Jeremy Powers ijvert voor drankbevoorrading tijdens erg warme cyclocrossen

Jeremy Powers ijvert voor drankbevoorrading tijdens erg warme cyclocrossen

 

Jeremy Powers breekt een lans voor drankbevoorrading tijdens warme veldritten. Hieronder vind je zijn oproep.

Normaal is er niet veel deining over een issue wat er voorvalt bij een veldrit, omdat je daar simpelweg niet mee bezig bent. Normaal spendeer ik daar ook geen energie aan, omdat ik al mijn energie wil gebruiken voor wedstrijden te rijden en te trainen om beter te worden. Alleen wanneer het de gezondheid van ons, als renners bedreigt en het normale denken, dan ben ik bereid er eens even voor te gaan zitten.

Als fans van de wielersport is er altijd wel ergens een drama, zoals nu in de Vuelta waar motorrijders renners van de weg afrijden en niet veilige parcours in wegwedstrijden. In cyclocross zijn het de U bochten en het niet toelaten van voedingszones. Dehydratie oftewel uitdroging tijdens een warme wedstrijd met hoge temperaturen wil ik weg boksen. Ik ben er van overstuur. Ik voel dat voedingszones niet toelaten in warme wedstrijden niet goed is en ik wil me absoluut in zetten om de regels daaromtrent te veranderen. Eén ding wat ik ook wil, is dat de elite veldrijders zich laten horen om deze regel te laten veranderen en zodoende iets te doen aan de gezondheid die in het gedrang is.

In mijn bescheiden opinie wil ik vechten voor een voedingszone waar drinkbussen aangegeven kunnen worden , een stuk waar alleen maar dan ook alleen bidons aangegeven mogen worden. Nadat ik gesproken heb met renners, materiaal mensen en managers van teams ben ik tot de overtuiging gekomen dat de beste oplossing is. We halen het uit de materiaal zone en voorzien een aparte zone om bidons aan te geven.

Voeding en bidons aangeven is alleen een zaak in de eerste 40-45 dagen van het seizoen. Maar het seizoen start elk jaar weer vroeger en in die tijd is het ook warmer dan bijvb. in oktober. Veldritten worden gereden in een open veld, onder de brandende zon, zonder veel wind. Races komen steeds vaker in de buurt van de 70 minuten en dat is fnuikend in warm weer. Als ik veldrijders zie met kippenvel , hoofdpijn , misselijkheid en die overgeven na een wedstrijd door dehydratie tijdens een wedstrijd. Dan is dat slecht voor hun gezondheid.

Nu zijn er mensen die gaan zeggen: zet een bidon op je fiets. Maar de parcours worden zwaarder , het is geen wegwedstrijd . Er liggen dan veel bidons op het parcours en we hebben geen fietsen met vering. Dan is die optie minder makkelijk dan je zou denken. Hele kleine frames kunnen niet eens met bidon nokjes uitgerust worden omdat er simpelweg geen plaats voor is. Je kan eenvoudig weg je crossfiets niet dragen met een bidonhouder en bidon op de fiets. Om dan ook nog eens boetes te gaan uitdelen in een wedstrijd is niet meer van deze tijd.

De wedstrijden kunnen en mogen niet beslist worden doordat de ene renner beter in de warmte kan rijden dan de andere. Dat ze niet mogen drinken, omdat je dan een boete krijgt. Een wedstrijd zou beslist moeten worden op sportieve gronden. Zeker in deze tijd van technologie en wetenschap zou er toch een manier moeten zijn om ons als veldrijders in die warme wedstrijden te kunnen voorzien van drank op een fatsoenlijke manier. Er is een manier om dit op de juiste en veilige manier te doen. Dus ook veldrijders en UCI , denk mee alstublieft.

Jeremy Powers

Vertaald door Jan v Dijk.