Kristien Nelen Belgisch kampioene en Eline Nijhuis Nederlands kampioene Downhill

Kristien Nelen Belgisch kampioene en Eline Nijhuis Nederlands kampioene Downhill

ava

Dit weekend vond in Vielsalm het BK en NK Downhill plaats. Dat werd gehouden tijdens de Lotto DH1 cup. Kristien Nelen werd Belgisch kampioene bij de elite vrouwen. Eline Nijhuis pakte de Nederlandse titel.

Het weer was beter dan voorspeld en gaandeweg de dag droogt het parcours op en begint het publiek toe te stromen. Het valt me daarbij op dat er meer publiek staat dan bij een XC wedstrijd in het mountainbiken. Wat me ook opvalt is dat de Downhill scene heel open en relaxed is. Iedereen is bereid je van een advies of een mooi verhaal te voorzien en elkaar helpen is de gewoonste zaak van de wereld. De organisatie heeft volgens de kenners een mooi gevarieerd parcours neergezet wat zeer zeker kampioenschapswaardig is en alle facetten van het Downhillen wel aan bod laat komen. Afstelling van de fiets is hier zeer belangrijk en verkennen van het parcours gebeurt het beste met de benenwagen,  zodat je kan checken waar het zacht is en waar het hard en drassig wordt.

Het start podium is boven in het bos wat meteen snelheid geeft en tegelijk een paar mooie bochtjes ten beste geeft,  vooraleer je een rots afdaling en een losse grindslag afdaling in gaat.  Om meteen daarna een technische sectie in het bos te krijgen, alwaar je uitkomt op het midden terrein waar ook al het publiek staat. Volgens de deelnemers is begin van de track zeer tricky.  Gevolgd  met een hoge jump als je wil en daarna een technisch gedeelte met een steile rots afdaling.  Daarna door een korte linkse draai en een rechtse draai die wordt opgevolgd door een wortelsectie met een jump en een dikke boom bekleedt met stro midden in de bocht.  Ik zag dat een paar deelnemers deze boom kopten om meteen met 2 mooie bochten weer te verdwijnen in het bos. Daar testte  een technische sectie het kunnen van de deelnemers. Ook de vrouwelijk deelneemsters waren erg te spreken over het parcours alhoewel het dames deelnemersveld niet echt groot was.  Dat had te maken met de wedstrijd Megavalanche in Frankrijk  dit weekend.  Het entousiasme  was er zeker niet minder om. De dames die acte de présence gaven, kregen loon naar werken.

Al met al een leuke en leervolle zondag doorgebracht tijdens de Downhill in Vielsalm en zeker voor herhaling vatbaar. Wel zouden de uitslagen  op de wedstrijdwebsite en de FB page sneller voorzien mogen worden. Zzelf heb ik de dames uitslagen van de meiden zelf gekregen.

Belgisch kampioene met een Freeride fiets is Kristien Nelen uit Essen.

Nederlands kampioene is Eline Nijhuis geworden en de tweede  plek was voor Kiona Harbers. Margreet Meems heeft geen licentie bij de bond en wordtderhalve voor het kampioenschap niet geklasseerd.

Overall klassement van de dag voor de Lotto DH1 wedstrijd : 1. Eline Nijhuis, 2. Margreet Meems , 3. Suzanne Liebert , 4. Kristien Nelen en 5 de plek  was voor Kiona Harbers.

Jan van Dijk

Foto’s: Christel Dislaire