Jens Schuermans is Europees juniorenkampioen

Jens Schuermans is Europees juniorenkampioen

ava

Jens Schuermans heeft op het EK in Dohnany geschiedenis geschreven. Hij is de eerste Belg die Europees goud verovert bij de junioren. De Limburger was outstanding en nam reeds in de eerste ronde meteen de leiding. Schuermans gaf die positie in het verdere wedstrijdverloop niet meer af. Op het podium werd de Limburger geflankeerd door de Brit Grant Ferguson en de Fransman Maxime Urruty.We mochten het allemaal live meemaken aan de zijde van Jens moeder. De zoon was dan niet echt nerveus. Zijn moeder vast wel, maar Jens liet het niet aan zijn hart komen en fietste iedereen op een hoopje.

Bij een eerste passage aan de finish zat enkel nog de Zwitser Lars Forster in zijn wiel. Hij is regerend Europees veldritkampioen. De Brit Ferguson en de Fransman Urruty volgden in derde en vierde positie. De rest van het deelnemersveld keek al tegen een achterstand aan. Didier Bats leek meteen na de start uitgeschakeld. Hij knalde tegen een nadar.  Hij zette zijn stuur recht en vervolgde zijn weg. Na een ronde had hij al de helft van het deelnemersveld terug ingehaald. Bijzonder knap van Bats.

Na de derde ronde was de voorsprong van Schuermans opgelopen tot vijftig seconden. Eerste achtervolger was op dat moment Ferguson. De Brit was op en over Forster gegaan. De Zwitser had zich in het begin vergaloppeerd door met Schuermans te willen meegaan, Hij betaalde daar nu de tol voor en diende voorlopig vrede te nemen met de derde plaats. Urruty en Rodriguez lagen echter op vinkenslag.

In de vierde en voorlaatste ronde liep de voorsprong van Schuermans op tot boven de minuut. Zegezeker vatte hij de laatste ronde aan. Ferguson volgde nog steeds in tweede stelling en stevende zonder pech af op het zilver. Spannend zou het worden voor het brons, met het duo Urruty en Rodriguez dat op en over Forster was gegaan. Ook Zuurbier had een plaatsje gewonnen, was over de Fransman Victor Koreztky gegaan en bevond zich nu in zesde stelling, samen met de Duitser Christian Pfaffle.

In de slotronde kwam de eerste plaats van Jens Schuermans niet meer in gevaar. Dolgelukkig overschreed hij de finish en bezorgde ons land voor het eerst in de geschiedenis een Europees kampioen in de juniorescategorie. Ook Ferguson hield stand op rang twee en pakte zou voor Groot-Brittannië het zilver. Brons was uiteindelijk weggelegd voor de Fransman Maxime Urruty.

Jens Schuermans overschreed met grote vreugde de aankomstlijn. De Limburger won verdiend de Europese titel. ‘Ja, dit was het droomscenario. Dit was echt een parcours voor mij. Alleen het weer was niet zo goed. Het was echt heel warm en daar had ik wel last van. Ik wist dat ik heel veel moest blijven drinken. In de eerste ronde kwam ik redelijk goed door. Aan de meet waren we met ons twee voorop(de Zwitser Forster). Na de klim had ik direct twintig tot vijftig meter zonder dat ik het wist.  Ik heb dan het gat tot een halve minuut kunnen uitdiepen. Dan heb ik het tempo blijven behouden en finishen he.  Ik was redelijk fris. De klim kruipt wel in de benen, maar je hebt dan een redelijk lang stuk om te recupereren.  Onder aan de klim ben je weer uitgerust. Dit is eigenlijk een echt klimparcours. Het is zwaar om te gaan. Elke ronde was het onderaan terug concentreren en blijven je kadans houden tot boven. Daarna ging het terug bergaf.’ Jens heeft nu twee van zijn drie doelen bereikt. ‘Het WK is nog een maand, dat is nog lang. Eerst van dit nog genieten. Dan zien we wel, ‘aldus de immer  nuchtere kersverse Europese kampioen.

Didier Bats, viel dadelijk na de start. ‘Ik was versuft en moest mijn stuur nog rechtzetten. Dan ben ik vertrokken voor een grote inhaalrace,’aldus Bats, die als 18 de eindigde.

Pieter Geluykens(26ste) vatte het samen als volgt: ‘Slecht gereden, slechte dag. Volgende keer beter zeker.  Ik was goed gestart, maar het ging niet.  Ik had last van de warmte. Nu hopen dat ik naar het WK mag.’

Nicolas Scheire(32ste) was niet tevreden met zijn prestatie; ‘Helemaal niet tevreden. Mijn rug zit wat  vast. Het kopke was niet goed vandaag. Hopelijk doet Ruben het morgen beter.’

Kevin Panhuyzen(23ste) kende ook weer zijn deel van de pech. Vlak voor onze ogen vloog zijn carbonzadel eraf  en moest hij een ronde lang zonder zadel verder. ‘In het begin liep het goed. Ik heb me even opgeblazen en dan een ronde moeten bekopen.  Ik had superbenen. Ik voelde me opeens super, wilde me terug neer zetten en dan knak dat zadel over.  Ik zat dan met verzuurde benen.  De voorlaatste ronde ging het terug iets beter. Ik  kon terug wat harder rijden. Ik kon een ronde niet drinken door die zadelbreuk en dat heeft me ook veel krachten gekost.  Ik heb nu volgende week in Tsjechië in de wereldbeker nog een kans om mijn WK-selectie binnen te halen.  Ik ga nu een fiets van ijzer laten maken, ‘grijnlachte Kevin nog.

Grant Ferguson pakte zilver. De Brit was wat overdonderd door het succes. ‘Ik voelde me heel goed. Ik ben in een goede conditie. Het ging fantastisch. Ik ben er heel blij mee. Nu  op naar het WK’.

Maxime Urruty was in de laatste ronde nog in strijd met de Spanjaard Pablo Rodriguez Guede voor brons. Hij haalde het uiteindelijk. ‘Het was een harde race. Ik  zag geweldig af.  Maar ik ben heel gelukkig met mijn brons. Dat had ik niet verwacht,’ aldus de Fransman.  

Uitslag juniores heren:

  1. Jens SCHUERMANS (Bel) in 1:09:32
  2. 
Grant FERGUSOn (Gbr) +0:34
  3. Maxime URRUTY (Fra) +1:08
  4. Pablo RODRIGUEZ (Spa) +1:37
  5. Lars FORSTER (Zwi) +2:05
  6. Thijs ZUURBIER (Ned) +2:10

7. Christian PFAFFLE (Dui) +2:10

8. Victor KORETZKY (Fra) 3:07

9. Andri FRISCHKNECHT (Zwi) +3:44

10. Frantisek LAMI (Svk) +3:55
…

18. Didier BATS +5:25

23. Kevin PANHUYZEN +6:10

25. Boris CARA +6:24

26. Pieter GELYUKENS +6:35

32. Nicolas SCHEIRE +7:22

 

Erik Braeken vanuit Dohnany