Mathieu van der Poel outstanding in Maldegem

Mathieu van der Poel outstanding in Maldegem

Maldegem is de eerste wedstrijd na het wereldkampioenschap. Tijd om te laten zien wie er nog steeds bij de top van het veldrijden hoort. Pech heeft Mathieu van der Poel de das om gedaan in Luxemburg tijdens het Wereldkampioenschap maar in Maldegem liet hij vriend en vijand zien dat hij nog steeds de beste veldrijder is van het moment. Hij liet iedereen achter hem. Alleen Michael Vanthourenhout en Tim Merlier waren de jongens die hem het dichtste konden benaderen.

Maldegem is een cross die meetelt in de Brico crossen. Ook daar wil de grote top aanwezig zijn. Op het parcours van 2600 meter konden de toppers elkaar opnieuw bekampen na het wereldkampioenschap dat overschaduwd is door pech. Niet één rijder heeft het zonder lekke band kunnen uitrijden.. Ook de nieuwe wereldkampioen Wout Van Aert moest er met één lekke band aan geloven. Mathieu van der Poel had de superbenen op het wereldkampioenschap, maar hij is letterlijk door de pech naar de tweede plaats geslagen. Daarom was Maldegem de ideale manier om zijn fustraties van de afgelopen dagen van zich af te fietsen. De toeschouwers aan de camper waren geweldig. Dat deed deugd bij Mathieu van der Poel. Hij draaide meteen de knop om en wist wat hem te doen stond daar in Maldegem.

Hij leek enorm gefocust aan de start van deze cross. Hij wou revanche nemen op de verloren titel die nu om de schouders hangt van Wout Van Aert. Mathieu van der Poel nam onmiddellijk een goede start en trok onmiddellijk door. Wout Van Aert, Kevin Pauwels, Tim Merlier en de rest van het peloton waren goed vertrokken. Een perfecte start voor elke rijder. We zouden vlug zien wie er de wedstrijd in handen zou gaan nemen. Wout Van Aert nam het initiatief om de kop van de wedstrijd in handen te nemen. Mathieu Van der Poel, Kevin Pauwels en Tim Merlier volgden met gemak. Alleen Laurens Sweeck kende wat probleempjes maar naar mate de wedstrijd vorderden zou hij wel naar voren komen. Op het wasbord kwam het hele peloton terug samen. Het ging snel, het was er smal en het was moeilijk om een rijder te passeren. Aan de balken werd meestal het verschil gemaakt : Mathieu van der Poel nam deze op de fiets terwijl de andere toppers verkozen om er te lopen. Daar nam Mathieu dus al een mentale voorsprong. Mathieu van der Poel had het naar zijn zin op deze omloop. Wout Van Aert had niet meteen een antwoord klaar. Dan maar de helper van de ploeg inschakelen. Tim Merlier nam het werk van zijn kopman over en probeerde zo het tempo van Mathieu van der Poel te volgen. De kloof werd opnieuw gedicht voor een tweede maal.

Ronde twee : Mathieu van der Poel trok door en nam drie seconden op de eerste achtervolgers. Ze bleven hangen op een beperkte afstand. Wout Van Aert reed op souplesse. Het werd een hele sliert van achtervolgers op het wiel van de nieuwe wereldkampioen.  We kregen een strijd man tegen man. Maar Mathieu liet niet begaan en ging fors door. Wout Van Aert kreeg geen hulp van zijn medevluchters om het gat op de kopman te dichten. Ze lieten het werk aan de nieuwe Wereldkampioen.

Ronde drie : De voorsprong van Mathieu op zijn naaste achtervolgers bedroeg 10 sec. De wereldkampioen mocht al het werk opknappen. Tot Michael Vanthourenhout het welletjes vond. Hij gooide zijn kaarten op tafel en ging op zoek naar de kopman Mathieu van der Poel. Hij kreeg wel geen vrij spel want opnieuw reageerde Wout Van Aert op zijn aanval. Kevin Pauwels volgde op het wiel van Wout Van Aert. Ook Merlier en Soete sloten aan bij de medevluchters. Mathieu van der Poel had het naar zijn zin en liep ronde na ronde verder uit. Michael Vanthourenhout volgde op 12 sec. van de leider en de groep met Wout Van Aert had al 16 sec. achterstand.

Ronde vier : Mathieu van der Poel overschreed de finishlijn al toen Michael Vanthourenhout de weg nog maar net opdraaide. De achterstand bedroeg 13 sec. De groep van Wout Van Aert al op 19 sec. Michael Vanthourenhout bleef die enkele luttelijke seconden voorsprong behouden op de groep van Wout Van Aert. Aan de tweede materiaalpost werd de voorsprong van Michael Vanthourenhout verpulverd. We kregen dus een groep van vier die op zoek gingen naar Mathieu van der Poel. De vermoeidheid van het Wereldkampioenschap speelden bij vele rijders parten. Merlier mocht het kopwerk doen voor zijn wereldkampioen Wout Van Aert. Maar korter komen deden ze echter niet.

Ronde vijf : Merlier trok door maar de achterstand op Mathieu van der Poel bedroeg al 26 sec. Witse Bosmans en Daan Soete sloten aan bij de vier achtervolgers. Ook Laurens Sweeck kon zijn aansluiting maken nabij de bospassage. Mathieu van der Poel maaide zijn ronden mooi af met intervaltraining. Michael Vanthourenhout probeerde voor de tweede maal op zoek te gaan naar de koploper. Merlier volgde hem goed. Maar de achterstand voor deze mannen werd niet kleiner. Wout Van Aert dan maar met Corné Van Kessel op zoek naar Michael Vanthourenhout en Tim Merlier. Maar de kloof werd niet gedicht. Ze bleven op een paar lengtes van de mannen hangen. Dan kwam Kevin Pauwels zich opnieuw bij Wout Van Aert nestelen.

Ronde zes : Mathieu van der Poel kwam aan de finish door met meer dan 30 sec. voorsprong op Michael Vanthourenhout, Tim Merlier, Corné Van Kessel, Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Witse Bosmans. De achtervolgers deden elk hun werk maar de kloof werd niet kleiner. Integendeel.

Ronde zeven : met nog vijf ronden groeide de voorsprong van de koploper. Michael Vanthourenhout, Tim Merlier hingen op 38 sec. Het groepje met Van Kessel, Van Aert, Bosmans, Pauwels op 53 sec. Laurens Sweeck heeft een gaatje moeten laten en kwam door op 1 minuut van Mathieu Van der Poel. Oponthoud voor Eli Iserbyt in de zandbak. Michael Vanthourenhout was beter dan Tim Merlier en hij pakte een paar lengtes op zijn medevluchter. Maar in de bospassage fietste Tim Merlier het gaatje terug dicht. Bosmans en Van Aert moesten de twee laten gaan.

Ronde acht : Mathieu van der Poel gaf zijn supporters waar voor hun geld. Hij gaf een showtje aan de brug en dat wisten zijn supporters te waarderen. Papa Adrie Van der Poel was er wat meer bezorgder om en hoopte maar dat hij hiermee niet zijn voorsprong zou kwijt spelen door eventueel pech te krijgen met die sprongetjes aan het bruggetje. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout bleven hangen op 48 sec. Bosmans, Van Aert, Pauwels al op 1 minuut 08. Laurens Sweeck op 1 minuut 15. Vermeersch op zijn wiel. Mathieu van der Poel reed rustig zijn rondes af. De anderen moesten hem laten begaan. Mathieu van der Poel was een krak in het interval rijden. Weinige rijders hadden zoveel techniek als hij. Ronde na ronde bleef hij springen aan de balken waar de anderen al kozen om te lopen.

Ronde negen : Mathieu van der Poel toonde het beste van zichzelf. Dat charmeert hem als renner. De fustraties van het Wereldkampioenschap van zich af fietsen….. Daar lukte hij enorm in. Wout Van Aert liet Tim Merlier en Michael Vanthourenhout wegrijden. Het verschil liep op naar meer dan een minuut voor de eerste achtervolgers. Ook Kevin Pauwels liet spektakel zien aan het bruggetje zei het niet zo goed als Mathieu Van der Poel. Maar de supporters konden het waarderen. Michael Vanthourenhout legde de druk op de schouders van Tim Merlier. Hij werd in het verweer geduwd en Michael Vanthourenhout viel een tweede keer aan. Dit keer met wat meer overgave. En dat loonde.

Ronde tien : de voorlaatste ronde werd ingezet. De voorsprong was al opgelopen tot meer dan een minuut op Michael Vanthourenhou en Tim Merlier. Kevin Pauwels, Wout Van Aert al op 1 minuut 08. Dit was een ideaal moment om de gemiste kans van het Wereldkampioenschap recht te zetten. Tim Merlier moest alles uit de kast halen om Michael Vanthourenhout te volgen. Het koste hem enorm veel krachten en de foutenlast begon de overmacht te verkrijgen. Hierdoor kon Michael Vanthourenhout lengtes pakken op Tim Merlier. Merlier gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef aanklampen maar de beste pijlen waren al verschoten.

Ronde elf : de laatste ronde werd aangevat. Mathieu van der Poel kon met gemak zijn laatste ronde afwerken. Felicitaties in ontvangst nemen en zo zijn 17e overwinning van het seizoen op zijn naam schrijven. Michael Vanthourenhout had gestreden en mocht als tweede over de finish rijden. Tim Merlier had het beste van zichzelf gegeven en mocht als derde rijder naar het podium gaan.

Daguitslag :

  1. Mathieu van der Poel
  2. Michael Vanthourenhout
  3. Tim Merlier
  4. Wout Van Aert
  5. Gianni Vermeersch.

Volgende afspraak is dit weekeinde met de wedstrijd in Hoogstraten en Lille die gepland staat. Voor velen het weekeinde van de waarheid.

publicatie : Nancy Aerts