Joris Daudet, een nieuwe, jonge Franse BMX held wint 12 van de 12 EK BMX rounds en kroont zich tot absolute Europees kampioen Elite Men

Joris Daudet, een nieuwe, jonge Franse BMX held wint 12 van de 12 EK BMX rounds en kroont zich tot absolute Europees kampioen Elite Men

Iedere BMX fan was vooral benieuwd of Joris Daudet ook de laatste 2 rounds van het EK BMX zou winnen, vooral omdat de Olympische en Wereldkampioen Maris Strombergs ook in Haaksbergen aanwezig was op zaterdag tijdens round 11.

Tori Van de Perre ( Offroad club BMX Dessel ) is onze trots bij de Junior Women. Zij reed zich zowel op zaterdag als zondag door de reeksen maar strandde telkens in de ½ finale. Elke Vanhoof ( BMX Devils Ravels ) onze trots bij de Elite Women strandde op zaterdag in de ½ finale maar wist zich op zondag toch te plaatsen voor de finale van round 12. Ondanks pech in de start wist zij toch een mooie 6de plaats te halen. Michael Bogaerts, 1ste jaars junior raakte jammer genoeg op beide dagen niet door de reeksen en eindigd in het eindklassement op een 40ste plaats. Toon Jacobs (Offroad club BMX Dessel ) en Arnaud Dubois ( Bi cross Soumagne ), onze Elite Men hebben het niet makkelijk tussen de Europese BMX-toppers. Toon rijdt op zaterdag een kwartfinale met een 5de plaats, Arnaud strandt jammer genoeg in de 1/8ste finale. Op zondag wordt Arnaud uitgeschakeld in de kwalificatiemanches. Toon komt in zijn 2de manche zwaar ten val en kan daardoor zijn 3de manche niet rijden waardoor hij ook niet naar de 1/8 finale kan.
De Nederlandse 1ste jaars junior Women Elis Ligtlee wint op zaterdag round11 en wordt op zondag 2de . Deze uitslagen zijn goed voor de Europese titel bij de Junior Women, 2de wordt haar landgenoot Laura Smulders en 3de de Deense Simone Christensen ondanks haar zware blessure in de haar 1ste kwalificatieronde op zaterdag. Jammer genoeg zal zij in haar thuisland het WK BMX aan zich voorbij moeten laten gaan.
De Franse Benjamin Janssens wordt bij de Junior Men gekroond tot Europees kampioen dankzij zijn 3de plaats op zaterdag en 1ste plaats op zondag in de finale. Het wordt een volledig Frans podium met op nummer 2 Thomas Doucet en op 3 Quentin Derom.
Laëtitia Le Corguille, de Olympische kampioene BMX was ook in Haaksbergen aanwezig omwille van de te verdienen UCI punten op zaterdag die nodig zijn voor de OS. Op zaterdag won zij de finale en op zondag was zij 3de. Op zondag won de Wereldkampioene 2010 Shanaze Read. Manon Valentino werd dankzij haar 2de plaats op zaterdag de Europese kampioene bij de Elite Women, de 2de plaats was voor haar landgenoot Magalie Pottier, de 3de plaats is voor Jana Horakova uit Tsjechië.
Bij de Elite Men was ook de Olympische kampioen en Wereldkampioen Maris Strombergs aanwezig tijdens round 11. Het beloofde dus heel spannend te worden tussen Joris Daudet en Maris. Joris won al 10 van de 10 rounds van het EK. Zou hij dat ook nu kunnen met Maris Strombergs die ook de overwinning van de dag wilde binnenhalen. Beide top BMX-ers reden zich door de manches, de 1/8 finale, de ¼ finale, de ½ finale om zo samen in de finale te belanden. Bij de start van de finale was de spanning te snijden. Maris was heel goed weg en ging als 1ste door de eerste bocht. Op het tweede stuk kon Joris Daudet voorbij de Wereldkampioen en ook de Canadees Tory Nyhaug kon Maris nog voorbij rijden op het laatste stuk. Dus Joris wint round 11, Tory wordt 2de en Maris 3de. Op zondag was Maris niet meer aanwezig. De vraag die iedereen zich stelde was : “ Zou Joris Daudet ook round 12 kunnen winnen? Dat zou een unicum zijn in de BMX geschiedenis.” Maar hij maakte zijn favorietenrol waar. Hij wint round 12 voor zijn landgenoot Moana Moo Caille en de Nederlandse Red Army rijder en uittredend Europees kampioen 2010 Raymon Van Der Biezen. Het Europese podium is dus op 1 de Franse Joris Daudet, op 2 de Let Edzus Treimanus en op 3 de Fransmans Thomas Hamon.
Bensch Chantal