Jaroslav Kulhavy wereldkampioen marathon in Pietermaritzburg

Jaroslav Kulhavy wereldkampioen marathon in Pietermaritzburg

ava

Jaroslav Kulhavy is in Pietermaritzburg wereldkampioen marathon geworden. Hij reed driekwart wedstrijd aan de leiding en versloeg met ruime voorsprong de Oostenrijker Alban Lakata en Christophe Sauser. De Pool Wawak werd vierde en Roel Paulissen, die lange tijd voor het brons streed, werd zevende.

Bij de vrouwen pakte de Deense Annika Langvad de regenboogtrui, nadat ze de hele wedstrijd domineerde. Het zilver was voor good old Sabine Spitz en het brons voor de Tsjechische Tereza Hurikova. Onze landgenote Alice Pirard deed het uitstekend met een negende plaats.

Na het tweede checkpoint en 14 km verder hadden we volgende top tien: Onze landgenoot Roel Paulissen, de Tsjechen Kristian Hynek, Jiri Hudecel en Jaroslav Kulhavy, De Zwitsers Urs Huber en Christoph Sauser, de Griek Ilias Perikles, Tiago Ferreira, de Italiaan Tony Longo en de Duitser Robert Mennen.

Iets mee dan halfkoers nam  Kulhavy de leiding met een minuut voorsprong op de achtervolger Ilias Perikles en daarachter Roel Paulissen op de derde plaats, gevolgd door Urs Huber. Sauser had een technisch defect en volgde op meer dan drie minuten van zijn ploegmaat Kulhavy.

Bij de vrouwen reed Annika Langvad alleen aan de leiding. Als tweede volgde Sabine Spitz en daarachter Hurekova en Rissveds.

Na checkpoint 6 had Kulhavy meer dan twee minuten voorsprong op Perikles en 2’47” op Roel Paulissen. Alban Lakata volgde als vierde.  Zo reden vier ex-wereldkampioenen in de top vier. Als vijfde reed de Fin Jukka Vastaranta. Daarachter streed Sauser op zes.

Met nog iets meer dan 20 km te gaan was de situatie vooraan veranderd. Niet voor Kulhavy, die met ruime voorsprong reed op Lakata die van de zesde naar de tweede was gereden.  De Pool Wawak kwam postvatten in derde positie. Perikles viel terug naar de vierde, Paulissen naar de vijfde. Sauser volgde als zesde. Urs Huber en Robert Mennen zaten op zeven en acht.

Op tien km van de finish bleven Kulhavy en Alkata op één en twee. Sauser was opgeschoven naar de derde plaats.  De Pool Wawak volgde als vierde, Roel Paulissen als vijfde. Urs Huber reed als zesde voor Vastaranta, Perikles en Mennen. Moritz Milatz vervolledigde de top tien.

Uiteindelijk haalde Jaroslav Kulhavy het met ruime voorsprong op de Oostenrijker Alban Lakata en Christophe Sauser. In de laatste ronde werden de top tien plaatsen nog wat veranderd. Urs Huber werd vierde voro Jukka Vastaranta. Bartlomiej Wawak werd zesde voor Roel Paulissen. Robert Mennen, Ilias Perikles en Milatz Moritz vervolledigden de top tien.

Annika Langvad werd ongeveer een kwartier later wereldkampioene bij de elite vrouwen. Wat later pakte Sabine Spitz het zilver en Hurikova het brons.

Een gelukkige Kulhavy vergeleek de cross-country met de marathon. ‘Het was zwaar en hard. In de cross-country rijd je anderhalf uur. Nu is het veel langer. Maar ik geloofde in mijn kansen en mijn droom werd werkelijkheid. Ik reed op een suspension Specialized en dat was duidelijk beter op de singletracks,’ zei Kulhavy na afloop.

Ook Alkata was tevreden met zijn tweede plaats, zijn derde al op een WK. ‘Ik had last van mijn ketting en toen dat verholpen was, ging het heel wat beter. Kulhavy was te sterk voor mij vandaag.  Maar ik ben tevreden met mijn tweede plaats, de derde al in een WK.  In de winter blesseerde ik me aan mijn achillespees en ik ben blij dat ik al zover sta. Het parcours was geweldig, ik heb ervan genoten.

De wereldkampioene bij de vrouwen, Annika Langvad, voelde zich heel goed vandaag. ‘Ik was dit seizoen heel goed in de nationale wedstrijden en in de wereldbekers.  Gelukkig zonder blessures, nadat ik eerder al drie keer mijn ribben brak. Na de laatste wereldbeker XCO in Albstadt nam ik rust om me  daarna volledig voor te bereiden op dit WK.  Het plan is perfect gelukt,’lachte Langvad.