Jens Schuermans in Zuid-Afrika voor eerste wereldbeker

Jens Schuermans in Zuid-Afrika voor eerste wereldbeker

Jens Schuermans stapte dit seizoen over naar de beloften. De Maasmechelaar is momenteel op stage in Zuid-Afrika. Op 17 maart start hij in de eerste wereldbeker race van het seizoen in Pietermaritzburg.

Jens bereidde zijn overstap van de junioren naar de beloften goed voor tijdens de afgelopen maanden. ‘Ik heb vooral meer aan duurtraining gedaan. Zo veel verschil met vorig jaar was er niet. In december had ik examens en die heb moeten voorbereiden. In januari was ik tien dagen op stage in Spanje. Voor de rest kon ik de afgelopen twee maanden goed trainen. In de eerste wedstrijd in de Sunshinecup in Cyprus ben ik gevallen. Daardoor heb ik extra moeten rusten en iets minder intensief trainen,’vertelt Schuermans. Omdat Jens nog schoolplichtig is, heeft hij een topsportstatuut, zodat hij meer sportfaciliteiten heeft. ‘Via het internet sturen de leerkrachten de taken door wanneer ik niet op school ben. Achteraf moet ik ook nog een deel testen bijmaken.’ 

Zuid-Afrika

Jens vertoeft momenteel in Zuid-Afrika. Samen met zijn ploegmaten bereidt hij de eerste wereldbeker van het seizoen voor. Vooral in die wereldbekerwedstrijden wil Jens goed presteren. ‘In Zuid-Afrika zal ik voor het eerst echt kennis maken met de internationale concurrentie. Ik weet niet wat dat zal geven. Na Cyprus had ik al een bepaald beeld, maar dat zal pas helemaal na Houffalize bijgesteld zijn. In Houffalize hebben we een wereldbeker in eigen land en dat is altijd speciaal. Bovendien is het een parcours dat me bijzonder goed ligt. Ik heb er goede herinneringen aan,’haalt de Versluysbiker aan.

Na de wereldbeker is het WK in het Oostenrijkse Leogang ook een doel. ‘Vorig jaar ben ik het al gaan verkennen. Het is helemaal op mijn lijf geschreven. Er zitten lange beklimmingen in en dat is alleszins al in mijn voordeel en motiveert me extra.‘ Na het voorbije seizoen kon Jens als ondermeer Belgisch-en Europees juniorenkampioen kiezen om naar verschillende teams te gaan. Het werd het Versluys Pro MTB team. Hier vindt hij o.a ex-Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels terug, die al zeker is van de Olympische Spelen. Verder is er ook grote belofte Sebastien Carabin, inmiddels eliterenner en Jeff Luyten. Zo zijn een deel Belgische topbikers in één team verenigd. Samen maken ze ook deel uit van het nationale team. ‘Het is vooral heel gemakkelijk. Ik ben veel met het team weg. We hebben geluk dat we goed met elkaar om kunnen, al hebben we niet dezelfde karakters. We zijn ongeveer allemaal van hetzelfde niveau. Dat maakt elkaar beter. Na dit jaar wil ik alles evalueren en eventueel wat dingen verbeteren,’besluit Jens.