foutjes. Maar deze drukke maand is zeker goed begonnen. Ik kijk hoopvol uit naar de komende weken. In goede conditie zijn en blijven is zeker belangrijk.’  Om opnieuw wereldkampioen te worden? ‘Dat weet ik niet. Ik ga er alleszins alles aan te doen om klaar te zijn voor het WK,’besloot de  Merida Multivanbiker.

Rudi Van Houts werd vijfde en gaat naar de Spelen voor Nederland. ‘Dit is gewoon super. De Olympische kwalificatie is binnen. Vanaf het begin heb ik geprobeerd om zo dicht mogelijk vooraan te zitten. Ik reed niet voor top acht maar voor een podiumplaats. De tweede ronde wist ik echter, toen Absalon doortrok,dat de eerste drie te sterk waren. Ik kreeg het zwaar en voelde de krampen opkomen. Vervolgens heb ik een ronde gerust. Daarna heb ik een lekker ritme gevonden. Dit is de beste prestatie in mijn carrière tot nu toe. Ik eindig zo dicht bij de top. Op dit niveau is dergelijke prestatie ongelooflijk. De selectie mag dan een feit zijn, mijn seizoen daarentegen zit er nog niet op. Ik sta momenteel vijftiende in de WB en wie weet dan ik nog wat plaatsen goedmaken. De vorm is sowieso goed op dit moment. Ook op het WK wil ik scoren, maar dat ik nog ver weg,’aldus de Multivan Meridabiker.

Met zijn 21ste plaats was Kevin van Hoovels de eerste Belg. “Direct na de start had ik geen goed gevoel. Nadien kwam ik beter in de wedstrijd en kon ik een goed tempo ontwikkelen. Dit parcours lag me en ook van de warmte had ik geen last. Naar het einde toe kon ik nog een paar plaatsen goed maken. Op de deelnemerslijst stond ik als 23ste vermeld. Ik wordt uiteindelijk 21ste en ben daar best tevreden mee. In de slotronde ging ik nog op en over Nys die geparkeerd stond tijdens de lange klim. Voor mij had de wedstrijd gerust nog een ronde langer mogen duren, wie weet was ik dan nog dichter geëindigd. Dit geeft wel vertrouwen voor de komende wereldbekerwedstrijden. Wie weet kan ik nog wat extra punten sprokkelen en zo nog een plaatsje opschuiven in de tussenstand”, aldus Van Hoovels.

Nys eindigde ontgoocheld op de 33ste plaats. ‘In het begin kon ik goed opschuiven. Na de aanloopstrook was ik vanuit 53ste positie opgeschoven naar de twintigste plaats. Daarna maakte ik plaats na plaats goed tot ik in een groepje zat dat streed voor positie 12. Langzaam maar zeker kreeg ik meer en meer last van de warmte. Ik zweette als een rund. Na de vijfde ronde zat ik welsiswaar in een grote groep van acht man die in aanmerking kwam voor positie negen. Het feit dat ik daarin pas als voorlaatste zat zegt echter genoeg. De drie resterende ronden verloor ik alsmaar meer terrein. Zowel in de voorlaatste als in de laatste ronde stond ik geparkeerd op de lange klim. Jammer, maar er komen nog kansen. Volgende week al in Tsjechië, maar eerst ga ik hier twee dagen van recuperen’ aldus Nys.

Hiermee eindigt een superfijn en bijzonder goed georganiseerd EK. Volgend jaar zijn we erbij in Moskou en een jaar later in het Zwitserse Bern. Op de afsluitende persconferentie waren José Antonio Hermida en Gunn-Rita Dahle Flesjaa de clowns van dienst. Met een lach en een traan sloten ze dit EK af.

Top 10 heren elite 

1. Jaroslav KULHAVÝ (Tsj) in 1:45:38.397

2. Julien ABSALON (Fra) +0:23.158

3. Florian VOGEL (Zwi) +1:04.182

4. Fabian GIGER (Zwi) +2:15.702

5. Rudi VAN HOUTS (Ned) +2:23.061

6. Jose Antonio HERMIDA +2:39.970

7. Marco Aurelio FONTANA (Ita) +2:55.774

8. Moritz MILATZ (Dui) +3:24.485

9. Oliver BECKINGSALE +3:25.384

10. Ruben RUZAFA +3:25.410

 

Erik Braeken vanuit Dohnany