Maud Kaptheijns wint verrassend in Lille

Maud Kaptheijns wint verrassend in Lille

Wat men niet had kunnen verwachten gebeurde in Lille. Sanne Cant werd geklopt in de spurt voor winst. De winst ging naar Maud Kaptheijns – de tweede plaats ging naar Sanne Cant en Laura Verdonschot werd knap derde.

De feestelijkheden van de voorbije dagen hadden de bovenhand genomen bij de kampioenen. Zowel Sanne Cant als Wout Van Aert konden in hun eigen Lille niet winnen. Sanne Cant was bij aanvang van de wedstrijd wat ziekjes geworden maar wou haar kampioenentrui in haar eigen Lille wel tonen. Ze mocht tegenwind verwachten van Ellen Van Loy, Laura Verdonschot. Voor Laura Verdonschot was Lille een grote speeltuin letterlijk en figuurlijk. Ze hoopte er een goede uitslag te kunnen neerzetten. Ellen Van Loy voelde zich ook goed omdat het dit keer wat minder loopwerk aan te pas kwam. De sluizen stonden open en de regen viel met bakken naar beneden. Dus de regen zou een grote betekenis gaan spelen in het verloop van de wedstrijd. Vos was niet van de partij. ook Talitha De Jong was niet aan de start.

Zij zijn honkvast gedreven om er een mooie wedstrijd van te maken daar in Lille. Braimmaier kwam goed weg maar schoof uit haar klikker en kwam zo zwaar ten val. Einde wedstrijd voor haar op een halve kilometer van de start. Goede start te noteren voor Ellen Van Loy, Sophie De Boer, Sanne Cant, Laura Verdonschot en de rest van het peloton op een lang lint. Het werd een mooie verkenningsronde. Ellen Van Loy mocht de hele ronde voor haar rekening nemen. Sophie De Boer, Sanne Cant, Laura Verdonschot en Maud Kaptheijns op een paar lengte voor de groep uit. In de achtergrond gingen er heel wat rijdsters tegen de grond. Hierdoor kregen de vijf dames voorin wel wat voorsprong in hun schoot geworpen.

Ronde twee : Van Loy, Cant, De Boer, Verdonschot en Kaptheijns hadden een mooie voorsprong van 15 sec. op Loes Sels. Dan volgde er een groepje met Verherstraeten al op 31 sec. Dus konden we wel stellen dat de kaarten al geschud waren. De winnares zouden we voorin moeten zoeken tussen de vijf koploopsters. Er volgden snelle overnames voorin. Kaptheijns nam deze ronde voor haar rekening. Het was een kwestie van voorin te zitten en zo weinig mogelijk fouten te maken. Maud Kaptheijns moest blijven druk zetten om zo Verdonschot uit de wielen te rijden. Aan de vijver nam Kaptheijns wat lengtes voorsprong op Cant, De Boer en Verdonschot maar op de technische stukken kwamen Cant en De Boer terug bij de koploopster. Verdonschot en Van Loy moesten enkele lengtes prijs geven. Verdonschot vocht terug en kwam terug bij de drie koploopsters.  Van Loy moest ze laten gaan. Maud Kaptheijns nam 15 sec, Sanne Cant 10 sec en Sophie De Boer nam de vijf sec in de tussenspurt. Kaptheijns wachtte niet en zette haar tempo door. Maar Sanne Cant liet niet begaan en volgde vlot mee. De Boer moest de twee laten gaan. Hun tempo was op dat ogenblik even te snel.

Ronde drie : Verdonschot liet 2 sec. lopen op de koploopsters Cant, De Boer en Kaptheijns. Ellen Van Loy bleef hangen op 8 sec. Sels op 30 sec., Compton op 42 sec. De snelste ronde op dat ogenblik stond op naam van Maud Kaptheijns. In de bospassages kwamen ze met vier door. De posities wisselden voortdurend. Iedereen deed zijn deel. Aan de zandpassage nam Sanne Cant de bovenhand maar Sophie De Boer probeerde te volgen. Maud Kaptheijns moest een gaatje laten en lag op 6 sec. Verdonschot hield ze in de gaten en bleef hangen op 8 sec. Ellen Van Loy reed zichzelf wat vast in de zand. Ook Verdonschot bleef in haar kansen geloven. Ze hoopte terug bij Kaptheijns te komen. Een kleine hapering van Laura Verdonschot waardoor haar achterstand terug was opgelopen. De Boer werd een zware concurrent voor Sanne Cant. De Boer gooide haar fiets voor Cant in de bospassage. De Wereldkampioene was gewaarschuwd. Maud Kaptheijns moest de twee laten gaan. Verdonschot hield haar vriendine wel in het oog.

Ronde vier : De Boer, Cant voorin de wedstrijd. Kaptheijns op 4 sec gevolgd door Laura Verdonschot op 10 sec. Ellen Van Loy hing op 45 sec. Voorin viel het tempo wat stil waardoor het voor de achtervolgers makkelijker werd om de kloof te dichten. Sanne Cant reed wat terughoudend. De Boer nam wat afstand van Cant aan de vijver. Maar op de technische stroken boekte Sanne Cant weer wat voorsprong. Compton ging over Ellen Van Loy heen in de zandstrook. Laura Verdonschot sloopt op het wiel van haar vriendine Kaptheijns. Met z’n tweeën reden zij het kloofje op de koploopsters dicht. Opnieuw een kopgroep van vier rijdsters. In het lussenpatroon werden er heel wat rijdsters gedubbeld. Valpartij voor Ellen Van Loy waardoor Loes Sels een plaatsje kon goedmaken.

Ronde vijf : het tempo werd volledig gedempt. De Boer, Cant, Kaptheijns, Verdonschot hadden 38 sec voorsprong op Compton. Van Loy en Sels zaten al op een minuut van de kop van de wedstrijd. Voorin kregen we een valpartij van De Boer en Verdonschot. Hierdoor konden Cant en Kaptheijns vol doorgaan. Maar Verdonschot vocht terug. Ze hield de twee koploopsters in het visier en geloofde nog sterk in haar kansen. De Boer brak en bleef hangen op 6 sec. Compton op 40 sec. Van Loy en Sels op meer dan één minuut. Het werd moeilijk om alleen weg te kunnen rijden. Toch gooide Cant een tweede bommetje maar de andere dames braken niet. We konden ons gaan opmaken voor een spurt. Kaptheijns trok zich achter de twee koploopsters in gang en kon zo de winst naar zich toe halen. Cant kon niet remonteren en moest tevreden zijn met een tweede plaats. Laura Verdonschot werd knap derde.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s: Bart Knops en Marc Bluys