Krawatencross wordt één groot feest

Krawatencross wordt één groot feest

Lille mag zich zaterdag opnieuw opmaken voor een volksfeest. Na de huldiging van wereldkampioenen Wout Van Aert en Sanne Cant wordt dit weekend in de Antwerpse gemeente de Krawatencross, de slotmanche van de DVV Verzekeringen Trofee, gereden. “Het wordt een overrompeling en één groot feest”, voorspellen Van Aert en Cant.

Twee wereldkampioenen uit een dorp met amper 16.000 inwoners, het is een unieke prestatie. Wout Van Aert en Sanne Cant werden maandag door hun dorpsgenoten al in de bloemetjes gezet. Na de Belgische titel begin januari was het al de tweede viering in minder dan een maand tijd. Zaterdag krijgt dat feest ongetwijfeld een vervolg op het domein van de Lilse Bergen.

“Het wordt een overrompeling”, voorspelt Van Aert, die bij de beloften al eens de regenboogtrui mocht showen voor eigen volk. “Een hele speciale dag. De oma van mijn vriendin was die week overleden en dat gaf me extra motivatie om die wedstrijd te winnen. Het werd één van de mooiste dagen uit mijn carrière, maar ik verwacht dat de editie van dit jaar dat nog zal overtreffen. Er zullen heel veel vrienden en familie langs de kant staan.”

“Het wordt één groot feest”, verwacht dorpsgenote Cant. “Ik verwacht heel veel volk. Op het Belgisch kampioenschap vorig jaar was het al over de koppen lopen, maar met twee wereldkampioenen uit de eigen gemeente zal het nog straffer worden. Bovendien zal IJsboerke, de sponsor van de Ladies Trophy, in Lille een grote feesttent zetten.”

Over hun sportieve ambities zijn Van Aert en Cant voorzichtig. “Uiteraard wil ik heel graag winnen”, is Van Aert duidelijk. “Maar Mathieu Van der Poel is heel goed. Zonder pech zou het zondag sowieso heel spannend geweest zijn. In Lille zal de vorm van de dag heel belangrijk zijn, daarom neem ik voor de wedstrijd wat extra rust. Ik heb deze week nog maar één keer een normale nachtrust gehad. Zondag was het al bijna ochtend toen ik in bed lag, na de huldiging op maandag was het al voorbij 1 uur en woensdag reed ik in Maldegem. Na een wedstrijd is het altijd lastiger om de slaap te vinden.”

Ook Cant beseft dat de extra verplichtingen van de wereldkampioene een rol kunnen spelen. “Ik wil mijn regenboogtrui de komende weken zoveel mogelijk laten zien. Als ik één wedstrijd nog graag wil winnen, dan is het Lille natuurlijk. Het wordt afwachten hoe fris ik aan de start zal staan. Traditiegetrouw is dit een erg drukke week voor de wereldkampioen en ik ben benieuwd hoe ik dat verteer. Ik wil zaterdag in de eerste plaats genieten. De voorbije jaren was Lille voor mij een revanchewedstrijd, maar dat gevoel is nu wel even anders.”

EINDWINST IN DVV VERZEKERINGEN TROFEE

Een week na hun wereldtitel in Bieles mogen Van Aert en Cant zonder tegenslag zaterdag ook de eindwinst in de DVV Verzekeringen Trofee op hun naam schrijven. Van Aert heeft een voorsprong van meer dan drie minuten op Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Bij de dames staat Thalita De Jong aan de leiding, maar omdat de Nederlandse door een spierscheur niet van start gaat in Lille komt Cant virtueel aan de leiding. Ellen Van Loy, haar eerste achtervolgster, staat al op meer dan vier minuten. Bij de beloften is de eindzege een zekerheid voor Eli Iserbyt. Hij heeft 4’56” voorsprong op Nicolas Cleppe. Alleen als hij niet aan de start verschijnt of uit de wedstrijd moet stappen, kan de winst hem nog ontglippen.

BIJNA IDENTIEK PARCOURS

Het parcours op het recreatiedomein van de Lilse Bergen onderging slechts twee kleine wijzigingen. De bocht van 180 graden net na de finish is geschrapt en wordt vervangen door een extra lus door het bos. Aan de andere kant van de zwemvijver rijden de renners niet langer rakelings langs de waterkant. De zandstrook op het strand is iets hoger gelegd en vereist door het losse zand meer techniek. “Een mooi parcours voor deze periode van het seizoen”, vindt Van Aert. “Als je goed bent, kan je op deze omloop wel het verschil maken.”

PROGRAMMA

9u30 Nieuwelingen
10u30 Junioren
11u30 Beloften
13u45 IJsboerke Ladies Trophy
15u00 Elite Heren

Algemene info: www.dvvverzekeringentrofee.be

Foto’s: Bart Knops en Marc Bluys