Kevin Pauwels wint wereldbeker in Rome

Kevin Pauwels wint wereldbeker in Rome

ava

Kevin Pauwels heeft de wereldbekerwedstrijd in Rome gewonnen. Hij zegevierde voor Niels Albert en Marco Aurelio Fontana, die hiermee een mooi eerbetoon bracht aan de pas overleden Burry Stander. Bij de junioren won Mathieu Vanderpoel en bij de dames was wereldkampioene Marianne Vos aan het feest.

Bij de dames kwamen er maar liefst 31 deelnemers aan de start op de wedrenbaan in Rome. Heel belangrijk bij deze wedstrijd was de start. Wie een goede start maakte kon meedoen voor de overwinning. Als je van pech gespaard bleef althans. Marianne Vos en Compton mochten een zeer goede start genieten en legden van bij het begin het tempo op voor de naaste achtervolgers.  Sanne Cant begon wat matiger aan de wedstrijd en kwam als negende door in de eerste ronde. Toch liet Sanne het hier niet bij want ze vocht terug en op welke manier?

Vooraan deden de twee dames ieder om de beurt hun kopwerk, maar bij de vierde ronde was het genoeg voor Marianne Vos. Zij versnelde en probeerde alzo een voorsprong te creeëren op haar naaste achtervolger Compton. Wonderwel lukte het haar om een voorsprong van 3 sec. bijéén te fietsen. De derde dame in de wedstrijd op dat ogenblik was Nash op 48 sec. Sanne kwam door op een vijfde plaats met Van Paassen in haar kielzog. De tweede Belgische rijdster in de wedstrijd dan was Ellen Van Looy op een tiende plaats.

De Keizerin van Rome en ook de wereldkampioene van dit ogenblik Marianne Vos zal tijdens de wereldkampioenschappen anders te werk moeten gaan om Compton uit het wiel te rijden, want voor deze laatste wordt het een thuiswedstrijd waarbij altijd wel factoren meespelen in het voordeel.

Bij de ingang van de laatste ronde had Marianne 16 sec voorsporng op de leidster in de Wereldbeker Compton. Derde was Nash maar zij kreeg een klopje van de hamer. Uiteindelijk werd Van Paassen vierde op 1.08 van Marianne en Sanne Cant mocht de top vijf afsluiten op 1.15 van de winnares.

Marianne Vos liet na afloop weten dat zij de juiste vorm op tijd te pakken heeft en dat ze er alles zal aan doen om goed te blijven in de kampioenschappen.

Bij de elites werd het een spannende strijd. Voor Sven Nys was er de open vraag of hij wel voldoende hersteld was na zijn ziekte om de strijd aan te gaan met zijn naaste achtervolgers Niels Albert en Kevin Pauwels. Maar al gauw bleek duidelijkheid troef te worden. Sven deed er alles aan om te doen wat hij kon maar wist al zeer snel dat de wereldbeker van 2012-2013 niet voor hem zou zijn. Hij finishte als 20 op 2.10 van de overwinnaar Kevin Pauwels.

De wedstrijd voorin werd gemaakt door Niels Albert en de twee rijders van Sunweb – Napoleon Games. Ronde na ronde zat Niels in de tang van deze laatste twee.Vlug werd duidelijk welke kaart er getrokken werd. Klaas probeerde de wedstrijd open te breken waardoor Kevin eventjes een gaatje liet. Maar een halve ronde later reed hij vlekkeloos alleen naar Klaas toe om dan zijn eigen wedstrijd te maken in de laatste ronde. Alles bleek erop te wijzen dat Klaas uiteindelijk tweede zou worden maar technische problemen aan de fiets beslisten hier anders over. Op een 300 meter voor de finish kreeg Klaas af ter rekenen met een ketting die vooraan afliep en weg was zijn tweede plaats. Hij moest zich uiteindelijk met een vierde plaats tevreden stellen. De ontgoocheling was groot maar wat zou je zelf zeggen bij zo’n euvre.

Niels Albert reed Klaas voorbij en wist als tweede de finish te overschrijden. Fontana werd uiteindelijk derde. Die kwam over de meet alsof hij de wedstrijd gewonnen had. Zo gelukkig was hij met deze derde plaats. De top vijf werd vervolledigd met Morey op een vierde plaats met een achterstand van 27 sec. en de vijfde in het rijtje werd Klaas Van Tornhout op 32 sec. Lars Van Der Haar werd uiteindelijk nog zesde na een valpartij toen hij aan het strijden was met de kopmannen tijdens de derde ronde van de wedstrijd. Het was niks anders dan achtervolgen voor Lars die uiteindelijk dus strandde op de zesde plaats.

De tussenstand met nog één wedstrijd te rijden is devolgende :

1 Niels Albert met 485 punten

2. Kevin Pauwels met 469 punten

3. Sven Nys met 446 punten

4. Klaas Van Tornhout met 356 punten

5. Lars Van Der Haar met 341 punten.

Na afloop van de wedstrijd gaf Sven Nys toe dat hij nog niet hersteld is van zijn ziekte. De twijfels over zijn gezondheid waren af te lezen in zijn ogen. Hij maakte zichzelf de bedenking of het wel verstandig zal zijn om aan te treden in het Belgische kampioenschap dat verreden zal worden in en rond het Zilvermeer in Mol. Alles zal afhangen hoe Sven deze komende week zal bekomen.

 

gepost door Nancy