Simon Gegenheimer zet thuispubliek in vuur en vlam, Gaia Tormena wint bij de vrouwen in WB Aalen

Simon Gegenheimer zet thuispubliek in vuur en vlam, Gaia Tormena wint bij de vrouwen in WB Aalen

Voor een uitzinnige menigte heeft de lokale held Simon Gegenheimer zijn thuisronde van de UCI Mountain Bike Eliminator World Cup in Aalen, Duitsland, gewonnen. De Italiaanse ster Gaia Tormena won bij de vrouwen.

Een dag om nooit te vergeten

Aalen heeft een onvergetelijke entree gemaakt in de UCI World Cup. Het leek wel of elke inwoner van de thuisstad van wereldkampioen Simon Gegenheimer kwam opdagen om hun held aan te moedigen. De straten waren overvol, de mensen gingen uit hun dak, de oren van de deelnemers zullen nog dagen na zinderen.

Thuisfavoriet Gegenheimer had echter een trage start in de wedstrijd, hij eindigde als één na laatste in de kwalificatietijdritten na een valpartij. Uiteindelijk bleek het slechts een ‘accident du parcours’: hoewel Gegenheimer het in elke heat moest opnemen tegen viervoudig wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier, drong hij door tot de grote finale, waarin Perrin-Ganier zich opnieuw de taaiste tegenstander toonde.

In een krappe sprint zorgde een fietsworp ervoor dat Gegenheimer de overwinning in de wacht sleepte, waarmee hij zijn thuispubliek in vuur en vlam zette en zijn voorsprong in de wereldbeker uitbouwde. Perrin-Ganier en zijn Fransman Quentin Schrotzenberger werden tweede en derde, terwijl de jonge Stephan Mayer en Felix Klausmann het Duitse succes compleet maakten met de plaatsen 4 en 5.
Verjaardagsmeisje Tormena viert feest

Wereldkampioene Gaia Tormena gaf opnieuw acte de présence bij de vrouwen. Ze won in Aalen elke wedstrijd waarin ze van start ging: de kwalificatietijdritten, de kwartfinales, de halve finales en de eindstrijd om de zege. Leuk weetje: Tormena vierde haar 20ste verjaardag. Een verjaardagsfeestje in stijl, dat was het!

De Duitse thuisfavorieten Marion Fromberger (4de) en Lia Schrievers (2de) bezorgden Tormena een zware dag, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een podiumplaats. Voormalig wereldkampioene Coline Clauzure uit Frankrijk werd derde, aanstormend Nederlands talent Annemoon van Dienst vijfde.

In het UCI World Cup klassement heeft Tormena nu een indrukwekkende 148 punten voorsprong op de nummer 2, Fromberger. Maar met nog de helft van het wereldbekerseizoen te gaan, is de strijd nog lang niet voorbij.

Reacties na de race

Wat een publiek”, Simon Gegenheimer genoot duidelijk van één van de grootste momenten in zijn carrière. “Al deze mensen, ze hebben me naar de overwinning gepusht. Deze overwinning is voor hen. Misschien was ik zelfs een beetje te gemotiveerd. Ik was een beetje uit mijn concentratie in de tijdrit. Zoveel mensen, allemaal juichend voor mij … Op het einde hielp de valpartij daar misschien zelfs. In de race voor de overwinning, wist ik dat het laatste rechte stuk lang was. Ik wachtte en wachtte op de finish. Wachtend op mijn moment. Het was moeilijk, ik besliste de race pas in de laatste meter, maar ik haalde het!”

“Deze was erg zwaar, aangezien ik me voor de halve finale niet zo goed voelde“, legde jarige Gaia Tormena uit. “Gelukkig begon het gevoel vanaf dat moment steeds beter te worden. Ik ben superblij om hier te winnen, in Aalen, met dit geweldige publiek. De mensen waren gewoon ongelooflijk. Dit is het soort show dat we graag zien!”

Uitslagen heren – UCI Mountainbike Eliminator World Cup Aalen

 1. Simon Gegenheimer (DUI)
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 3. Quentin Schrotzenberger (FRA)
 4. Stephan Mayer (DUI)
 5. Felix Klausmann (DUI)

Uitslagen dames – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Aalen

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Lia Schrievers (DUI)
 3. Coline Clauzure (FRA)
 4. Marion Fromberger (DUI)
 5. Annemoon van Dienst (NL)

Tussenstand heren UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Aalen

 1. Simon Gegenheimer (DUI) – 222 punten
 2. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 197
 3. Lukas Malezsewski (BEL) – 110
 4. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 86
 5. Anton Olstam (ZWE) – 76

Damesklassement UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Aalen

 1. Gaia Tormena (ITA) – 315 punten
 2. Marion Fromberger (DUI) – 167
 3. Marcela Lima (BRA) – 161
 4. Didi de Vries (NL) – 139
 5. Ella Holmegard (ZWE) – 117

Bron: PM

Foto’s: Oliver Giers/Schwäbische Post