Jens Schuermans en Emeline Detilleux verlengen Belgische titel in Houffalize

Jens Schuermans en Emeline Detilleux verlengen Belgische titel in Houffalize

Geen verrassingen op het BK XCO in Houffalize. Zowel Jens Schuermans als Emeline Detilleux verlengden hun titel. Al was dat voor de Limburger makkelijker dan voor Detilleux.

Het werd bij de elite mannen een strijd tussen de toppers uit de voorbije wereldbekers: uittredend kampioen Schuermans en Pierre de Froidmont. Schuermans kon na halfkoers wegrijden van zijn Waalse tegenstander om solo aan te komen en zijn zesde Belgische titel te pakken. De bronzen plak ging naar veldrijder Jens Adams. Hij klopte een verdienstelijke Erno McCrae. Laurens Sweeck werd vijfde.

Bij de vrouwen verliep de strijd iets spannender. Emeline Detilleux, de titelverdedigster, was het snelst weg. Maar kreeg af te rekenen met materiaalpech. Vanaf dat moment nam Githa Michiels de leiding over. Totdat Detilleux terug aansloot en vanaf dan definitief de leiding overnam en opnieuw haar tweede goud pakte. Michiels moest vrede nemen met het zilver. Steffi Witvrouwen greep het brons.

Bij de U23 heren ging de tricoloretrui naar Lukas Malezsewski. Hij versloeg uittredend kampioen Arne Janssens en Jarne Vandersteen. Clement Horny en Sander Hubrechts werden respectievelijk vierde en vijfde.

Britt Segers veroverde de titel bij de U23 vrouwen. Het zilver was voor Tessa Zwaenepoel en Lies’l Schevenels.

Bij de meisjes junioren greep Julia Grégoire het goud. Fleur Moors greep het zilver en Cloé Van Den Eede het brons.

De masters en Elite 3 mochten ’s morgens als eerste starten. Jo Pirotte mocht de witte trui met tricolorestrepen aantrekken bij de Elite 3. Bij de Masters 1 ging de tricoloretrui naar Michiel Van Aelbroeck voor Sven Van Vlasselaer en uittredend kampioen Gody Jacobs. Kurt Tempst was de beste bij de Masters 2. Gerrit Delfosse moest vrede nemen met het zilver en Jurgen Van Vlasselaer met brons. Bij de Masters 3 was het goud voor Georges Hauterat voor Ronny Geerts en Claude Derveaux.

Foto’s: Luc Wilms