Mathias Flückiger outstanding in wereldbekerrace Albstadt

Mathias Flückiger outstanding in wereldbekerrace Albstadt

De zevende editie van de Mercedes-Benz UCI Wereldbeker Mountainbike in Albstadt werd afgesloten met de overwinning van de Zwitserse kampioen Mathias Flückiger. Die was sterker dan een verbluffende Mathieu van der Poel en de Fransman Jordan Sarrou. Belgisch kampioen Jens Schuermans pakte een knappe twaalfde plaats, zijn beste wereldbekerresultaat ooit. Mathieu van der Poel blijft wereldbekerleider.

De regen van de middag heeft de goede sfeer in de Bullentäle niet getemperd. 15.000 bezoekers genoten drie dagen van pure mountainbike-races.

Toen de Elite heren aan de start stonden, begon het te regenen. Al het onbekende kwam erbij aan de eerste wereldbekerrace van het seizoen toen de omstandigheden veranderden en de race nog onvoorspelbaarder werd.

De favorieten van voor de wedstrijd, Mathieu van der Poel en Nino Schurter, lieten al snel hun neus zien aan de kop van de race, waarbij ze al vroeg in de startlus het tempo aangaven en bevestigden dat de status quo in de winter niet was veranderd.

De veilige weddenschappen begonnen echter al snel te mislukken. Van der Poel viel terug en zag er ongemakkelijk uit op de beklimmingen. Lars Forster ging vervolgens foutloos met Schurter voorop, maar de Europese kampioen, die meestal uitblinkt in modderige omstandigheden, crashte. Het zou de eerste van drie zijn, waarvan de laatste hem in het laatste geval mank zag lopen onder begeleiding van medici.

De Zwitserse overheersing aan het hoofd van de zaken hield wel sterk, maar het was Mathias Flückiger die de mantel overnam.

Toen de eerste ronde eindigde en de regen met bakken uit de lucht viel, was het veld kortstondig allemaal bij elkaar. In de tweede ronde hield Flückiger er vooraan een moordend tempo op na. Sarrou en Schurter volgden in zijn wiel, maar de wereldkampioen had moeite om het tempo vast te houden en zou na een ronde afstand nemen van het leidende duo.

Toen Schurter terugviel, vond Van der Poel zijn ritme. De wereldkampioen en de Wereldbekerleider kwamen samen in een achtervolgingsgroep met Florian Vogel en Reto Indergand.

De enige constante elementen van de wedstrijd waren Flückiger en de regen. De Zwitsers kampioen zag er rustig en comfortabel uit toen hij wegreed van Sarrou, die nu onder druk kwam te staan van van der Poel, die op een solomissie was naar de tweede plaats.

In de laatste ronde was er een koninklijke strijd. Vijf renners – Schurter, Vogel, Maxime Marotte, Indergand en Titouan Carod – streden om twee podiumplaatsen en Sarrou probeerde wanhopig van der Poel tegen te houden.

“Florian reed op het einde nog een hele sterke laatste ronde. Er was geen tactiek. Max en Nino kraakten, en toen was het tot aan de finish vol gas”, herinnert Carod zich, die bij de finish voor Vogel de vierde plaats in de wacht wist te slepen.

Mathieu van der Poel is de wereldbekerleider
Scott-Sram was het beste team

Foto: Fuchs