Kevin Panhuyzen stopt met topsport, maar blijft mountainbiken

Kevin Panhuyzen stopt met topsport, maar blijft mountainbiken

Kevin Panhuyzen zal geen topwedstrijden meer rijden. Door een aanhoudende blessure besliste de Perenaar om de topsport vaarwel te zeggen. Hij zal wel nog in de Flanderscup en een aantal kleinere wedstrijden te zien zijn. Beroepshalve gaat hij aan de slag als fietsenmaker.

Het is wel wat aanpassen aan het nieuwe leven. Maar het valt wel goed mee. De onzekerheid in de coronatijden heeft mee gespeeld in mijn beslissing. Het is nu allemaal minder erg omdat je een leven na de koers hebt. Vorig jaar heb ik een hele winter hard gewerkt om terug te komen en dat kon dus niet meer. De financiële onzekerheid heeft toch de doorslag gegeven. Ik ben ook ontgoocheld in het wereldje. Teveel beloofd en weinig gekregen. Sommige zaken zijn nog niet afgehandeld. Ik hoop dat dit ook kan afgesloten worden binnenkort.’

Kevin maakt lange dagen. ‘Ik fiets alle dagen naar het werk. ’s Avonds ben ik wel behoorlijk choco na het werk. Maar dat fietsen zal voor mij een loutere ontspanning blijven.’

De Perenaar blikt met plezier terug op zijn carrière. ‘De top-20 noteringen in de wereldbeker steken er boven uit, alsook mijn nationale titels. Ook de vele fijne momenten met het nationale team en mijn eigen team maken het toch bijzonder. De dingen die ik dankzij topsport heb mogen beleven, daar kunnen veel mensen alleen maar van dromen. Bovendien zaten we op een bepaald moment in de hoogdagen van onze sport. Het was één grote vriendengroep en dat was heel bijzonder. Ik heb er heel goede herinneringen aan. Op een paar punten na heb ik misschien wel het maximum uit mijn carrière gehaald. Alleen nu ben ik wat te vroeg moeten stoppen.’

Kevin ziet in Lukas Malezsewski een groot talent en iemand die ook de top kan halen. ‘Het is te hopen dat hij kan doorzetten. Ik hoop dat hij wat minder tegenslag heeft met zijn ploeg en kan groeien. Daarna zal de tijd uitwijzen wat Daan Depuydt, de neef van Jens Schuermans, zal doen. Vorig jaar had hij knieproblemen en maagproblemen en kwam het er niet uit als eerstejaarsjunior. Als junior is alles nog heel pril. Het is nog heel weg te gaan. Op die moment denk je wel dat je wereld aan het verzetten bent, maar het stelt niks voor. Bij de beloften en daarna dat het moet gedaan worden. Financieel bolwerken is dan belangrijk. De bond doet goed zijn best. Vanuit de overheid moeten er betere middelen komen. De middelen zijn niet goed verdeeld voor de kleine sporten. Dat is in andere landen wel zo en daar hebben ze wel succes. We hadden vroeger Niek Lingier die zijn schouders eronder gezet had en heel veel gedaan heeft voor de sport. Maar anderzijds is het ook de charme van de sport. Daarvoor deed ik het ook en niet voor het geld, besluit Kevin.

Reportage: Erik Braeken

Foto’s: Kevin Panhuyzen