Kevin Pauwels als underdog naar BK MTB in Halle

Kevin Pauwels als underdog naar BK MTB in Halle

ava

Halle is komend weekend even het mekka van de Belgische mountainbikewereld. Op het parcours in deelgemeente Buizingen gaat Kevin Van Hoovels op zoek naar een verlenging van zijn Belgische titel. De man uit Betekom zal hem echter niet cadeau krijgen met een Sven Nys en Tom Meeusen in bloedvorm.

Met de drie topfavorieten lijkt het podium zonder pech vast te staan. Toch mag het trio niet op beide oren slapen. Kevin Pauwels: “Hopelijk kan ik ze het moeilijk maken.”

Mountainbike als voorbereiding

De veldrijders kozen deze zomer naast de wegfiets massaal voor de mountainbike, ook Kevin Pauwels is daar geen uitzondering in. Om volgend seizoen opnieuw een stap vooruit te zetten kreeg de jongeman uit Kalmthout van zijn trainer Marc Herremans een goed gevulde kalender op zijn bord.

Naast de gebruikelijke rittenkoersen en wegwedstrijden mocht de Sunweb-renner zijn oude passie mountainbike terug oppikken. In 2002 veroverde Kevin Pauwels bij de junioren al eens de Belgische titel. Uittredend Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels werd toen pas twaalfde.

“Ik rijd liever op de mountainbike dan op de weg. Zeker als het zo goed gaat als in Sankt Vith,” vertelde Kevin Pauwels. “In een wegkoers moet je goed zijn maar vooral veel geluk hebben om te winnen, in de mountainbike wint bijna altijd de beste.”

Dus zonder pech wint de beste. In Sankt Vith klopte Van Hoovels Nys in de spurt. Kevin Pauwels reed lek en kwam prachtig terug van de 24e naar de 4e plaats.

“Het was spijtig van die lekke band maar toch ben ik heel tevreden dat ik nog vierde ben geworden. Liever lek rijden en nog vierde eindigen dan niet lek rijden en tiende worden. Ik put daar veel vertrouwen uit.”

Volgens ex-ploegmaat Bart Wellens was de overwinning in Sankt Vith zonder pech voor Kevin Pauwels geweest. Pauwels blijft zelf eerder bescheiden al was hij blij met het compliment van Wellens.

“Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen, maar ik denk dat Sven Nys toen niet zijn beste dag had.”

Belgisch kampioenschap

Na twee keer vierde te zijn geworden in Averbode en Sankt Vith gaat Kevin voor het podium op het Belgisch kampioenschap in Halle. De renners krijgen een omloop van 6,8 kilometer voorgeschoteld met heel wat draai-en keerwerk.

“Als ik een goede dag heb hoop ik op het podium te staan. Al zal dit ook veel van de start afhangen. Ik zal waarschijnlijk redelijk ver achteraan staan bij de start,” zei Kevin. “Het draai- en keerwerk ligt me wel en ik hoop dat ik het de drie topfavorieten moeilijk kan maken.”

Nys achterna

Sven Nys heeft zowat alles bereikt in het veldrijden wat er maar te bereiken valt. De kannibaal zoekt dan ook al enkele jaren een nieuwe uitdaging in het mountainbiken. Vooral zijn Olympische droom houdt iedereen bezig. Ook Kevin sluit in de toekomst een carrière als mountainbiker niet uit.

“Op Belgisch niveau denk ik wel dat ik ver kan komen. Op wereldniveau zal het wat anders zijn denk ik. Dat zal ik de volgende jaren misschien nog wel eens ondervinden.”

Brecht Toelen