Mathieu van der Poel pakt 18e overwinning in Lille

Mathieu van der Poel pakt 18e overwinning in Lille

Wat een overwinning voor Wout Van Aert had moeten zijn, werd omgebogen naar winst voor Mathieu van der Poel.

Een zeer snelle omloop kregen de elites in Lille onder de wielen geschoven. Heel conditioneel mocht je aan de start verschijnen om aldaar een goede uitslag neer te zetten. Werd het een duel tussen de Belgen en de Nederlanders of waren er andere renners die zich zouden gaan tonen? Wie zou het ons zeggen. We waren alvast gecharmeerd om een mooie wedstrijd te zien in de thuishaven van Wout Van Aert. De voorbereiding van de start…. Lichten op groen en dan als een speer uit een boog weg…. We kregen in de beginmeters de mannen van Telenet Fidea Lions die het heft in handen namen maar al gauw gaven Mathieu van der Poel en Wout Van Aert lik op stuk. Bij het ingang van de bos zetten zij al meteen de puntjes op de i. van der Poel, Sweeck, Meeusen, Merlier, Van Aert, Pauwels allemaal waren ze goed van start gegaan. Schuivend aan de vijver waardoor er enkele rijders tegen de vlakte gingen en zo oponthoud veroorzaakten. Van der Poel in de aftastfase van de wedstrijd. Maar hij ging vertrekken want hij had er echt zin in. Meeusen moest enkele lengtes prijs geven maar hield van der Poel in het visier. Laurens Sweeck op 3 sec. Van Aert op 4 sec. Van Kessel en Van der Haar daarachter. Meeusen hield niet in en wou naar het wiel van van der Poel gaan. Een kleine schuiver van van der Poel bracht Meeusen tot op het wiel van van der Poel. Achter de twee hergroepeerde alles rond Wout Van Aert. Laurens Sweeck volgde met de rest in zijn wiel. Het ging razendsnel in die eerste ronde. In de lussenpassage konden ze van elkaar polshoogte nemen. Sweeck kwam hier moeizaam doorheen en verloor wat plaatsen. Het bleef serieus glad liggen met die regen die er uit de lucht viel.

Ronde twee : Meeusen sloot aan bij van der Poel. Samen hadden zij 4 sec. voorsprong op Van Aert, Van Kessel, Van der Haar en daarna volgde het groepje met onder meer Kevin Pauwels op 15 sec. De voorsprong in de beginfase van de wedstrijd deed nog niet zoveel aan de tussenstand van het klassement. Van der Haar sloop naar het achterwiel van Van Kessel toe. Van Aert reed de kloof dicht op de twee koplopers. Sweeck geraakte geirriteerd omdat hij niet kon passeren daar waar hij het voor ogen had. Van der Poel kreeg een oponthoud waardoor Meeusen op de kop van de wedstrijd kwam te zitten. Van Aert rook zijn kansen en reed naar Meeusen toe. van der Poel panikeerde niet en ging terug in de achtervolging. Van der Haar bracht de rest terug en reed onmiddellijk naar de kop van de wedstrijd toe. Meeusen kreeg het moeilijk om het verschoeiende tempo vast te houden. Het tempo werd opnieuw de hoogte in gejaagd. In de lussenpassage kwam van Der Poel terug bij Meeusen. Samen gingen ze op zoek naar Wout Van Aert die een paar lengtes had kunnen vooruitrijden. De Wereldkampioen maakte een klein foutje en de hergroepering voorin werd een feit. We kregen drie koplopers.

Ronde drie : we hadden voorin drie koplopers. Daarachter kwam van der Haar, van Kessel aansluiten. Een paar lengtes gevolgd door Bastaens en Pauwels. Maar ook bij de trap konden deze twee laatsten gemakkelijk aansluiten in de kop van de wedstrijd. Van Kessel ging naar de kop van de wedstrijd toe. Er werd tactisch gereden. Van der Poel controleerde de wedstrijd maar in de zandstrook vond hij het welletjes en fietste met gemak voorbij Van Kessel. Wout Van Aert zag het gevaar en schoof van drie naar twee. Meeusen hield een kleine afstand op de derde plaats. De kaarten werden opnieuw geschud. Tussen de eerste en de zevende plaats lagen maar 7 sec. verschil. Alles was nog mogelijk. van der Poel wachtte niet en trok door. Van Aert en Meeusen volgden met gemak. van Kessel, Bastaens en Pauwels moesten enkele lengtes prijs geven. Maar de timing van van der Poel was niet zo denderend gekozen om in de aanval te trekken.

Ronde vier : van der Poel ging vlot door. Maar hij nam maar 2 sec. op Wout Van Aert en Meeusen. van Kessel, van der Haar, Pauwels lagen op 10 sec. Vermeersch en Sweeck volgden op 30 sec. Door een klein foutje van Wout Van Aert werd de voorsprong voorin verkleind. In de bosstrook kwam Wout Van Aert terug bij Mathieu van der Poel. Ook Meeusen beet zijn stuur stuk en kwam terug bij de mannen voorin aansluiten. Elke fout werd afgestraft. Het tempo voorin viel stil en daar profiteerde Lars van der Haar van. Hij kwam aansluiten en reed meteen fors door. Een schuiver van hem deed hem terug met de twee voetjes op de grond komen. Dus hadden we voorin weer vier koplopers. Ook Pauwels schoof dichter bij. Op zijn ervaring kwam hij later in deze ronde bij de koplopers aansluiten. Er werd nerveus gekoerst.

Ronde vijf : De Nederlanders houden de vaart erin. Meeusen deed zijn best om bij te benen maar ook Pauwels kwam in zijn ritme. Met zijn vijven in de strijd voor de winst. De wereldkampioen nam het heft in eigen handen. Vanuit de koppositie kon hij zijn eigen tempo opleggen en de wedstrijd controleren. Maar de medevluchters waren op hun hoede. Ze lieten de wereldkampioen niet begaan. Bij van Kessel ging de overgang wat moeizamer. Het thuisgevoel van Wout Van Aert zouden hem vleugels moeten geven maar niks was minder waar. Het lukte geen van allen om alleen weg te rijden. Het steekspel werd geopend. Wout Van Aert en Mathieu van der Poel trokken door maar Meeusen trok zijn turbo aan de gang en reed het gat gemakkelijk dicht. Dan maar even temporiseren…. Iedereen probeerde op zijn manier om weg te raken maar het lukte niemand. Pauwels ging binnen voor een fietswissel. Net op het verkeerde moment in de wedstrijd. Hergroepering voorin van twee naar vier : van der Poel, Van Aert, Meeusen en van der Haar. Daarachter Pauwels op een paar lengtes. Van der Poel gooide een nieuw bommetje maar het was niet genoeg.

Ronde zes : van der Poel trok door. Gevolgd door Van Aert op 2 sec. Meeusen en Van der Haar op zijn wiel. Pauwels en Van Kessel op 10 sec. Merlier en Michael Vanthourenhout op 16 sec. Typisch Van der Poel goed blijven doorgaan. Van Aert, Meeusen, van der Haar moesten alles uit de kast halen in de achtervolging. van Kessel ging tegen de vlakte. Pauwels dan maar in zijn eentje op zoek naar de voortvluchters. Voorin reed Tom Meeusen een denderende wedstrijd. Van Aert mocht zijn vermogen gaan uitspelen om de kloof op Van der Poel te dichten. Dus hergroepering na 43 minuten wedstrijd. Garantie op spektakel. Hun aangezicht bleek nog goed te ogen. We mochten vuurwerk gaan verwachten. van der Haar sloop terug naar de drie koplopers toe in de lussenpassage. De beteren van de wedstrijd zaten voorin. Ook Pauwels kwam terug in zijn ritme en sloopt naar de koplopers toe. Van der haar geloofde in zijn kansen en ging vol door. Dus moest Van Aert reageren om de kleine niet te laten wegrijden. van der Poel bleef zitten en reed niet achter zijn landgenoot na. Ook Meeusen deed het niet. Hij gunde zijn teamgenoot het genot om te kunnen winnen. Dus moest de Wereldkampioen de kastanjes uit het vuur halen. Aan de trap was het zover. De zoveelste hergroepering van de dag. En Nu….. Van Aert gaf lik op stuk en ging fors door maar kwam niet weg. Meeusen dan maar met een tussenspurt en kwam aan de kop van de wedstrijd te zitten. van der Haar haalde het tempo wat naar beneden en we kregen opnieuw een hergroepering. Nu moest Mathieu van der Poel reageren op de kleine Nederlander. Hij moest blijven koersen want ook Pauwels had zijn aansluiting gevonden.

Ronde zeven : bij de ingang van de laatste ronde was nog alles mogelijk. Met zijn vijven zaten ze op hun limiet te rijden. Het was geen senicure. Van Aert kreeg het niet op een schoteltje om in zijn eigen dorp te mogen winnen. Hij moest diep gaan om de winst te proberen te pakken. De kunde van Pauwels werd uitgespeeld. Meeusen geloofde in zijn kansen en trok fors door. De drie anderen reageerden onmiddellijk. Alle rijders goed mee om te strijden voor de winst. Nu Tom Meeusen de druk op zijn schouders had gelegd, kon hij niet anders dan vol doorgaan. Aan de waterkant gingen ze allemaal wat schuiven. Van Aert kwam in problemen en hierdoor kon Tom enkele meters nemen. Maar dan demonsteerde Mathieu van der Poel dat hij bij de beteren hoorde. Hij reed vlot het gat dicht. Dan kregen we een aanval van Mathieu van der Poel en Wout Van Aert reageerde onmiddellijk. Hij duwde door een schuiver Mathieu van der Poel de nadarafsluiting in. Ze mogen beiden blij zijn dat ze recht bleven. Mathieu was niet uit zijn melk geslagen en wist perfect wat hem te doen stond. In de lussen passage nam hij meer risico’s op Wout Van Aert en drukte zijn fiets voor die van Wout om zo naar de leiding te fietsen. Daar was het gebeurd. Want er volgde nog een mooi stukje van der Poel en hij kon naar de 18e zege van het seizoen fietsen. Speculaties bij de anderen om te strijden voor de tweede plaats. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Wout Van Aert. Tom Meeusen kon zich handhaven op de derde plaats. De vierde plaats was voor Pauwels, Vijfde plaats voor Lars Van der haar.

Wat een spannende finale. Een aanval van 8 of 9 gezienw aar geen enkele rijder mee weg kwam. Dan de risico’s die er in de laatste ronde genomen werden om te beslissen over de winst en het verlies. Op de scherp van de snede hebben onze elites gereden. Ze waren met vijf aan elkaar gewaagd.

Dat belooft voor morgen in Hoogstraten om een vervolg te krijgen van zo’n spannende strijd.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys