Kate Courtney wint eerste wereldbekerwedstrijd in Albstadt

Kate Courtney wint eerste wereldbekerwedstrijd in Albstadt

Kate Courtney was in het natte Albstadt de beste bij de vrouwen elite. De wereldkampioene bleef niet gespaard van valpartijen, maar ze is in formidabele vorm en maakte er een dubbel winweekend van na haar zege vrijdag in de XCC. Ze haalde het uiteindelijk toch van Jolanda Neff en Yana Belomoina, die in extremis nog over haar teamgenote Anne Tauber ging. Het was een boeiende strijd voor de podiumplaatsen. Belgisch kampioene Githa Michiels kon vrijdag geen goede startpositie afdwingen. Ze vertrok op de derde rij om finaal nog vijftiende te finishen, een mooi resultaat.

Door de regen lag het parcours er verraderlijk glad bij en dat had zo zijn gevolgen. Maar wat we te zien kregen, was pure propaganda voor de mountainbikesport. Het was puur mountainbiken.

Jolanda Neff zette haar gebruikelijke snelle start in om de eerste XCO World Cup van het seizoen te leiden. Het duurde echter niet lang voordat Kate Courtney besloot dat ze de race onder controle wilde krijgen en uit het wiel kwam en de leiding nam. Voordat de startlus compleet was afgerond, had ze Neff, en de rest van het veld, in haar schaduw gezet. En daar bleven ze. Ondanks een val in de derde ronde, plaatste Courtney elke ronde de snelste ronde op weg naar haar allereerste Elite XCO Wereldbekeroverwinning met behulp van, zei ze achteraf, “een beetje magie”.

Ze legde uit dat het van groot belang was om mentaal goed voorbereid te zijn en in staat te zijn om na tegenslagen tijdens de race te resetten.

Neff bracht een groot deel van de race door op de derde plaats, nadat zij in de eerste ronde de rol had moeten lossen van een sterke Anne Tauber. De Nederlandse zag er zeer beheerst uit, omdat ze een comfortabele afstand op Neff had gecreëerd. Na de val van Courtney was ze slechts 17 seconden verwijderd van de leidster, maar in de voorlaatste ronde crashte Tauber op dezelfde plaats en dit liet Neff op haar beurt weer terug in de strijd om de tweede plaats komen. Na de val van Courtney was ze slechts 17 seconden verwijderd van de leidster, maar in de voorlaatste ronde viel Tauber op dezelfde plaats. De algemene winnaar van de wereldbeker van vorig jaar, Belomoina, kon Tauber zelfs inhalen. Omdat ze de laatste moeite had om haar ritme te vinden en na de zware val te herstellen.

Neff zegt dat ze “absoluut tevreden is met de twee de plaats, dat had ik nooit verwacht”. Ze heeft zich anders voorbereid op het seizoen 2019, waarbij het plan pas later in het seizoen in topvorm te zijn. “Ik ben blij dat ik hard kon vechten en stevig op de fiets kon blijven”, zegt ze.

Na zo’n sterke race op de tweede plaats moest Tauber genoegen nemen met de vierde plaats. Ze is teleurgesteld dat ze die tweede plaats vandaag niet kon bemachtigen, vooral omdat ze zich zo sterk voelde tijdens de race en in de Short Track. Gelukkig heeft haar valpartij niet meer dan wat heuppijn veroorzaakt. “Ik zag het niet aankomen”, zei Tauber over haar crash. “Het was superglad en na de bocht is er een afdaling, dus als je een fout maakt, is er geen kans om je voet te zetten. Het was geen groot probleem om te stoppen en mijn stuur weer recht te zetten. Maar in de beklimmingen merkte ik dat ik niet meer kon schakelen; ik zat in een hele grote versnelling.”.

Ondertussen kwam Yana Belomoina terug na een langzame start om iedereen eraan te herinneren hoe goed ze was in Albstadt. De winnaar van 2017 en de 2de plaats van 2018 klom vanaf de 39ste plaats na de startlus – haar Short Track wedstrijd is niet sterk en dat resulteerde dat ze van een 26ste naar de 4de plaats reed bij het ingaan van derde ronden. In de laatste ronde passeerde Belomoina haar teamgenoot Tauber om de derde plaats in te nemen.

“Ik heb mooie herinneringen aan deze race, ik vind het geweldig”, legde Belomoina uit. “Ik probeerde me te concentreren op mijn werk op de klim. Op een gegeven moment in de wedstrijd werd ik wakker en begon ik in mezelf te geloven. Ik ben blij met dit resultaat, maar ik moet nog meer oefenen op een kort parcours!”
Achter hen kon Anne Terpstra de Duitse kampioen, Elizabeth Brandau, van zich afschudden en wegrijden. De beloning: haar eerste Wereldbekerpodium.

Met een stevige winter en goede laatste voorbereidingen wist Terpstra dat het een goede dag zou worden, maar niet wat dat betekende voor de positie. “Ik probeerde slim te rijden”, zei ze na de race. “De hele race kon ik racers om me heen zien…. het was pas toen ik de laatste ronde inging dat ik wist of ik in de 5de ronde in de afdaling kon finishen op het podium. Ik ben superblij”.

U23 Vrouwen: Ronja Eibl vecht terug naar de tweede plaats

De tweevoudig wereldkampioene, Laura Stigger, maakte een perfecte start van haar U23-carrière met een dominante race in Albstadt. Op de eerste ronde na zette ze de snelste tijd neer en won ze met 14 seconden verschil. Het was echter geen gemakkelijke wedstrijd, want ze vocht hard om de eerst afstand te nemen van de Amerikaanse Haley Batten, en daarna van de snelle finishen Ronja Eibl.

Eibl had een verre van perfecte race, beginnend met een aanval in de start direct na een valpartij voor haar neus, en vervolgens meerdere kleine mechanische problemen die haar tijd kosten. De modderige omstandigheden zorgden voor problemen met de versnellingen en de ketting.

Uiteindelijk verstoorde een valpartij haar opmars nog meer. Echter, puttend uit de verbazingwekkende steun van de thuisblijvers, vond ze de fysieke en mentale energie om de gaten te blijven te dichten. In de laatste ronde kwam ze op een tweede plaats terecht, maar het was te veel gevraagd om een thuisoverwinning mee te nemen. Eibl eindigde als tweede onder groot applaus van de fans langs de rechte lijn van de finish.

Batten reed een sterke race, die naar het einde toe licht vervaagde, maar met een grote glimlach op de derde plaats eindigde.

Foto: Armin M. Küstenbruck