Jenny Rissveds olympisch kampioene, Githa Michiels 21 ste

Jenny Rissveds olympisch kampioene, Githa Michiels 21 ste

Jenny Rissveds is de nieuwe olympische kampioene bij de vrouwen. De Zweedse nam in de slotronde de maat van de Poolse  Maja Wloszczwska. Het brons was voor Catharine Pendrel. Githa Michiels werd 21ste, nadat ze gehinderd was door een val in de eerste ronde.

Na de startloop ging Linda Indergand er vandoor. In achtervolging reden Maja Wloszczwska, Jenny Rissveds,  Gunn Rita Dahle , Katerina Nash , Annika Langvad en Emily Batty.  Githa Michiels werd gehinderd door een valpartij en verloor heel wat plaatsen.

Indergand hield het  bijna drie ronden vol aan de leiding. Dan namen Rissveds, Wloszczwska en Neff het vooraan over op een  steile klim, na driekwartier wedstrijd. De Noorse Gunn Rita Dahle reed in vijfde positie, gevolgd door Emily Batty en Katerina Nash. Githa Michiels reed dan in 22 ste positie.

Iets voorbij halfkoers trok Rissveds ten aanval. Wloszczwska kon iets later met wat moeite aansluiten. De Zwitserse Neff moest vooraan afhaken en volgde op een kleine halve minuut. De medailles leken nu wel verdeeld. Batty, Nash, Dahle, Pendrel en Inderdaad streden voor de ereplaatsen.

In de voorlaatste ronde bleven.Wloszczwska en Rissveds  een verbeten strijd om het goud uitvechten. Neff werd bijgebeend door Pendrel, die op zoek ging naar brons. De Canadese volgde op een halve minuut van de leidsters.  De Zwitserse viel terug naar de vijfde plaats. Batty was vierde, Nash zesde.  Githa Michiels bleef op de 22 ste plaats.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de strijd om het brons los gebarsten voor de Canadese landgenoten Pendrel en Batty, die op enkele seconden volgde. Nash reed als vijfde . Neff, die kampte met krampen volgde al op meer dan één minuut als zesde. Githa Michiels zat op de 21 ste positie, net achter Sabine Spitz.

Rissveds plaatste de beslissende demarrage op weg naar de rockgardens.

Jenny Rissveds Rio 2

Wloszczwska kon haar niet volgen en zo diepte de Zweedse haar kloof uit tot bijna een halve minuut. De strijd om het goud was gestreden. De strijd voor het brons was nog hevig tussen Pendrel en Batty. Pas in de laatste meters kon Pendrel definitief het brons pakken.

Zo werd de Zweedse Jenny Rissveds(Scott-Odlo) Olympisch kampioene nadat ze in Nove Mesto ook wereldkampioene U23 werd.

Jenny Rissveds Rio aankomst

Wloszczwska was blij met het zilver. Pendrel pakte het brons. Emily Batty werd vierde voor de Tsjechische Katarina Nash. De Nederlandse Anne Terpstra werd 15 de.

Githa Michiels eindigde op de 21 ste plaats. Een mooie prestatie.

Githa Michiels R!o-2 Githa Michiels Rio

Uitslag:

  1. Jenny Rissveds(Zwe) in 1.30.15
  2. Maja Wloszczwska(Pol) +0:37
  3. Catharine Pendrel(Can)+1:26
  4. Emily Batty(Can)+1:28
  5. Katarina Nash(Tsj)+2:10
  6. Jolande Neff(Zwi)+2:28
  7. Lea Davison(USA)+3:12
  8. Linda Indergand(Zwi)+3:12
  9. Yana Belomoina +3:13
  10. Gunn Rita Dahle(Noor) +3:19

15. Anne Terpstra(Ned) +6:18

21. Githa Michiels(Bel)

 

Foto’s: Sporza TV