Julie Bresset is de nieuwe Europese kampioene beloften dames

Julie Bresset is de nieuwe Europese kampioene beloften dames

ava

Julie Bresset is de nieuwe Europese kampioene bij de dames beloften. Bresset was beresterk en overklaste de tegenstand. Ze won met meer dan een minuut voorsprong op de Britse Annie Last en de Noorse Elisabeth Sveum. Anne Terpstra werd knap negende en Rozanne Slik zeventiende. Er reden geen Belgische meisjes mee. 

Na de eerste ronde was het zonneklaar(want de zon deed weer goed haar best met 25°) dat het duo Bresset-Last zouden strijden voor de titel. Maar zover liet Bresset het niet komen. Want in de tweede ronde sloeg ze al de beslissende kloof. De Britse volgde toen al op een twintigtal seconden. Anne Terpstra volgde als twaalfde en Rozanne Slik als achttiende.

De spanning voor de titel was meteen weg, ook voor het zilver. De strijd voor het brons brak helemaal open. In de vierde en voorlaatste ronde kon Elisabeth Sveum haar derde plaats nog vlot behouden. Op dat moment reed Terpstra nog negende en ving zo ook de slotronde aan. Slik zat in 17 de positie.

Bresset stormde op de finish af en versloeg met 52 seconden de Britse Last. Ruim drie minuten na Last pakte Sveum het brons. Terpstra en Slik behielden hun posities.

Julie Bresset pakte met sprekend gemak de Europese titel bij de U23 dames. Maar zo makkelijk ging het niet volgens haar.  ‘Het was niet gemakkelijk.  Het was een erg lastige omloop, fysiek heel zwaar. Ik viel aan in de tweede ronde en zo kon ik mijn voorsprong uitbouwen. Ik spaarde me niet. Ik wilde absoluut aan de leiding blijven rijden.  Zo kon ik de controle over de koers houden.  Het was een goede voorbereiding op het WK. Ik wil in mijn categorie blijven rijden(Bresset  won al drie wereldbekers bij de elite). Volgend jaar wil ik bij de elite het EK en WK rijden, ‘lachte de Française.

De Britse Annie Last(tweede) hijgde nog uit tegen de nadars. ‘ Het ging heel goed. Ik reed hier samen met een deel van de wereldtop en dat beviel me heel erg.  Ik heb hier echt van genoten.  Ik wil op het WK echt goed zijn. Het is nogal technisch heb ik gehoord en daar wil ik me wel op voorbereiden,’zei de zilverenmedaille winnares.

Elisabeth Sveum was vooraf als outsider getipt. De Noorse pakte brons en was daar heel blij mee. ‘Het is mijn eerste EK en het viel heel goed mee. Dat had ik niet durven denken.  Het was mijn beste resultaat ooit. Ik was wel één van de favorieten, maar toch. Hoe ga je dit nu vieren? Ik ga dit vanavond met het nationale team vieren, vooral eens goed eten.  Op het WK wil ik ook bij de besten zijn.’

Helen Grobert kwam als vierde aan. De Duitse kon met haar vreugde geen blijf. ‘Ik ben zo gelukkig dat ik vierde ben geworden. Een medaille was niet zo ver weg. Maar ik heb nog een paar jaren tijd hiervoor. Ik heb zo veel plezier gemaakt al met het Duitse team. Ik had soms zoveel schrik voor een belangrijke wedstrijd. Maar ze hebben me er overheen geholpen.’

Anne Terpstra was tevreden met haar top-tien plaats.’Het was wel heel zwaar. Maar het liep goed. Ik had een top-15 voorop gesteld. Ik was mentaal ook goed. Ik ben langzaam wat opgeschoven. Dan kan je een paar rensters oprapen en dat ging echt heel goed. Kom je nog in aanmerking komen voor een Olympische selectie? In principe kan iedereen dat nog mits je wereldbekers bij de elites rijdt. Bij ons moet je daar tweemaal in de top-12 rijden. Dat zal voor mij nog wat vlug zijn, denk ik. Misschien voor over vier jaar, ‘lacht ze.

 

Uitslag dames beloften:

1. Julie BRESSET (Fra) in 1:18:25.787

2. Annie LAST (Gbr) +0:51.82

3. Elisabeth SVEUM (Noo) +3:53.125

4. Helen GROBERT (Dui) G+4:13.649

5. Iana BELOMOINA (Oek) +4:35.429

6. Ekatarina ANOSHINA (Rus) +4:51.780

7. Fanny BOURDON (Fra) +5:30.032

8. Paula GORYCKA (Pol) +5:58.841

9. Anne TERPSTRA (Ned) +6:12.814

10. Kasja SNIHS (Zwe) +6:50.684
…

17. Rozanne SLIK +11:05.995

 

Erik Braeken vanuit Dohnany