Julien Absalon wint wereldbeker in Albstadt

Julien Absalon wint wereldbeker in Albstadt

Julien Absalon heeft de wereldbekerwedstrijd bij de elite gewonnen in Albstadt. Hij reed de hele wedstrijd samen met Nino Schurter en kon hem in de finale verslaan. Jaroslav Kulhavy werd derde. Hij is samen met Absalon de leider in de wereldbeker, Schurter is derde

Na de eerste ronde kregen we vier leiders met Absalon, Schurter, Vogel en Kulhavy.

Absalon legde er duchtig de pees op met Schurter en Vogel in zijn wiel, Kulhavy volgde op elf seconden bij het ingaan van de tweede ronde. Met nog zes ronden te gaan, zaten de Zwitsers Fabian Giger en Mathias en Lukas Fluckiger samen met Mathias Stirnemann in de top tien. Door het gebeuk van Absalon moest even later ook Vogel de rol lossen vooraan. Rudi van Houts volgde dan als 23 ste, Michiel van der Heijden op 29, Bart De Vocht als eerste Belg als 38 ste net voor Van Hoovels. Nys zat op de 64 ste plaats.

Na iets meer dan een half uur koers en met nog vijf ronden voor de boeg, hadden Absalon en Schurter nog steeds de leiding. Vogel volgde als derde en Kulhavy als vier op iets meer dan een halve minuut. Dan kwamen de Zwitsers met Mathias Flückiger, Fabian Giger, Lukas Flückiger, Ralph Näff, Manuel Fumic en Mathias Stirnemann zaten in de top tien.

Over halfkoers leidden Absalon en Schurter nog steeds. Tot de zesde plaats bleef alels ongewijzigd. De Fransman Maxime Marotte had zich wel in zevende positie genesteld voor Fumic, Lukas Flückiger en Stirnemann. Van Houts was 14de, van der Heijden 25 ste net De Vocht, Van Hoovels op 32, Carabin als 54 ste, Sven Nys 56 ste net voor Jeff Luyten. Frank Beemer was 61ste, , Scheire 77 ste.

In de voorlaatste ronde ging Kulhavy nog over Vogel voor de derde plaats.

Absalon en Schurter gingen zij aan zij de laatste ronde in. Absalon knapte het meeste werk op. Kulhavy zat in de derde positie voor Vogel. Mathias Flückiger zat vijfde voor Giger, Marotte, Fumic, Lukas Flückiger en Reto Indergand glipte de top tien binnen voor Stirnemann. Rudi van Houts viel terug naar de 17 de plaats, van der Heijden zat 25 ste, De Vocht 28 ste, Van Hoovels 30 ste, Beemer 43 ste, Luyten 44ste, Carabin 47 ste, Nys volgde op één ronde.

Schurter pakte een kleine voorsprong en leek op weg naar winst, maar viel dan in de afdaling. Absalon ging over Schurter en reed vlot naar de zege. Kulhavy werd derde voor Vogel, Mathias Flückiger en Fabian Giger. In de spurt voor de zevende plaats was Lukas Flückiger sterker dan Manuel Fumic. De Fransen Maxime Marotte en Hugo Drechou eindigden net binnen de top tien.

Absalon glunderde na afloop. ‘Ik wist dat het moeilijk was om iets te doen in de laatste ronde. Maar door het foutje van Schurter kon ik nog over hem gaan. Dan ben ik volle gas naar de finish gereden. Ik ben blij dat ik terug in het ritme zit en kijk uit naar de volgende wedstrijden, ‘ zei de wereldkampioen.

Schurter was natuurlijk ontgoocheld. ‘ Ik voelde me hele dag goed en sterk. Ik was bijna zeker van de zege, toen ik weg schoof en Absalon met voorbij ging. Gelukkig vallen mijn schaafwonden nog mee,’vertelde de Zwitser.

Uitslag:

 1. Julien Absalon(Fra)in 1:30:36
 2. Nino Schurter(Zwi)+0:11
 3. Jaroslav Kulhavy(Tsj)+1:13
 4. Florian Vogel(Zwi)
 5. Mathias Flückiger(Zwi)
 6. Fabian Giger(Zwi)
 7. Lukas Flückiger(Zwi)
 8. Manuel Fumic(Dui)
 9. Maxime Marotte(Fra)
 10. Hugo Drechou(Fra)
 1. Rudi van Houts(Ned)
 2. Michiel van der Heijden(Ned)
 3. Bart De Vocht(Bel)
 4. Kevin Van Hoovels(Bel)
 5. Jeff Luyten(Bel)
 6. Frank Beemer(Bel)
 7. Sebastien Carabin(Bel)

Sven Nys werd de laatste ronde door de 80 % regel uit koers gehaald. Jonas De Backer, Ruben Scheire, Hans Becking en Erik Groen gaven op.