Jolanda Neff oppermachtig in wereldbekerrace in Mont-St.-Anne

Jolanda Neff oppermachtig in wereldbekerrace in Mont-St.-Anne

Jolanda Neff heeft haar kunsten getoond in de wereldbekerrace in Mont-St.-Anne. De Olympische kampioene haalde het met meer dan een minuut voorsprong op Mona Mitterwallner en Haley Batten. Anne Terpstra werd zevende en blijft leidster in de wereldbekerstand.

Lokale lieveling Emily Batty miste haar start door een valpartij en zij was meteen op achtervolgen aangewezen.

Rebecca McConnell was de eerste leidster na de eerste ronde en kreeg wereldbekerleidster Anne Terpstra en de Italiaanse kampioene Berte, Batten en de Zwitsers Keller Neff in haar zog. Courtney, Mitterwallner, Gerault en Bohé vervolledigden de top tien.

Neff nam in de tweede ronde de leiding over na een foutje van McConnell en nam meteen een halve minuut. De top zes bleef hetzelfde.

Intussen had een fikse regenbui het parcours nog technischer en glibberiger gemaakt. Halfkoers had Neff de koers stevig in handen. Met Haley en Terpstra als tweede en derde.

In de voorlaatste ronde de Olympische kampioene al een minuut voorsprong op Batten en Terpstra.

Neff werd niet meer bedreigd voor de zege. Bij het ingaan van de laatste ronde had ze meer dan een minuut voorsprong op Batten en Mitterwallner. Keller en Berta in positie vier en vijf.

De strijd om de tweede plaats was het spannendst. Mitterwallner slaagde erin om bij Batten te komen en het kwam tot een sprint die de Oostenrijkse kampioene won voor de Australische. Anne Terpstra viel wat terug in de wedstrijd, maar werd nog zevende en blijft leidster in de wereldbeker.

Jolanda Neff was dolblij met haar zege. ‘Het is ongelofelijk en onwerkelijk. Ik besliste dat ik meer voorsprong kon nemen als ik de leiding nam en verder reed. Ik heb dan mijn banden gewisseld om nog meer grip te krijgen en dat is allemaal gelukt. ‘

Anne Terpstra reed lek in een beslissende fase. ‘Ik nam geen te grote risico’s omwille van het parcours, dat toch glibberig was. Ik raakte een steen en reed lek. Nu ben ik blij dat ik terug naar huis kan en daar mijn batterijen kan opladen voor het WK. Dat ga ik voorbereiden met enkele kwalitatieve trainingen.’

Uitslag:

Wereldbekerstand

Foto’s: Red Bull tv