Joris Nieuwenhuis outstanding naar wereldtitel

Joris Nieuwenhuis outstanding naar wereldtitel

Joris Nieuwenhuis heeft met veel bravoure de wereldtitel bij de U23(beloften) gepakt. De Nederlander reed van start tot aankomst alleen aan de leiding. De Spanjaard Orts werd verrassend tweede voor de Nederlander Sieben Wouters. Onze landgenoten Thijs Aerts en Nicolas Cleppe waren tot in de laatste ronde in de running voor de medailles, maar pech nekten hen.

In de beginfase kreeg Nieuwenhuis nog het gezelschap van de Deen Simon Andreassen(wereldkampioen junioren 2015). Maar die moest al snel de rol lossen. Aanvankelijk was ook Eli Iserbyt nog mee vooraan samen met Thijs Aerts en Nicolas Cleppe. Quinten Hermans zat ook nog in de top tien.

Vanaf de derde ronde was het hek helemaal van de dam voor Nieuwenhuis. Hij breidde zijn voorsprong stelselmatig uit. Thijs Aerts reed in tweede positie met ploegmaat Cleppe in zijn zog. Ook de Italiaan Bertolini, Andreassen, Ortts en Hermans zaten in de top tien.

Halfkoers of zo wat vier ronden te gaan is het voor Nieuwenhuis zonder pech al binnen. Het zag er voor Cleppe en Aerts goed uit voor de medailles. Tot de voorlaatste ronde was het zeker in orde. Maar dan sloeg het noodlot toe voor Thijs Aerts met een lekke achterband. Cleppe vocht met Bertolini de strijd voor de medailles uit.

In de laatste ronde kon Aerts zijn achterstand nog goed maken. Maar de Spanjaard Orts was inmiddels naar de tweede plaats gereden. Ook voor Cleppe liep het mis voor de medailles. Hij kreeg nog de Nederlander Sieben Wouters op zijn nek en kon hem niet meer bijhouden. Goud en brons dus voor Nederland en verrassend zilver voor Spanje.

Nieuwenhuis

winnaar van de wereldbeker, zette de kers op de taart. ‘Ik hou van glipperige en technische parcours zoals deze. Zo kan ik hier vlot winnen. Sieben is een held, hij maakt het feestje compleet met zijn brons,’aldus Nieuwenhuis.

Quinten Hermans werd in extremis nog gepasseerd door Andreassen en moest vrede nemen met de negende plaats. Hij was erg ontgoocheld. ‘Het hele jaar heb ik naar deze koers toegeleefd. Als het dan misloopt, mag je ontgoocheld zijn. Ik voelde al van in het begin dat het niet liep zoals ik wilde. Ik kon niet volgen en dan weet je dat het niet voor vandaag was. Ik ben blijven vechten. Dit was het hoogst haalbare. Ik zat echt kapot in de laatste ronde.  Het was mijn laatste kans bij de beloften en dat wilde ik in schoonheid afsluiten. De volgende jaren zal het alleen nog maar moeilijker worden. Jammer genoeg is dat niet gelukt, ‘jammerde Quinten Hermans.

Uitslag:

  1. Joris Nieuwenhuis(NL)
  2. Felipe Orts(Spa)
  3. Sieben Wouters(NL)
  4. Thijs Aerts(Bel)
  5. Nicolas Cleppe(Bel)
  6. Joshua Dubau(Fra)
  7. Gioele Bertolini(Ita)
  8. Simon Andreassen(Den)
  9. Quinten Hermans(Bel)
  10. Kelvin Bakx(NL)

17. Eli Iserbyt(Bel)

19. Yannick Peeters(Bel)

Foto’s: Sporza TV en Marc Bluys