Jaroslav Kulhavy zegeviert voor eigen volk

Jaroslav Kulhavy zegeviert voor eigen volk

De Tsjech Jaroslav Kulhavy heeft voor eigen volk de eerste manche van de wereldbeker bij de elite mannen gewonnen. Hij won met voorsprong op Nino Schurter. Wereldkampioen Julien Absalon werd derde. Bart De Vocht eindigde knap als 17 de.

150 bikers die in de startlus proberen naar voren te rijden en dat veroorzaakte na 2 km al een valpartij iets na de eerste 20 in het veld.

Schurter nam de kop en na één ronde kwam er Kulhavy bij. Florian Vogel probeerde er even bij te blijven en Manuel Fumic zit nog heel even op het vinkenslag. Maar hij moest al snel de rol lossen. Vanaf dat moment nam Kulhavy samen met Schurter de wedstrijd in een ijzeren en zeer snelle greep. Ronde na ronde tasten deze 2 kemphanen elkaar af om te kijken wie er de beste ging worden vandaag. Schurter liet het elke ronde wel net een klein beetje liggen door elke keer de lange lus te nemen in het parcours die beduidend langzamer was.

In de laatste ronde ging Schurter in de aanval, maar dan gaf Kulhavy er een enorme snok aan en is Schurter eigenlijk zo goed als geklopt in een klim. Schurter streed dus voor de 2 de plaats voor Julien Absalon die een degelijke wedstrijd reed en zich los heeft gewerkt van zijn eerdere kwelgeest Florian Vogel die dus de 4 de plaats voor zijn rekening nam. Mathias Fluckiger, de teamgenoot van Jolanda Neff, maakte het UCI podium compleet en werd 5 de.

De zware omstandigheden en technische secties die er erg glad bij lagen hebben toch wel wat slachtoffers geëist die op de meest vreemde manieren tegen de grond gingen als ineens hun wiel weg schoof. De Nederlandse en Belgische renners hebben er een goede wedstrijd van gemaakt met Bart de Vocht die op de 17 de plaats eindigde en enige tijd zelfs als veertiende rond reed. Dit belooft voor de rest van het seizoen. Michiel van der Heijden reed in de beginfase even op de 12 de plaats maar zakt uiteindelijk terug tot plaats 49. Frank Beemer die even op de 20 ste plek reed en uiteindelijk 34 ste werd. Rudi v Houts heeft opgegeven met een voor ons onbekende reden evenals Kevin van Hoovels en Jonas De Backer.

Opmerkelijk ook: er eindigden maar liefst vijf Zwitsers in de top tien.

Jaroslav Kulhavy glunderde na afloop. ‘Het was een mooie strijd tussen Nino en mij. Ik plaatste mijn aanval in de laatste klim en had meteen tien seconden voorsprong. Zo kon ik de wedstrijd controleren. Het was mijn grootste doel van het seizoen om hier te winnen. Het is ook mijn grootste zege na de Olympische Spelen. Vanavond gaan we dit zeker vieren. Maar niet te lang, want volgende week is er de wereldbeker in Albstadt. De fans waren geweldig, ze stuwden me vooruit,’aldus de Tsjech.

Uitslag:

1. Jaroslav Kulhavy(Tsj) in 1:33.27

2. Nino Schurter (Zwi)+0:24

3. Julien Absalon(Fra)+1:16

4. Florian Vogel(Zwi) +2:02

5. Mathias Flückinger(Zwi)+2:37

6. Ralph Näf(Zwi)+ 2:53

7. Andrea Tiberi(Ita)+3:04

8. Thomas Litscher(Zwi)+3:13

9. Manuel Fumic(Dui) +3:45

10. José Antonio Hermida(Spa) +3:53

17. Bart De Vocht(Bel) +5:11

30. Jeff Luyten(Bel)

33. Ruben Scheire(Bel)

34. Frank Beemer(Ned)

40. Tom Meesen(Bel)

49. Michiel Van der Heijden(Ned)

71. Sebastien Carabin(Bel)

74. Hans Becking(Ned)

91. Erik Groen(Ned)

107. Jurgen Flion(Bel)

Opgaves: Kevin Van Hoovels,, Jonas De Backer, Rudi van Houts

Jan van Dijk