Jeroen van Eck en Gaia Tormena winnen in Barcelona en zijn eindwinnaars wereldbeker

Jeroen van Eck en Gaia Tormena winnen in Barcelona en zijn eindwinnaars wereldbeker

De I Mountain Bike Eliminator wereldbeker eindigde in stijl, in Barcelona. Eindwinnaars Jeroen van Eck uit Nederland en Gaia Tormena uit Italië glazuurden de taart met nog een overwinning in de grote finale.

Montjuïc in Barcelona: een landmark dat eens te meer het perfecte decor bleek voor de grote finale van de wereldbeker. Op een charmante nazomerdag vormden de warme temperaturen een extra obstakel voor de eliminatorsterren.


Van Eck in extase

De bronzen medaillewinnaar van het WK, Anton Olstam uit Zweden, sprintte naar de snelste tijd in de kwalificatietijdritten, voor de titelverdediger Jeroen van Eck. Van Eck begon de dag met een kleine voorsprong van drie punten op wereldkampioen Simon Gegenheimer. Beiden haalden de grote finale, maar verrassend genoeg de Franse held Titouan Perrin-Ganier niet: de winnaar van Winterberg en Seine-et-Marne werd al in de halve finales uitgeschakeld.

In de grote finale verloor Van Eck de controle niet: hij domineerde de wedstrijd vanaf de eerste ronde, pakte zijn tweede ronde van het seizoen na de thuisoverwinning in Valkenswaard, en verzekerde zich van de eindzege in de wereldbeker. Gegenheimer werd tweede in beide uitslagen, Lorenzo Serres uit Frankrijk werd derde van de dag, voor Olstam. Het werd ook een belangrijke dag voor het Singaporese wielrennen, met Riyadh Hakim Bin Lukman (vijfde) die een podiumplaats behaalde.


Tormena

Gaia Tormena eindigde het seizoen zoals ze het begonnen was en won alle wedstrijden. De 19-jarige wereldkampioene uit Italië zette opnieuw de snelste tijd neer in de kwalificaties, en bleef regeren tot het einde van de dag. In de grote finale ging Tormena vooraf aan Marion Fromberger uit Duitsland en Didi de Vries uit Nederland. Dankzij Sandra Jorda en Sara Gay had het thuisland twee vrouwen op het podium van de dag.

In het algemeen klassement van de wereldbeker heeft Tormena een enorme marge van 197 punten, door elke ronde waaraan ze deelnam te winnen. Fromberger eindigt tweede in het algemeen klassement, haar landgenote Lia Schrievers derde.


Uitslagen mannen – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Barcelona

 1. Jeroen van Eck (NL)
 2. Simon Gegenheimer (DUI)
 3. Lorenzo Serres (FRA)
 4. Anton Olstam (ZWE)
 5. Riyadh Hakim Bin Lukman (SGP)

Uitslagen dames – UCI mountainbike Eliminator Wereldbeker Barcelona

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Marion Fromberger (DUI)
 3. Didi de Vries (NL)
 4. Sandra Jorda Pasco (SPA)
 5. Sara Gay Moreno (SPA)

Eindklassement heren – 2021 UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker

 1. Jeroen van Eck (NL) – 365 punten
 2. Simon Gegenheimer (GER) – 337
 3. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 249
 4. Lorenzo Serres (FRA) – 239
 5. Anton Olstam (SWE) – 192

Eindklassement dames – 2021 UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker

 1. Gaia Tormena (ITA) – 450 punten
 2. Marion Fromberger (GER) – 253
 3. Lia Schrievers (GER) – 218
 4. Didi de Vries (NLD) – 198
 5. Ella Holmegard (SWE) – 188

Foto: Citymountainbike