Gunn-Rita Dahle-Flesjaa viert comeback met Europese titel

Gunn-Rita Dahle-Flesjaa viert comeback met Europese titel

ava

Gunn-Rita Dahle-Flesjaa is terug en hoe. De 38-jarige(jawel!)veelvoudige gewezen wereldkampioene overklaste de tien jongere Poolse wereldkampioene Maja Wloszczowska en de Sloveense Tanja Zakelj. De Noorse reed van start tot finish aan de leiding. Na een paar mindere jaren is de Meridabikester helemaal terug bij de wereldtop.

Geen Belgische, maar ook geen Nederlandse vrouwen aan de start van dit EK. De Nederlandse Laura Turpijn voldeed niet aan de norm.

Na de eerste ronde had Gunn-Rita al een voorsprong van meer dan twintig seconden op een achtervolgend  groepje met de Poolse Maja Wloszczowska, de Italiaanse Eva Lechner en de Sloveense Blaza Klemencic en Tanja Zakelj.

Gunn-Rita liet er geen twijfel over bestaan dat zijn alleen de beste was. Gaandeweg breidde ze haar voorsprong uit. Alleen de Poolse wereldkampioene en Klemencic konden op ruime afstand al denken aan de ereplaatsen. Zakelj ging op de solotoer op zoek naar het achtervolgende duo en slaagde erin bij hen te komen.

In de voorlaatste ronde kwam Gunn-Rita enorm hard aangemoedigd door met ruime voorsprong. Voor zilver en brons was de strijd bijna gestreden. Klemencic moest vooraan afhaken en het ging nu nog tussen de wereldkampioene en Zakelj.

In de finale reed de Noorse kampioene met ruim een halve minuut over de streep. Ze klopte Wloszczowska, die in de slotfase Zakelj eraf reed,

Gunn-Rita Dahle-Flesjaa was overgelukkig toen ze de aankomst overschreed. Alle ellende van de voorbije jaren werd in één klap weg geveegd. De emoties liepen hoog op toen ze in de armen van haar man vloog. Haar zoontje stond er bij en keek er naar. Hij mocht later mee op het podium .  ‘Yes, Gunn-Rita is back, that’s for sure,’schreeuwde ze naar mij.’ In Houffalize vertrouwde ze me al toe dat de goede vorm er kwam. Met vuur in haar ogen vertelde ze me dat haar come back nakend was. 38 jaar en terug wereldtop zijn.  Niet velen kunnen dat zeggen. ‘Ik heb hard gewerkt de afgelopen maanden om terug te komen. Ik heb vandaag mijn eigen race gereden. Het ging verbazend goed vandaag. Ik wil nu genieten van dit moment en dit vieren en plezier maken. Aan het WK denk ik nog niet. Dat zijn zorgen voor morgen, ‘lachte levengenietster Gunn-Rita.

De Poolse wereldkampioene Maja Wloszcozowska glunderde ook. ‘Dit was de ideale voorbereiding op het WK. Ik ben heel gelukkig, omdat dit mijn eerste race op 29” wielen is.  Ik ben heel tevreden daarover. Verder heb ik veel vooruitgang gemaakt op weg naar het WK.  Nu ben ik helemaal klaar om mijn wereldtitel te verlengen.  De omloop lag me heel goed.  Het was een zware koers en zo heb ik het graag,’ besloot de wereldkampioene.

Tanja Zakelj was misschien nog het gelukkigst van de drie. ‘Ik ben heel tevreden. Het was een perfecte race  voor mij.  Het is mijn eerste jaar bij de elite en het liep beter dan ik verwachtte. Ik ga nu met veel vertrouwen naar de komende wereldbekers in Tsjechië en Italië en ook het WK boezemt me vertrouwen in,’ zei de bronzen Sloveense.

Top 10 dames elites:

1. Gunn-Rita DAHLE-FLESJAA (Noo) in 1:33:51.018

2. Maja WLOSZCZOWSKA (Pol) +0:33.189

3. Tanja ZAKELJ (Slo) +0:57.797

4. Irina KALENTIEVA (Rus) +1:32.047

5. Blaza KLEMENCIC (Slo) +1:44.479

6. Sabine SPITZ (Dui) +1:59.923

7. Elisabeth OSL (Oos) +2:19.833

8. Sarah KOBA (Zwi) +3:01.132

9. Anja GRADL (Dui) +3:33.198

10. Adelheid MORATH(Dui) +3:45.886

Erik Braeken vanuit Dohnany