Nino Schurter olympisch kampioen, Ruben Scheire elfde, Jens Schuermans achttiende

Nino Schurter olympisch kampioen, Ruben Scheire elfde, Jens Schuermans achttiende

Nino Schurter is de nieuwe olympische kampioen. Na het brons en het zilver van de vorige Spelen heeft de Zwitser eindelijk goud te pakken. Een dubbelslag ook voor zijn team Scott-Odlo, waar teamgenote Jenny Rissveds gisteren ook goud pakte.  Titelverdediger Jaroslav Kulhavy pakte zilver. De Spanjaard Coloma pakte verrassend brons na een bitsige strijd met de Fransman Marotte. Ruben Scheire reed een uitstekende wedstrijd en eindigde elfde, Jens Schuermans achttiende. Een knappe wedstrijd van de Belgen dus.

Peter Sagan nam een blitzstart, nadat hij als allerlaatste moest vertrekken. De Slovaak zat meteen in de kopgroep, waarvan Marco Aurelio Fontana de snelste starter was. Nino Schurter nam de leiding vooraan over met in zijn zog Fontana en Sagan. Vlak daarachter zat Koretzky. Ook de Israëlier Haimy reed nog mee vooraan.

Het kopgroepje kreeg op het einde van de eerste ronde Kulhavy en de Spanjaard Coloma mee in hun wiel. Sagan en Fontana reden dan lek en moesten vooraan de rol lossen. Ruben Scheire zat op dat moment op 23 ste plaats, Jens Schuermans op de 38 ste.

De Italiaan Braidot kwam vooraan aansluiten. Rudi van Houts viel zwaar op een rotsafdaling en gaf op.

Op het einde van de derde ronde reed Nino Schurter samen met Braidot aan de leiding, op een handvol seconden volgden Kulhavy en Coloma. Daarachter volgde Marotte, met op 46 seconden Botero en Mathias Fluckiger. Absalon volgde als zevende, Cink als achtste. Ruben Scheire was intussen spectaculair opgeschoven naar de tiende plaats. Koretzky moest vooraan afhaken door een lekke band.

Halfkoers kregen we twee leiders met Schurter en Kulhavy.  Ze waren dus op weg naar een heruitgave van de Spelen van Londen, waar Kulhavy het met een millimeterspurt haalde van Schurter.

Schurter en Kulhavy Rio

Op 20 seconden reed de Spanjaard Coloma met Marotte.  De Colombiaan Botero kwam als vijfde voorbij voor Mathias Fluckinger, Cink, Absalon, Braidot en Scheire zaten nog in de top tien. Schuermans streed in 20ste positie.

Na een uur wedstrijd hadden de twee leiders een halve minuut voorsprong op een sterk rijdende Marotte met Coloma in zijn wiel. De rest van de top tien was ongewijzigd.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde streden Kulhavy en Schurter nog altijd voor het goud. De strijd om het brons ging tussen de Spanjaard Coloma en de Fransman Marotte. De vijfde plaats was voor Botero voor Mathias Fluckiger. Luca Braidot zat in zevende positie voor Absalon.

Ruben Scheire zat in een groepje met Koretzky en de Spanjaard Valero. Schuermans was 18de.

Scheire met Koretzky en Valeno

Schurter nam op anderhalve ronde van het einde de maat van Kulhavy en kon zijn voorsprong snel uitdiepen. Ruben Scheire viel terug naar de twaalfde plaats, maar had nog  uitzicht op de top tien.

Nino Schurter had bij het ingaan van de laatste ronde meer dan een halve minuut voorsprong op Kulhavy. Coloma en Marotte streden om het brons. Botero en Fluckiger en vijf en zes. Braidot als 7de, Absalon als achtste. Ruben Scheire als 11de  en Schuermans was naar de 16 de plaats gereden.

Nino Schurter reed vlot naar zijn eerste Olympisch goud.

Schurter Rio

Kulhavy was goed voor zilver en Nicolos Coloma greep het brons.

Ruben Scheire pakte een knappe elfde plaats.

Ruben Scheire Rio 2

Ook Jens Schuermans deed het goed met een achttiende plaats.

Jens Schuermans Rio

Top 20

1  SUI SCHURTER Nino 1:33:28
2  CZE KULHAVY Jaroslav 1:34:18
3  ESP COLOMA NICOLAS Carlos 1:34:51
4  FRA MAROTTE Maxime 1:35:01
5  COL BOTERO VILLEGAS Jhonatan 1:35:44
6  SUI FLUCKIGER Mathias 1:35:52
7  ITA BRAIDOT Luca 1:36:25
8 FRA ABSALON Julien 1:36:43
9 ESP VALERO SERRANO David 1:37:00
10  FRA KORETZKY Victor 1:37:27
11  BEL SCHEIRE Ruben 1:37:36
12  RUS SINTSOV Anton 1:37:38
13  GER FUMIC Manuel 1:37:39
14  CZE CINK Ondrej 1:38:18
15  ESP HERMIDA RAMOS Jose Antonio 1:38:21
16  AUS MCCONNELL Daniel 1:38:42
17  GBR FERGUSON Grant 1:39:10
18  BEL SCHUERMANS Jens 1:39:30
19 ITA TIBERI Andrea 1:39:33

20  ITA FONTANA Marco Aurelio 1:40:25

Foto’s: Sporza TV